טנק ליאופרד צבא שבדיה
צילום: ג'ואל ת'אנגרן, צבא שבדיה

התעוררה מהר מדי: תעשיית הביטחון האירופית במרדף אחרי עובדים

הסדר העולמי המתחדש מאלץ את אירופה להבין - גם אם באיחור אופנתי - שגם לכיסים העמוקים של הדוד סם יש תחתית. כתוצאה, הגדיל האיחוד האירופי את תקציב הביטחון שלו בצורה ניכרת אך תעשיית הביטחון באירופה לא מצליחה לעמוד בקצב הייצור - כי אין מספיק עובדים מיומנים. האם אירופה של מחר תהיה מעצמה ביטחונית?

חיים בן הקון |

חברות רבות בתעשיית הביטחון האירופית נמצאות בין הפטיש לסדן: מול עליית ההוצאה הממשלתית על תחמושת, טנקים וציוד צבאי נוסף כמו גם אזהרות הנשיא האמריקני דונלד טראמפ שלא לסמוך יתר על המידה על וושינגטון, יש מחסור חמור בעובדים מיומנים לתעשייה. בעוד שתוכנית ההשקעה של האיחוד האירופי בהיקף של 800 מיליארד אירו צפויה ליצור מאות אלפי מקומות עבודה בעשור הקרוב, קיים מחסור חמור בכוח אדם מיומן: מהנדסי בינה מלאכותית, מדעני נתונים, רתכים ומכונאים.


חברות נשק נאלצות לשדל עובדים מענפים אחרים ואף פונות לגיוס תלמידים וסטודנטים מקומיים. מאז הפלישה הרוסית לאוקראינה ב-2022, 78% מההוצאות הצבאיות של מדינות האיחוד הופנו לגורמים מחוץ לאיחוד, כאשר ארה״ב לבדה קיבלה 63% – כך לפי נתוני הנציבות האירופית. זאת, בין היתר, בשל פיצול תעשיית הביטחון בין המדינות.


 האיחוד מתכנן להעביר חלק ניכר מהרכש הצבאי לתוך גבולות אירופה, ומקווה שתוכנית הגיוס והכשרת העובדים החדשה, Union of Skills, תוכל לסייע לסגור את הפער. ברוסיה, אגב, הגיוס הנרחב לתעשיות הנשק הממומנות היטב יוצר מחסור חמור בכוח אדם במגזרים אחרים. חששות מתחרותיות החברה הפרנקו-גרמנית KNDS, המייצרת את תותח הסיור העצמאי CAESAR שבו נעשה שימוש באוקראינה, הרחיבה את המשמרות באתר הייצור המרכזי שלה בבורז’, שבמרכז צרפת, ומגדילה את קצב הגיוס ב-50% מדי שנה. עם זאת, גיוס נותר אתגר מרכזי.


 לפי אנשי תעשייה, יש ביקוש חזק במיוחד למהנדסי בינה מלאכותית שמפתחים מערכות נשק אוטונומיות, וכן לאנשי מקצוע עם מומחיות בייצור סדרות קטנות. עלייה בתקציב הביטחון לרמה של 3% מהתמ”ג, לעומת יעד נאט”ו הנוכחי של 2%, תדרוש גיוס של כ-760 אלף עובדים מיומנים חדשים באירופה. עצמאות ביטחונית באירופה תהיה אפשרית רק אם נתח הרכש המקומי יגדל משמעותית – מה שעלול להחריף עוד יותר את המחסור בעובדים. 


ריינמטאל, יצרנית התחמושת הגדולה ביותר באירופה, מתכננת להגדיל את כוח האדם שלה בכ-29% – עד 9,000 עובדים – עד שנת 2028, בעיקר עם מפתחי מוצרים, מהנדסים, רתכים וטכנאי אלקטרוניקה. יצרנית הצוללות והמשחתות Thyssenkrupp Marine Systems - ממנה ישראל רכשה 6 צוללות - מחפשת לגייס עד 1,500 עובדים למספנה שלה בעיר ויסמאר שבצפון גרמניה. החברה משתתפת בירידי תעסוקה, אך טוענת שמחסור במומחי STEM – בתחומי המתמטיקה, מדעי המחשב והמדעים – מהווה אתגר.


עד שחצי האי האירופי ימצא פתרון לבעיית התעסוקה שלה בתחום הביטחון, חברות ישראליות ישמחו להיכנס תחת תעשיניות הביטחון המקומיות. בשיחה עם מנכ״ל אימקו אימקו 0.2%   אריאל קנדל, הוא הסביר על איך הוא רואה את עתיד הביזנס הביטחוני באירופה. אימקו היא חברה תעשייתית בתחום הביטחון העוסקת בעיקר בתחום האלקטרוניקה לרק״מ - רכבי קרב משוריינים. 


״כל אירופה הכפילה את ההוצאות שלה בתחום הביטחוני וזאת מגמה שתימשך 5 - 7 שנים. זה לא משהו של זבנג וגמרנו.״ אומר קנדל על הזמנות בתחום הרק״מ ״כשחברה נכנסת לפעילות של תכנון וייצור רק״מים - זה לא משהו שקורה מהר, לא מפסיקים את זה באמצע. גם אם מישהו חושב שיהיה שלום בין רוסיה לאוקראינה או שטראמפ ישנה את כל התמונה. הפוף, אפשר להבחין פתאום  במתיחות בין הודו לפקיסטן או את האיום מאיראן.״

קיראו עוד ב"גלובל"


לראיון המלא – ״אירופה הכפילה את ההוצאות שלה בתחום הביטחוני וזאת מגמה שתימשך 5 - 7 שנים״

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה