הפועלים: יש מקום לעליה מוגבלת בבורסה ב-2007

פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים על התחזיות במשק המקומי והעולמי לשנה הבאה: המשק האמריקני לא יקלע למיתון ב-2007. תיסוף השקל לא יפגע משמעותית במשק
אסף מליחי |

מחלקת המחקר של בנק הפועלים פרסמה היום סקירה כלכלית ופיננסית לשוק הההון הישראלי ולשווקים הגלובליים במסגרתה מציג הבנק תחזיות לרבעון הרביעי של 2006 והרבעון הראשון של 2007.

הכלכלה הישראלית

ביחידת המחקר של פועלים, מציינים כי ההתפחויות בשוק העבודה ממשיכות להיות מעודדות מאוד מבחינת המשק. לפיכך, סבורים האנליסטים בבנק, כי הגידול במספר המועסקים (3.1%)בשנה האחרונה, העלייה בפריון העבודה ועליה מתונה בשכר הריאלי, יתמכו בהמשך צמיחה מהירה גם ב-2007.

באשר לרמת שער החליפין הנוכחית, סבורים בבנק, כי צפויים עוד מדדי מחירים נמוכים בחודשים הבאים, ולכן תיתכן אף הפחתת ריבית נוספת ל-4.75%. בבנק מוסיפים, כי בהנחה שהתחזקות השקל מול הדולר תיעצר, תתייצב הריבית על רמה זו.

לגבי שוק המניות הערכת האנליסטים בבנק, צופה כי יש מקום לעליות שערים נוספות, אם כי בקנה מידה מוגבל. הערכה זו מסתמכת בין השאר על הרוח הגבית החיובית מעבר לים והסביבה הכלכלית החיובית.

לצד שוק המניות, מציינים בבנק כי בנוגע לאפיק הסולידי למרות הגורמים התומכים באפיק השקלי, מומלץ לנקוט מידה של זהירות ולהתמקד באיגרות בעלות מח"מ קצר-בינוני ברמת התשואה הנוכחית. להערכת הבנק צמודי המדד לטווחים בינוניים וארוכים מומלצים להשקעה. כמו כן, מציינים בפועלים, כי תוספת התשואה באיגרות הקונצרניות (0.6%-0.7%)מעל האיגרות הממשלתיות מצדיקות השקעה, אך עם זאת ממליצים על איגרות בדירוג AA ומעלה.

מגמות בכלכלה הגלובלית

באשר לכלכלה הגלובלית, סבורים ביחידת המחקר של פועלים, כי לצד אי-הוודאות האופפת את כלכלת ארה"ב, ממשיכים להתקבל אינדיקטורים חיוביים משוק האירו, מיפן והמשקים המתעוררים, כך שהצמיחה הגלובלית לא צפויה להיפגע באופן ניכר בשנה הבאה.

על פי הערכת הבנק קצב הצמיחה של הכלכלה האמריקנית אמנם יאט ברבעונים הקרובים, אך המשק האמריקני לא ייקלע למיתון. לפיכך, מעריכים בבנק, כי הצמיחה ב-2006 תסתכם בכ-3% וב-2007 היא תאט לכ-2%-2.5%.

באשר לסוגיית הריבית מציינים ביחידת המחקר של הבנק, כי החוזים העתידיים על ריבית הפד, מגלמים הורדת ריבית במהלך 2007 עד לכ-4.5% בסופה. מנגד, מעריכים בפועלים, כי הבנק המרכזי האירופי צפוי להעלות את הריבית כבר בהחלטה הקרובה (7.12) ל-3.5%. כמו כן, מסתמכים האנליסטים בפועלים גם על קונצנזוס התחזית בבלומברג לפיו הריבית תועלה פעם נוספת ברבעון הראשון של 2007 ל-3.75%.

ממכלול הפרמטרים ובעיקר בשל אי-הוודאות באשר לעוצמת ההאטה בצמיחה הגלובלית ובפרט בארה"ב, ממליצים ביחידת המחקר על חשיפה ניטרלית, כלומר ממליצים להותיר את החשיפה הקיימת (49% מתיק המניות הגלובלי), תוך התמקדות בחברות "large cup value" (בעלות שווי שוק גבוה), וכן בחברות בעלות תשואת דיבידנד גבוהה. באשר למרכיב האירופי בתיק, ממליצים בבנק על השקעה של 30% מסך ההשקעה הגלובילת, תוך בחירת מניות הפועלות בשוק המקומי שפעולתן אינה תלויה בשוןק האנמריקני כדי להגדיל את הפיזור. יתרת ההשקעה תושלם באופן הבא: 10% בשוק היפני, 7% בשווקים המתעוררים ו-4% במדינות אסיה פסיפיק, אוסטרליה והונג קונג.

פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של הבנק: "המשק נמצא במומנטום צמיחה רב עוצמה"

ראשית, מציין ליידרמן, כי "תיסוף השקל הנוכחי ביחס לדולר לא צפוי לפגוע משמעותית בפעילות המשקית וביצוא. המשק נמצא במומנטום צמיחה רב עוצמה, וסביבת הצמיחה גבוהה מאומדן הלמ"ס הראשוני של 4.5% לכל השנה".

ליידרמן סבור, כי "גם אחרי התחזקות השקל, מרבית האינדיקטורים הכלכליים עקביים עם המשך הרווחיות ברמה גבוהה במגזר העסקי, המושפעת גם מהשיפור הניכר בפריון. כדאי לזכור שמתחילת 1999 עד היום חל פיחות ריאלי משמעותי של כ-17% מול סל המטבעות. תנאים אלה חיזקו את יכולת היצרנים והיצואנים לספוג את התיסוף השנה ללא פגיעה משמעותית בפעילותם".

עוד מעריך ליידרמן, כי "תיסוף השקל ביחס לדולר השנה משקף בעיקר תופעה גלובלית: היחלשות הדולר בעולם. כתוצאה מכך, השנה חל תיסוף בשיעור דומה לשלנו במטבעות של מדינות רבות אחרות, כגון קוריאה, רוסיה, ברזיל ואוסטרליה. על פי, נסיון העבר, לתנודות בשערי המטבע יש מרכיב זמני משמעותי. תנודות אלה יישארו חלק אינטגרלי של מהלך עסקים רגיל".

"חלק ניכר מהחדשות האחרונות בתחום היצוא הישראלי הוא דווקא בכיוון החיובי", מוסיף ליידרמן ומדגיש, כי "במיוחד מעודדת תנופת הגידול ביצוא למדינות באסיה, ובייחוד לסין וקוריאה. ברמה הגלובלית, כלכלות אסיה ימשיכו להיות 'כוכבי הצמיחה' בשנים הקרובות, ולכן יש לגידול בפעילות הישראלית באיזור זה חשיבות אסטרטגית כלל משקית. גם ההתאוששות המהירה בתיירות בחודשיים האחרונים (לאחר שנפגעה מהמלחמה בקיץ) הינה גורם עם השפעה חיובית".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה