ההתאוששות תימשך? שימו לב לכותרות העיתונים ב-1930
בשבועות האחרונים, במקביל להמשך הראלי בוול סטריט ובבורסות אחרות בעולם, מתלהט הויכוח בין אלה החושבים שמדובר ב"ראלי של שוק דובי" והנה, בקרוב מאוד ישובו הירידות החדות לשווקים, לבין אלה המעריכים כי מדובר בשלב הראשון של שוק שורי ארוך טווח.
מאמר מעניין בנושא פרסם טום דיסון, החבר בצוות הכותבים של הניוזלטר DailyWealth בו הוא עובר על חלק מכותרות העיתונים של ספטמבר 1930. כידוע, שוק המניות האמריקני נהנה מראלי אדיר עד לחודש אוקטובר 1929. אז הגיעה מפולת אדירה שנמשכה עד לאפריל 1930, במהלכה נפל מדד הדאו ג'ונס בכ-50%. לאחר מכן הגיע ראלי מרשים שהרים את הדאו ב-48% עד ספטמבר... נשמע לכם מוכר ?
"הכלכלה מראה ללא ספק סימני חיים והתאוששות", אמר שר העבודה האמריקני דייוויס ב-12 בספטמבר 1930. "עברנו את נקודת השפל של המיתון", אמר ב-13 בספטמבר ר.פרוקטור, נשיא המועצה של ניו אינגלנד. ורבים אחרים חשבו כמוהו.
"יותר מ-75% מהברוקרים ממליצים כעת לרכוש מניות. אנשי עסקים, מנהלי השקעות וגם הציבור הרחב אופטימיים יותר בנוגע לעתיד", נאמר במאמר אחר שהתפרסם בוול סטריט ג'ורנל ב-14 בספטמבר.
התאחדות יצרני האוניות בארה"ב דיווחה על גידול משמעותי בתפוקה בשנה האחרונה. יצרן מלט דיווח על גידול של 5% בתפוקה באוגוסט לעומת יולי. וחברת רכבות צופה גידול ברווחים ב-1931 על רקע צפי לעליה בהכנסות לצד צמצום בהוצאות.
וההמשך ידוע: זמן קצר לאחר מכן התרסק הדאו ג'ונס ועד לשפל של יולי 1932 נפל בכ-80% (מהשיא של 1929 הוא התרסק ב-89%) ולא חזר לרמת השיא שלו אלא רק לאחר 25 שנים.
ובכל זאת, למרות הדמיון לשלב הראשוני של המיתון ההוא, כיום המצב שונה מאוד וכנראה שהתגובה הנמרצת של הממשלות בעולם ונגידי הבנקים המרכזיים יביאו לכך שההמשך יהיה שונה. שיעור האבטלה בארה"ב, למשל, לא צפוי להגיע ל-25% כמו שהיה בשיא המשבר ההוא.
מנגד, המכה הקשה שספג הצרכן האמריקני והמשך החולשה במחירי הנדל"ן בארה"ב יביאו לכך שהכלכלה הגדולה בעולם תצמח, במקרה הטוב, בקצב איטי עד איטי מאוד בשנים הקרובות.
גם דיסון עצמו לא מעריך שמעתה ובשנתיים הקרובות הדאו ג'ונס יפול ב-80%. התסריט שנראה לו הכי הגיוני זה דשדוש עם נטיה לירידות שימשך עוד מספר שנים (והוא לא לבד...).
נגיד הפדרל ריזרב ברננקי אמר השבוע ביום שלישי, שנה לאחר קריסת להמן ברדרס, כי המיתון הקשה ביותר מאז שנות ה-30 שפקד את הכלכלה בארה"ב, נגמר, כך לפחות על פי הנתונים המספריים. "מנקודת מבט טכנית, המיתון כנראה נגמר", כך אמר היום ברננקי. עוד הוסיף נגיד הפדרל רזרב כי קיים סיכון ששוק העבודה ישאר חלש במהלך שנת 2010, מאחר והצמיחה תהיה אנמית בכדי שתיצור מקומות עבודה חדשים.
"ראיתי הסכמה בקרב הכלכלנים כי המיתון נגמר, אך לדעת רובם הצמיחה בשנת 2010 תהיה מתונה", כך הוסיף היום נגיד הבנק המרכזי בוושינגטון. עוד אמר ברננקי כי הלוואות הכספים שניתנו לבנקים לטובת בטחונות, יופחתו ככל שהמשבר הנוכחי ילך ויגמר.
גם המשקיע האגדי וורן באפט, הנמצא בקליפורניה, העניק ביום ד' ראיון אופטימי למדי לרשת CNBC במהלכו דיבר על תחזיותיו והערכותיו לגבי התאוששות הכלכלה האמריקנית. "בחודשים האחרונים הכלכלה לא התדרדרה בצורה משמעותית אבל גם לא השתפרה בהרבה", אמר באפט.
"עברנו את הנקודה הקריטית ואנחנו בתהליך התאוששות, אם כי אף פעם לא ידיעתי לחזות במדויק את נקודת היציאה ממיתון, אם זה כבר קרה, יקרה עוד חודש או עוד חצי שנה". עוד אמר באפט כי "אני לא צופה מיתון בצורה של תחתית כפולה, W. אם לא יהיה אירועי טראומתי נוסף, רוב הסיכויים הם שהכלכלה תמשיך להשתפר העתיד הקרוב".
בשורה התחתונה: בשבועות האחרונים התפרסמו תחזיות צמיחה אופטימיות של כלכלנים מרכזיים במשק וגם של בנק ישראל, הצופות צמיחה של 2.5%-3% בישראל ב-2010. כנראה שהעולם ינוע בטווח הארוך החוצה מהמשבר (למרות שיהיו אולי זעזועים לא מעטים בדרך) אבל מעניין לשוב ולראות כיצד מהר מאוד אנחנו שוכחים את העוצמה של האירועים האחרונים ואת העובדה הפשוטה שאף אחד לא יודע מה יקרה מחר ובטח מה יקרה בעוד חודש - חודשיים או שנה שנתיים.