הפאניקה באחד העם: "הייתי בשוק, יועץ ההשקעות בבנק פשוט אמר לי למכור הכל"
השבוע החולף, היה ללא ספק השבוע הסוער והשחור ביותר בתולדות שוק ההון הישראלי ואולי אף בהיסטוריה המודרנית של שוקי ההון הגלובליים. בשבוע, שלווה באין ספור חדשות המבשרות "שחורות", בלטה בעיקר הפאניקה וחוסר האונים של המשקיעים.
מה שהתחיל בסוף שבוע של שמועות על עסקה ממשת ובאה עבור ליהמן ברדרס (סימול: LEH), בית ההשקעות האמריקני שנקלע לקשיי נזילות עקב הצטמקות שוקי האשראי בשנה החולפת, הסתיים בניפוץ השמועות ביום שני לפנות בוקר, טרם פתיחת המסחר באסיה. את 600 מיליארד דולר הנכסים של בית ההשקעות הרביעי בגודלו בוול סטריט, אף אחד לא הצליח להציל.
במקומו, בחרו קובעי המדיניות במערב לחלץ את AIG (סימול: AIG), הגדולה בחברות הביטוח בעולם. הנשורת מקריסתה של AIG הייתה מרעידה את השווקים הפיננסים ברחבי העולם ומביאה לקריסתם של עשרות חברות, קבעו בפדרל ריזרב ומשרד האוצר האמריקני. 600 חברות ביטוח ברחבי העולם נשענות על AIG כחברת החזקות. במידה וחברת הביטוח האמריקנית הייתה מגיעה להגנה מפני נושים (Chapter 11), היינו רואים גל של חברות ביטוח נופלות, ואחרי זה גל של פשיטות רגל ברחבי העולם.
בוושינגטון לא קבעו שליהמן ברדרס צריך ליפול הם רק קבעו שעבור הצלתו משלמי המיסים האמריקנים לא צריכים לשלם. בסופו של דבר, ובפתיחת יום המסחר הראשון בשוקי חו"ל, הזרים הפדרל ריזרב 85 מיליארד דולר ל-AIG והפך אותה לחברה בבעלות ממשלתית, בדומה לחילוץ הענק של חברות המשכנתאות פאני מיי (סימול: FNM) ופרדי מק (סימול: FRM), רק שבוע קודם לכן.
שבוע קודם לכן, ביום חמישי, איבד מדד המעו"ף 2.51% מערכו לאחר 3 ימי ירידות בו השיל 3.34%. באותו היום, החלו החששות מקריסתו של ליהמן ברדרס מהדהדות ברחבי המוסדות הפיננסים בישראל. לבסוף, ב-15 בספטמבר, היום בו הכריז ליהמן כי הגיש בקשה להגנה מפני נושים, הודיע בנק הפועלים, כי חשיפתו המרבית לליהמן עומדת על 109 מיליון דולר. מניות פועלים, שאיבדו בחמשת ימי המסחר הקודמים ב-10.8%, ירדו באותו היום ב-2.7%.
אחריו היה זה בנק לאומי שדיווח ביום שלישי על חשיפה של 88 מיליון דולר בתוספת 100 מיליון דולר שמימש בשבוע הקודם אך את תמורתם עדיין לא קיבל. מניות לאומי שאיבדו 13.8% בששת ימי המסחר הקודמים, ירדו באותו היום ב-4.3%. באותו היום, דיסקונט המחזיק בנכסים נזילים של ליהמן דיווח על חשיפה של 57 מיליון דולר.
דיווחי הבנקים במקביל לסגירה שלילית בוול סטריט, יום קודם לכן (הנאסד"ק והדאו ג'ונס ירדו 3.6% ו-4.4%, בהתאמה) שלחו את המעו"ף לאבד 5.17% בסיום יום המסחר (ה-16 בספטמבר).
כדי לנשים קצת פרופורציה על חשיפת הבנקים לליהמן, נציין כי גם אם הבנקים לא יצליחו להשיג בחזרה אפילו דולר אחד מכספם, מדובר בסה"כ ברבעון אחד שהלך לאיבוד (מבחינת רווחים) וממש לא בהפסד מהותי המערער את יציבות הבנקים בישראל.
ביום רביעי, בעוד הבנקים בארה"ב ובוול סטריט מתחילים בקריסה מחודשת בצל חששות שוושינגטון מיוצ'ואל או מורגן סטנלי הינם הבאים בתור ליפול, החלו לרוץ שמועות בישראל, כי מצבן של חלק מחברות הנדל"ן הגדולות במדינה הינו רעוע עד כדי נפילה. מדד חמשת הבנקים הגדולים, שיום לפני כן נפל ב-5.77% איבד באותו יום רביעי עוד 8.3%. המעו"ף איבד 3.5% ומדד הנדל"ן 15 השלים ירידה דו-יומית בשיעור של 13%.
משהו היה לא תקין בשיעור הירידות בשבוע שעבר בכלל וביום רביעי, בפרט. כי הכל ירד. שוק האג"ח הקונצרני התרסק, כמעט כל המניות בבורסה צנחו, האפיקים השקליים נפלו והדולר לא התרומם (מה שפסל פעילות ערה של זרים).
"הלכתי לבנק, לראות מה קורה, לשמוע מה המומחים אומרים על המצב", אומר לי אחד המושקע בעיקר באגרות חוב ובמניות כבדות. "בעמדות הייעוץ היה פשוט בלגן. שמעתי את היועצים אומרים ללקוחות – 'מומלץ למכור, למכור הכל. תמכרו אפילו את המנייה של הבנק שלנו'".
"שאלתי אחד מהם, איך את ממליצים למכור בימים שכאלה", הוא אומר לי ומצטט לי את תשובת היועץ - "יש אי-וודאות, פאניקה, עדיף למכור". היועץ צדק. אי-וודאות הייתה, אבל לא לגבי לאומי או פועלים או לגבי אחת מהחברות הגדולות במשק. אבל היועץ גם טעה. שיש פאניקה לא צריך לרוץ למכור, צריך לקחת נשימה עמוקה ולחשוב מה אתה מוכר ולמה. כי, ברוב המקרים שום דבר לא השתנה מהיום הקודם, רק שעכשיו יש פאניקה.
בסופו של יום, הכול כבר היה ברור. מי שמכר היה הציבור והמוסדיים (קרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרנות הנאמנות). הכסף לא הלך לשום מכשיר השקעה מיוחד הוא נשלח מיידית לתוך פיקדונות הבנקים. לא היה צריך לחכות לירידה נוספת בשיעור של 0.6%, כדי להבין זאת.
זרים? לא נראה כך. בדולר לא הייתה תנועה כלפי מעלה, מה ששולל הוצאת כספים מאסיבית מהמדינה.
"מה גרם למניות אפריקה ישראל ודלק קבוצה ליפול בכזאת עוצמה, למה האג"ח נסחר בכזאת תשואה?", שאלתי מספר אנליסטים בכירים בשוק ההון הישראלי. ברוב המקרים נענעתי בתשובה כגון "לא יודע, יש הרבה שמועות בשוק".
שמועות ופאניקה בקרב הציבור הרחב, זה מה שהפיל את הבורסה בשבוע שעבר. זה לא שהמצב טוב בשווקים ושאין סיבות לצאת מהבורסה. יש. אבל אלו אותן סיבות שהיו פה לפני חצי שנה, לפחות מבחינתנו. אחד העם, זה לא וול סטריט. הבנקים פה לא הנפיקו וסחרו בסטרקצ'רים מורכבים, לא בקנה מידה גדול שמסכן אותם ואותנו.
ותזכרו, שגם היום, שהמדדים הולכים לזנק גבוהה מעלה, אצלנו כלום לא השתנה, לפחות לא משבוע שעבר.