תגובות זועמות על הלאמת בנק נורת'רן רוק: "זהו יום עצוב מאוד לשוק המניות"

ממשלת בריטניה הלאימה את נורת'רן רוק, בנק המשכנתאות הגדול במדינה, לאחר שנפגע קשות ממשבר האשראי
עדי בן ישראל |

ממשלת בריטניה הודיעה אמש כי בכוונתה להלאים את בנק המשכנתאות נורת'רן רוק, אשר נפגע קשות ממשבר האשראי והיה מצוי על סף קריסה. הממשלה הבריטית מסרה כי היא זו שתנהל את הבנק, לפחות באופן זמני, עד אשר תוכל למצוא קונה.

מניות הבנק הכושל לא ייסחרו בבורסה הלונדונית החל מהיום (ב'), שעה שממשלת בריטניה תקנה את כל המניות והנכסים של הבנק. בנוסף, ימונה שמאי עצמאי אשר יעריך את שווי הנכסים הכולל של נורת'רן רוק.

נורת'רן רוק צמח במהירות לדרגת בנק המשכנתאות הגדול בבריטניה באמצעות כלי המינוף. הבנק נהג לאגח את המשכנתאות ולמכור את אגרות החוב הללו למוסדות פיננסיים. עם זאת, משבר האשראי שפרץ בקיץ רוקן את הנזילות - ונורת'רן רוק נפגע קשות.

אליסטר דרלינג, נגיד הבנק המרכזי באנגליה, ניסה בחודשים האחרונים להציל את נורת'רן רוק על ידי מתן הלוואות לבנק, ובמקביל חיפש רוכש פוטנציאלי עבור הבנק. עם זאת, מאמצים אלו עלו בתוהו.

"בתנאי השוק הנוכחיים, איננו מאמינים כי הרוכשים הפוטנציאליים יספקו מספיק ערך למשלם המיסים", אומר דרלינג. "תחת ניהול ממשלתי, הממשלה היא זו שתבטיח את מכירת נכסי הבנק תוך אבטחתו מנזקי תנאי השוק".

נורת'רן רוק פרסם באתר האינטרנט שלו כי הוא לא יושפע מההלאמה, ומסר ללקוחותיו כי "חסכונותיכם בטוחים".

לא כולם מרוצים מהמהלך של ממשלת בריטניה. בעלי מניות גדולים בבנק הביעו הבוקר את זעמם על המהלך. כך, אומר ג'ון ווד מקרן הגידור SRM אשר נחשבת לבעלת המניות הגדולה בנורת'רן רוק, כי "זהו יום עצוב מאוד לשוק המניות, תעשיית הבנקאות והמוניטין של המרכז הפיננסי הבריטי".

רובין אשבי, מייסד קבוצת משקיעים קטנה בנורת'רן רוק, אמר שהוא "המום ונגעל על כך שהבנק נגנב מבעלי המניות".

השאלות הפתוחות כעת הן כיצד תגיב הבורסה הלונדונית למהלך של ממשלת בריטניה והאם זו תצליח להציל את נורת'רן רוק מקריסה.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה