הדולר מיתן את המדד: נותר בינואר ללא שינוי
היחלשות הדולר בחודש ינואר תרמה, כצפוי, להתמתנות הלחצים האינפלציוניים במשק. מדד המחירים לצרכן בחודש ינואר, שפורסם היום, העיד על קיפאון במחירים במשק, וזאת בעקבות ירידה של כמעט 4% בשער הדולר מול השקל בחודש שעבר. בשוק ציפו כי המדד יציג ירידה של 0.1%, כאשר טווח התחזיות נע בין ירידה של 0.2% לקיפאון במדד. המדדים הקודמים, נזכיר, היו חיוביים ותרמו לעליית האינפלציה.
מדד ינואר נותר ברמה של 102.5 נקודות, אולם בניכוי השינוי במחירי הפירות והירקות רשם המדד ירידה של 0.3%. בניכוי מחירי הדיור רשם המדד עלייה של 0.3%, מה שמעיד על השפעת הדולר על המדד בכללותו.
בניתוח סעיפי המדד, עליות נרשמו במיוחד בסעיפים הבאים: ירקות ופירות (7.2%), מזון (1.2%), שונות (0.7%), שירותי תקשורת (0.6%), ריהוט וציוד לבית (0.5%) ובריאות (0.4%). ירידות נרשמו בעיקר בסעיפים: הלבשה והנעלה (5.9%-), דיור (1.1%-) ותחבורה (0.5%-).
ב-12 החודשים האחרונים הסתכמה האינפלציה בישראל ב-3.5% - מעל לתחום היעד הממשלתי (1%-3%), מה שמגביר את ההערכות בשוק כי בנק ישראל לא ימהר להוריד את הריבית בתקופה הקרובה. בבנק ישראל מעריכים זה מכבר, כי האינפלציה תחזור לתחום היעד במחצית 2008.
רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות:
"מדד המחירים לצרכן לא הפתיע הפעם כלפי מעלה: הוא נותר ללא שינוי, בתוך ההערכות שנעו בין ירידה בת 0.2% לעלייה בת 0.1%. עם זאת, לא ניתן לשחרר אנחת רווחה! המדד לסוגיו – הכללי, המדד ללא דיור והמדד ללא דיור וללא ירקות ופירות עלו בשיעורים של 4.5% עד %6.6, בשיעור שנתי, בחודשים אוקטובר - ינואר 2007!"
"מדד הליבה עלה ב 3.8% ב 12 החודשים האחרונים וחרג בכך בשיעור ניכר מהרף הגבוה של תחום יציבות המחירים. בחודש הקודם היה שיעור השינוי הנ"ל נמוך יותר."
"יצוין, כי גם בחודש ינואר, כקודמיו, עלה מדד הליבה בשיעור גבוה יותר מאשר המדד הכללי, 0.3% מול 0.0%, דבר המלמד על ליבת מחירים גבוהה יותר מזו הנגלית לעין. כמו כן, לולא השפעת הייסוף בערך השקל דולר בגין תקופת המדידה, היינו עדים כבר כעת לעליות גבוהות אף יותר במדד."
"בראייה קדימה, התמונה נראית בעייתית אף יותר, שכן מדד המחירים ליצרן, המשמש אינדיקאטור לעליות המחירים בקנה, עלה ב 0.6% מראשית השנה (ללא דלקים). כלומר, לחצי המחירים מגיעים ממגוון סחורות רחב."
"בשל התרופפות הקשר בין סעיף הדיור במדד לבין השינוי בשער החליפין שקל דולר, גוברת החריגה כלפי מעלה מתחום יציבות המחירים."
"מה הלאה? הדברים אינם פשוטים. אמנם, שער החליפין שינה כיוון והשקל התחזק משמעותית מול הדולר בהשוואה בין שתי תקופות המדידה, התפתחות התומכת בעלייה נמוכה יותר במדד המחירים לצרכן, אך ראוי לזכור כי הזיקה בין שער החליפין למדד המחירים לצרכן נחלשה מאוד לאחרונה ולכן לא ברור עד כמה ניתן "להסתמך" על ערוץ זה."
"יתרה מכך, זה זמן מגלם מדד המחירים לצרכן מגלם כוחות נוספים לבד משער החליפין – כרסום בפער התוצר, מחסור בשוק הדיור ועליות של ממש במחירי התשומות."
"גורמים אלו ימשיכו להשפיע כלפי מעלה על מדד המחירים לצרכן ולקזז חלק גדול מהשלכות הייסוף בשער השקל, שכאמור נחלשו משמעותית."
"חרף האמור לעיל, החלטת בנק ישראל הפעם ברורה יותר מאשר בחודשים הקרובים ונראה כי הוא יותיר את הריבית על כנה. החדשה היחידה, אולי, היא שככל הנראה התפוגגו הסיכויים להורדת ריבית."