להרוויח מירידות: אופציות מעו"ף מול תעודות בשורט?
עד לפני מספר שנים, למשקיע אשר רצה לבטח את תיק ההשקעות המנייתי הייתה רק אפשרות אחת – רכישת אופציות פוט על מדד ת"א 25. בשנים האחרונות השתכלל השוק והונפקו תעודות סל בחסר (שורט) על מדד המעו"ף ומדדים נוספים, דבר שמאפשר גם למשקיעים שאינם מומחים לנגזרות להרוויח מירידות במדדים. מהם היתרונות והחסרונות של כל מכשיר פיננסי?
אופציות מעו"ף
מחיר האופציה מורכב מערך כלכלי ומערך הזמן. כלומר, ככל שהתקופה עד פקיעת האופציה ארוך יותר – מחיר האופציה גבוה יותר. ככל שהמדד ביום הפקיעה נמוך יותר – מחיר האופציה עולה, כ-100 שקל על כל נקודת מדד. אופציות שפוקעות "מחוץ לכסף" – מאבדות את כל ערכן הכלכלי. למשל – אופציית פוט 1120 תהיה שווה 0 שקל אם המדד יהיה מעל רמת 1120 ביום הפקיעה של האופציות, אך תהיה שווה 500 שקל אם המדד בזמן הפקיעה יהיה 1115. תקופת החיים של אופציית מעוף הוא 3 חודשים, כאשר פקיעה של סדרת אופציות מתרחשת אחת לחודש.
תעודות סל בחסר
מחירן של תעודות סל בחסר עולה כאשר המדד הרלוונטי יורד, ולהפך. העלייה במחיר תלויה בנוסחת החישוב של התעודה, ונובעת מהמנוף שיש לתעודה, כאשר לתעודות שונות על אותו מדד יהיה מנוף שונה בגלל נוסחת חישוב שונה. בשונה מאופציות מעו"ף, ישנן תעודות בחסר על מדדים שונים – 100, 75, יתר 30, נדל"ן 15, בנקים וכן מדדי חו"ל. בניגוד לתעודות סל רגילות - לתעודות סל ישנו אורך חיים מוגבל, אך בשונה מאופציות מעוף – אורך החיים של תעודות סל אינו תלוי בזמן, כי אם ברמת המדד. כאשר המדד מגיע ל-80% מערכו של המספר הקבוע בנוסחת החישוב של התעודה – היא פוקעת וערכה הכספי מוחזר למשקיעים.
לדוגמה - אם נוסחת החישוב של השווי ההוגן של התעודה הינה: 1300 פחות המדד לחלק ל-100, הרי שהתעודה תפקע כאשר המדד יגיע לרמה של 1040 (80% מ-1300).
אכן, בחודשים האחרונים התבשרנו על פקיעה של תעודות סל בחסר על מדדים שונים עקב העלייה החזקה שהפגין שוק המניות. בתקופה האחרונה התבשרנו על הנפקת תעודות סל בחסר בעלות מנוף קבוע של 2 או 3. כלומר, שעל כל אחוז אחד של ירידה במדד, יעלה ערכן של התעודות בשניים או שלושה אחוזים, דבר שיפשט אפילו יותר את השימוש במכשיר פיננסי זה.
*מאת: מאת מורן נחשוני – מנהל פיתוח עסקי, ברוקר-טוב