מנכ"ל סרגון ל-Bizportal: "בתחרות של היום, מהנדס צריך לחשוב גם איך הוא מוריד 2 סנט מהמוצר"
מניית סרגון הייתה ללא ספק אחת הכוכבות הגדולות של שנת 2007. מתחילת השנה שעברה ועד ה-2 באוקטובר 2007 רשמה המניה מהלך מדהים של כ-270% אך מאז אותו שיא ועד היום רשמה המניה מהלך ירידות של 66%. התנודתיות הכל כך חדה הזו, שהשאירה את בעלי המניות עם תשואה של 25.8% מתחילת 2007, באה לאחר מספר שנים של דשדוש במניה.
נפגשנו עם עירא פלטי, מנכ"ל סרגון (סימול: CRNT), בכדי לשמוע על הסיבות להתעוררות במניה ובאופן כללי בכדי להבין מהו תחום עיסוקה של החברה וכיצד היא צפויה לעבור את המשבר הנוכחי בשווקים.
ראשית, נסביר כי סרגון עוסקת בייצור, פיתוח ושיווק ציוד אלחוטי לאספקת שירותי תקשורת מהירה למפעילות סלולריות. החברה תומכת בכל טכנולוגיות האלחוט הכוללות את GSM, CDMA, EV-DO ו-WiMAX. במילים פשוטות, סרגון אחראית להעברת המידע "מעמוד לעמוד" (Point to Point). ישנן חברות שאחראיות על העברת הנתונים ממכשירי קצה כגון טלפונים סלולריים או מחשבים ניידים אל האנטנות (דוגמת אלווריון) (Point-to-multipoint) ואילו סרגון היא זו שאחראית על העברת הנתונים בין האנטנות.
"הסיבה הברורה להתעוררות במניה היא הצמיחה המהירה שהציגה החברה. בשנה האחרונה הצגנו צמיחה של כ-50% והדבר חייב היה להשתקף גם במחיר המניה" כך אומר פלטי, שהצטרף לסרגון כמנכ"ל ביולי 2005.
"לנוכח העובדה שהמתחרות שלנו הן חברות ענק דוגמת אריקסון ו-NEC, מייד כשנכנסתי היה לי ברור שהיתרון שלנו חייב לבוא ברמה של המחיר, כלומר להצליח לפתח טכנולוגיה שהעלויות הייצור של המוצר יהיו נמוכות יותר. חברות בסדר הגודל שלנו יכולות לשרוד רק אם הן עושות את אותו הדבר אבל בחצי מחיר".
"לא במקרה המהנדסים אצלנו מסתובבים במסדרנות תוך כדי חשיבה על איך ניתן להוריד 2 סנט מהמוצר - זה עד כדי כל קריטי. דבר נוסף שהחדרתי בחברה, מאז שהגעתי, זה העיקרון של התמקדות במוצר מסויים וריכוז המאמץ במוצר זה, שהרי רק בצורה כזו ניתן לעמוד בתחרות של היום. שני הדברים הללו הם קצת ללכת נגד הראש היהודי הישראלי שכל הזמן מחפש להמציא דברים חדשים, אבל אני אומר עוד פעם, בתחרות של היום, כמעט ואי אפשר אחרת".
פלטי, ציין גם שחלק ארי מההכנסות של החברה מגיעות כתוצאה מגידול במכירות דרך המתחרות עצמן, דרך הסכמי OEM.
מה הן הסיבות לצמיחה המהירה שמציגה החברה?
"ראשית חשוב לציין שצמיחה של 50%, כמו שראינו בשנה האחרונה, כנראה כבר לא נראה בשנים הקרובות ובכל זאת, השוק שלנו צפוי לצמוח בקצב שנתי של כ-25% בחמש השנים הבאות וזה גם יעד הצמיחה של החברה וזה עוד לפני שאנחנו מדברים על נסיונות לנגוס בנתחי שוק נוספים".
"הסיבות לגידול המהיר בשוק שלנו הן די פשוטות, מחד יש את השווקים המתעוררים שזקוקים לתשתיות בתחום הסלולר. אם ניקח את הודו כדוגמה, בכל חודש מצטרפים מיליוני אנשים כלקוחות של רשתות סלולריות וצריך לבנות לשם כך תשתית. מאידך יש את המכשירים הכל כך מתקדמים בארה"ב, מכשירים שמצריכים טכנולוגיית העברת נתונים מתקדמת יותר, כזו שמספקת סרגון".
קחו לדוגמה את מכשיר האי-פון, המכשיר המדהים הזה מעביר כמות נתונים גדולה פי 3 מהמכשירים שהיו לפניו וצריך לשם כך מערכות משוכללות יותר של העברת נתונים".
כיצד פוגע בכם הדולר הנחלש והאם אתם שוקלים פיטורים?
בהקשר זה נציין כי סרגון מעסיקה כ-360 עובדים מתוכם כ-200 מועסקים במטה בישראל והשאר בחו"ל כאנשי מכירות. "הדולר אולי פוגע בנו מעט פחות מבחברות אחרות כיוון שאנחנו מוטי חומרה, אך בכל זאת פוגע. ממש לא מדברים על פיטורים, אבל בהחלט אפשר להגיד שהאטנו גיוסים ועכבנו פרוייקטים בשל כך, אבל כפי שאתם יודעים זו בעיה לא רק שלנו, המתחרות שלנו הן אירופאיות שמתמודדות עם אותן בעיות".
מה בנוגע להעברת הפעילות? "אנחנו לא שוקלים להעביר פעילות לחו"ל בגלל הדולר הנחלש, שהרי לא בגלל מרכיב המט"ח אנחנו נעשה כזה צעד. מרכיב המט"ח הוא בסה"כ מרכיב אבל יש עוד הרבה גורמים שצריך לתת עליהם את הדעת".
האם ההאטה הכלכלית בארה"ב משפיעה עליכם?
אין ספק שיש שינוי בחודשים האחרונים. אם ניקח כדוגמה את השוק האמריקני, אז למרות שלא קיבלנו שום ביטול הזמנות, חלק גדול מהחברות פשוט עצרו החלטות ועיכבו את המשלוחים. דוגמה פשוטה לזה היא שבמקרה השבוע קבלנו הזמנה מלקוח בארה"ב שעוד בדצמבר אמר שהמוצר סופר דחוף לו. הדברים בתקופה הנוכחית זזים יותר לאט."
בקצה המזלג על סרגון
סרגון נסחרת בתל אביב (נרשמה למסחר בשנת 2004) ובנאסד"ק לפי שווי שוק של 319 מיליון דולר לאחר ירידה של 23.6% מתחילת השנה בתל אביב.
שוק האל-חוט בו סרגון פועלת עמד בשנת 2006 על 1.5 מיליארד דולר וצפוי לגדול ל-3.4 מיליארד דולר עד שנת 2010, כשסגמנט האטרנט הגבוה-בנוני.