כיל נופלת עוד 2%: "פוטאש נפגעה מהמצב בסין, עבור כיל זו התפתחות חיובית"
ענקית הדשנים הקנדית, חברת פוטאש (סימול: POT), פרסמה ביום שישי, לאחר סיום המסחר בוול סטריט, אזהרת רווח. בתגובה, נפלה המניה אתמול ב-4.2% במסחר בניו-יורק. מניית כיל הישראלית, הנסחרת בקורלציה גבוהה למניות הדשנים בניו-יורק, איבדה אתמול 3.8% וכעת רושמת ירידה נוספת של 2%.
מנהל מחלקת המחקר במריל לינץ' ישראל, חיים ישראל, לא מתרגש מההודעה של פוטאש. בשיחה עם Bizportal אומר ישראל כי "אנחנו חושבים שמניית כיל שווה 52 שקלים (גבוה בכ-26% מהמחיר בבורסה). לא הופתענו מאזהרת הרווח של פוטאש, שבאה בעיקר כיוון שאין לה חוזים עם סין. סין מהווה בערך 20% מהמכירות של פוטאש ואצל כיל זה רק 6%. הם חשבו שהיקף המכירות יהיה יותר גבוה ושהשוק הסיני יפתח והעיכובים שם פוגעים בהם. גם הרבעון השלישי בעצם נעלם להם בגלל סין".
"בנוסף, יש זריעה מאוחרת בארה"ב, עקב כך השימוש בדשנים שונה. בכיל הרבעון השלישי הולך להיות סביר בסך הכל, עיקר מכירות החברה מתבצעות באירופה, הודו וברזיל, כששתי האחרונות חזרו למצב נורמאלי. נכון שהמחירים נמוכים יותר לעומת שנת 2008 אבל לקחנו את זה בחשבון".
- אתה לא מודאג מההתרחשויות בסין?
"כיל בעצם נהנית ממצב שלא חותמים על חוזים מול סין. זה בגלל שהמחירים בסין יהיו נמוכים, אולי פחות מ-400 דולר לטון. לאחר מכן, ברגע שסין חותמת, בכל העולם "מיישרים קו" והמחירים יורדים. ולכן, בהפוך על הפוך, כיל בעצם נהנית מזה שאין עדיין חוזים עם סין כי בינתיים המחיר נותר גבוה יחסית".
"אני לא למדתי שום דבר חדש ממה שקרה בשבועיים האחרונים. צריך לזכור שאי אפשר להתעלם מהאשלג לעד. היצרניות מפיקות את הסחורה בכ-150 דולר לטון כך שעדיין המרווח גבוה מאוד. יש עונה אחת שלא השתמשו בדשנים בעולם, עקב כך המלאים מתחילים לרדת. בחלק מהמקומות לא דישנו שתי עונות, כלומר יהיה ריבאונד בשנה הקרובה. מספיק שהמצב יחזור לנורמלי ונראה עליה. צריך להסתכל לטווח ארוך".
- היו הרבה חברות שהכריזו בשנתיים האחרונות על הגדלת תפוקה, זה לא יפגע במחיר בטווח הארוך?
"צד ההיצע לא מטריד אותי. הרבה חברות שדיברו על פרוייקטי ענק נעלמו כלא היו. כרגע שמחירי הנפט והמתכות עולים, ומנגד מחירי האשלג יורדים, אז לא כדאי להקים מכרות חדשים. היצרניות רואות 1,500 דולר לטון עלויות הקמה, צריך להשקיע 1.5 מיליארד דולר על פרייקט של 5-6 שנים. צריך מינימום מיליון טון בכדי שהפרוייקט יהיה כדאי".
"אם המחיר היה 700 דולר זה היה שונה אבל במחיר של 400 דולר כולם נמצאים בעמדת המתנה. כלומר, בשנים הקרובות לא נראה חברות חדשות שנכנסות לשנה. יהיו הרחבות תפוקה של חברות קיימות כמו פוטאש ואורלקלי, זה כן. אבל זה לא יפגע בשוק בצורה משמעותית".
אתמול, נזכיר, ציין יואב בורגן, אנליסט בלידר שוקי הון, במסגרת סקירה שפרסם כי "אנו סבורים, כי מה שצפוי להמשיך ולתמוך במחירי מניות הדשנים, על רקע הזרם המתמשך של חדשות שליליות בשוק האשלג, הם שניים: מחד, אמון המשקיעים כי שנת 2010 תגלם בסופו של דבר התאוששות כלשהי בביקושים לאשלג. מאידך, השמועות / דיווחים / הערכות אודות פעילות מיזוגים ורכישות בתחומי הדשנים".