כלכלני גאון: הדולר צפוי להחלש השבוע אולם בטווח הארוך יותר הוא יתחזק לעבר 4.35 שקלים

כלכלני הפועלים: מדד ינואר צפוי לרדת ב-0.4%, האינפלציה השנה תסתכם ב-1%
קובי ישעיהו |

בעקבות פרסום מדד חודש דצמבר, שרשם ירידה של 0.1% (בניגוד להערכות שעמדו על ירידה של 0.4%-0.5%), מפרסמים היום כלכלני מאקרו בבנקים ובבתי ההשקעות עדכון לתחזיותיהם לגבי שיעור האינפלציה הצפוי בחודשים הקרובים ובשנת 2009.

בבנק הפועלים מעריכים שמדד ינואר צפוי לרדת בשיעור של 0.4%. הוא יושפע במידה רבה מההוזלה במחירי הדלק (5%), המכוניות, ההוצאה על נסיעות לחו"ל וחלק ממוצרי המזון. כן תשפיע ירידה עונתית חדה במחירי ההלבשה וההנעלה עם תחילת מכירות סוף עונת החורף.

מנגד תימשך עלייה מתונה בעלות הדיור בבעלות הדיירים (שע"ח פוחת ב- 0.3% בתקופה הרלוונטית לחישוב הדיור). בנוסף יעלו בהתאם להתנהגות העונתית מחירי התוצרת החקלאית הטרייה וכן תעריפי התחבורה הציבורית ב-3% בתחילת החודש.

לגבי מדד פברואר מעריכים בפועלים כי הוא צפוי לרדת ב-0.3%. המדד יושפע בעיקר מהוזלות במחירי המזון ומירידה עונתית במחירי ההלבשה ההנעלה עם המשך מכירות סוף העונה. מנגד תמשך העלייה בשיעור מתון בשאר סעיפי המדד. שיעור האינפלציה החזוי לשנת 2009 הוא 1.0%. וכעת גם לשנים עשר החודשים הקרובים. רמת אינפלציה זו היא בסף התחתון של תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה. היא מבוססת על המשך המיתון והירידה בביקושים בארץ ובחו"ל. הסיכונים סביב התחזית אינם סימטריים, וסטייה ממנה כלפי מטה נראית עתה סבירה יותר מההפך.

בבית ההשקעות גאון מציינים בסקירה השבועית כי בשבוע הקודם, האג"חים השקליים נסחרו בעליות שערים חדות של עד 3.0% בסדרה הארוכה ביותר של השחר. התשואה לפדיון באג"ח הממשלתי ל-10 שנים (ממשל 217) ירדה מרמה של 5.12% לרמה של 4.67%, בעוד שהתשואה על האג"ח האמריקאי ל- 10 שנים ירדה מרמה של 2.41% לרמה של 2.30%.

"פרמיית הסיכון של ישראל, אשר מבטאת את הפער בין התשואה השקלית לאמריקאית ירדה חדות בשבוע האחרון ל- 2.30%. למרות מדד דצמבר, שהיה גבוה מהציפיות (0.1% שלילי לעומת 0.5% שלילי). עיקרי הסעיפים במדד להוציא סעיף הדיור ירדו בחוזקה ולכן הנגיד ימשיך לדעתנו בתהליך הורדת הריבית. במצב הנוכחי, אנו ממליצים לקצר מח"מ ולהתמקד במח"מ השקלי ל-3 שנים, זאת נוכח חוסר האטרקטיביות של המק"מים המגלמים תשואה של 1.6% בלבד והסיכון בשקלים הארוכים נוכח היקף ההנפקות הצפוי לגדול. עם זאת, בשבועות הקרובים, ככל שיעלו התשואות באג"ח השקליות, יש לבחון חזרה לשקלים הארוכים (סביב 6% ומעלה באג"ח ל- 10 שנים)".

בגאון מעריכים כי מדד ינואר צפוי לרדת ב- 0.8% בגלל איחור בהשפעה של מחירי הדיור שלא בא עדיין לידי ביטוי גם מדד האחרון. האינפלציה השנתית הנגזרת משוק ההון עומדת על מינוס 0.25% בשנתיים הקרובות (אינפלציה שלילית), ואילו לטווח הבינוני סביב 3-4 שנים מגולמת אינפלציה חיובית של 0.75% לשנה. על אף כי האג"ח הצמודות הממשלתיות הבינוניות נראות אטרקטיביות בתשואות הנוכחיות (סביב 2.1% ריאלית), בגאון סבורים כי המדדים הבאים יפתיעו כאמור לרעה.

בתוך האפיק הצמוד, בגאון שוב ממליצים לנצל את התשואות הגבוהות בהן נסחר האג"ח הקונצרני ולשקול השקעה באג"ח בדירוגים גבוהים, שהינן אטרקטיביות נוכח SPREAD (מרווח) של 3.4% בתל-בונד 20 (מרווח מול אג"ח ממשלתיות צמודות מדד לתקופות מקבילות). למשקיעים הנועזים יותר, מומלץ לנצל את המרווח הגדול בתל-בונד 40 העומד על 5.9%, אם כי יש לקחת בחשבון שמדובר בלא מעט אג"ח של חברות נדל"ן.

בנוגע לשוק המט"ח אומרים בגאון כי בתקופה הקרובה, הדולר צפוי להמשיך להיות מושפע מהתנהגותו בעולם. מבחינה טכנית, רמת ההתנגדות 3.88-3.90 עדיין מקשה על הדולר להתחזק, ולכן השבוע ככל הנראה החולשה שוב תשלוט בדולר, והוא צפוי לחזור לרמות של 3.75-3.76 שקלים (ממוצע 20 יום אחרונים) כבר השבוע , תיתכן אף חזרה לרמת התמיכה של 3.65-3.70 שקלים לדולר לקראת סוף השבוע או בשבוע הבא. "לטווח ארוך אנו עדיין לונג על הדולר והתחזית שלנו לטווח של החודשים הקרובים נותרה על 4.35 שקלים לדולר (סוף רבעון ראשון של 2009)".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה