האינפלציה בארה"ב געשה בינואר: טיפסה 4.3% ב-12 חודשים
יום עמוס בנתוני מאקרו משמעותיים נפתח לפני דקות אחדות עם נתוני האינפלציה לחודש ינואר. מדד המחירים לצרכן (CPI) בחודש ינואר רשם עלייה, מותאמת עונתית, של 0.4% והגיע גבוה מהציפיות, אשר עמדו על עלייה של 0.3% בלבד.
האינפלציה נשארה חמה בינואר כשהיא נדחפת ע"י עלייה במחירי האנרגיה והמזון אבל גם חיה ונושמת במדד הליבה, מסר משרד העבודה האמריקני היום.
ליבת המדד, המודדת את המחירים בניקוי מחירי המזון והאנרגיה, טיפסה בשיעור של 0.3% בינואר, זאת בעוד התחזיות עמדו על עליה של 0.2%. מדד הליבה טיפס ב-2.5% ב-12 החודשים האחרונים. כאשר האינפלציה הכללית עלתה ב-4.3% ב-12 חודשים האחרונים, בעוד בינואר נרשמה העלייה הגדולה ביותר מאז יוני 2006.
בכירי הפד לא צפויים לאהוב את נתוני ה-CPI, אבל סביר להניח שהם לא יצליחו למנוע הורדת ריבית נוספת בחודשים הקרובים. הפד טרוד כרגע בהאטה הכללית הנובעת מהזעזועים בשווקים הפיננסים שיצרה את משבר האשראי.
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות במזרחי טפחות: "סביבת המחירים הגבוהה עלולה לסיים את סבב הורדות המחירים"
"מאחר והעליות הגבוהות פוקדות הן את המדד הכללי והן את מדד הליבה, לא ניתן לומר כי סביבת המחירים בארה"ב נמוכה דיה כדי לתמוך במדיניות מוניטארית מרחיבה. בכך היא סותרת את המלל שצורף להורדת הריבית האחרונה, שם נאמר כי מסתמנת רגיעה בזירה זו. הנתון האחרון מצטרף לשורת מדדים בחודשים האחרונים, המראים על סביבת מחירים גבוהה ועיקשת, העלולה לסיים בקרוב את סבב הורדות הריבית ואף להעלות לסדר היום את הצורך בהידוק מוניטארי חוזר."
עוד אומר מנחם: "כאשר בוחנים את שיעור השינוי בשלושת החודשים האחרונים, ניתן להבחין בברור כי סביבת המחירים נמצאת בקו עלייה. שיעור השינוי של המדד בתקופה זו עמד על 6.8% בחישוב שנתי, גבוה ב 2.5% מאשר שיעור השינוי בשנה החולפת. מדד הליבה עלה ב 3.1%, בחישוב שנתי, בתקופה זו, שיעור מהיר ומדאיג".
המשך יום עמוס בוול סטריט
בהמשך היום, יגיעו פרוטוקולי החלטת הריבית של ה'פד'. בנוסף לפרסום הפרוטוקולים של ועידת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב מה-30 לינואר, צפויים להתפרסם גם הפרוטוקולים של ישיבת ה'פד' מה-21 לינואר, שהובילה להורדה של 0.75% ב-22 לינואר. המשקיעים ינסו להבין מה עמד מאחורי החלטות ה'פד' שהצריכו הורדה מפתיע של 0.75% וכמו כן, הורדה של 0.5% רק שבוע לאחר מכן.
כמו כן, בין הנתונים יהיו גם התחזיות הרבעוניות החדשות של ה'פד' בנוגע לכלכלה. בתחזית האחרונה חזו חברי ה'פד', כי התוצר הגולמי ינוע בין 1.6% - ל-2.3%, עם טעות אפשרית של 1.3% לכל כיוון.