פסגות מעמידים את בזן ופז ראש בראש: הפעם האסטרטגיה מנצחת
מי שרכש בתחילת השנה את מניית בזן, וכעת בוחן את מניית פז נפט עלול למצוא את עצמו מאוכזב, בשל פערי התשואות. בשעה שבזן צנחה מתחילת השנה בכ-32%, מניית פז נפט השילה 5.96% בלבד. יתרה מכך, ברזולוציה רחבה יותר, על פי 12 החודשים האחרונים, בזן ירדה בכ- 24% ואילו פז עלתה בכ- 20%, על פי נתוני בית ההשקעות פסגות שבחן את ההבדלים המהותיים בין המניות האמורות.
"הסיבות המרכזיות לפער שנוצר כוללות ביצועים טובים יותר של פז במהלך הרבעונים האחרונים, מנוף חיובי ממגזרי הפעילות האחרים בפז ובעיקר קמעונאות ומסחר, בעוד שבבזן, מגזר הפולימרים דווקא היווה משקולת ואכזבה מתוצאות הערכת השווי לפעילות הזיקוק של בזן שבוצעה לקראת העסקה לרכישת מלוא האחזקות בכאו"ל", מציינים פלי שביב לימור גרובר מפסגות.
לדבריהם, בשבועות האחרונים סובלת בזן מסנטימנט שלילי במיוחד על רקע עסקת כאו"ל, לאחר עליה בשער המניה ביום ההודעה היא ירדה בכ 12% עד היום. הערכות השווי עליהן מתבססת העסקה יצרה תחושה לא נוחה בשוק, לאור העובדה שטווח המחיר למניה נע בין 0.842 ל- 0.993 דולר למניה, לעומת המחיר בו נרכשה ע"י החברה לישראל ופטרוכימיים שהיה 0.785 דולר.
"חלק ניכר מפעילות החברות מגיע ממגזר הזיקוק כאשר בבזן הוא המגזר המרכזי ובפז הוא השני בהיקפו. בבזן המגזרים הנוספים מתמקדים כיום בתעשיות הפטרוכימיות, מהלך שבזן החלה בו לפני 14 שנה. ואילו, בפז המגזר המרכזי האחר הוא מגזר הקמעונאות והמסחר שכולל בתוכו גם את הפעילות בתחנות המשלבת תדלוק וחנויות נוחות וגם את המכירה בסיטונאות. פז היא החברה המובילה בשוק בהעברת תחנות לבעלות ולהפעלה עצמית ובכך ממקסמת את רווחיה מהתחנות. פריסתה של פז וכמות חנויות הנוחות שלה שמקנים לה מיצוב מוביל בשוק גם מגבילים לדעתנו את יכולת ההתרחבות שלה בתוך מפת התדלוק בישראל", מציינים האנליסטים בפסגות.
בנוסף, מסבירים בפסגות, הרבעון האחרון של פז היה טוב משמעותית מהמקביל לו אשתקד וטוב בהרבה מזה של בזן. ההסבר המרכזי לתוצאות טמון, מעבר לחולשה כללית של בתי זיקוק בכלל, בפריטים חד פעמיים בפז. פז הציגה רווחי גידור של 74 מיליון שקל ובנוסף רווחי מלאי משמעותיים. לפז גם רווחים משמעותיים מתחום הקמעונאות, שם מגזר חנויות הנוחות צמח בקצבים גבוהים.
אך על פי דברי האנליסטים אל למשקיעים להיחפז לשינוי הפוזיציות, היות ולטווח הבינוני עד ארוך לבזן פוטנציאל רחב המבוסס על התכנית האסטרטגית שלה, בעוד פז קרובה למיצוי הפוטנציאל ללא בניית אפיקי התפתחות חדשים או מהלך משמעותי בתחומים קיימים. הדיסקאונט האטרקטיבי של 31% בבז"ן, יחד עם העובדה שהמניה נסחרת במחירי שפל ולעומת רמות השיא של פז, יוצרים לדעתנו הזדמנות לתשואת יתר משמעותית בבזן.