כלכלני אופנהיימר: "מחיר הנפט מעל 130 דולר - בועה שחורה משחור, ארה"ב היא היד המכוונת"

בסקירה רחבה מפרטים כלכלני בית ההשקעות בעניין מחיר הנפט וההשפעות על הכלכלה. "ברמות מסויימות מדובר בהשפעה הרסנית"
יוסי פינק |

מחיר הנפט מסתובב בימים האחרונים סביב ה-130 דולר לחבית, זאת לאחר מהלך מדהים של עשרות אחוזים בחודשים האחרונים. אמיר ארגמן ואביבית מנה קליל מבית ההשקעות אופנהיימר מפרסמים היום סקירה בעניין מחיר הנפט וההשפעות על הכלכלה.

כך נפתחת הסקירה: "הבעיה העיקרית כרגע היא כי מחירי הנפט קיבלו ללא שום שמץ של ספק מאפיינים של בועה פיננסית, כשבכל בועה פיננסית לא ניתן לנחש באופן מושכל עד לאן תגיע. הנסיקה במחיר הנפט טומנת בחובה השפעות שליליות וברמות מסוימות אף הרסניות לכלכלה הגלובאלית, שהנפט עדיין מהווה את המשאב המרכזי בתפעולה השוטף. הרמות הגבוהות אליהן הגיע מחיר חבית הנפט, כוללות סיכונים לא קטנים מאשר משבר הסב פריים בעבור משקיעי האקוויטי. העובדה כי ייתכן ויד מכוונת של הממשל בארה"ב תומכת בהמשך מגמה זו בטווח הקצר מעצימה אף היא את הסיכון."

באופנהיימר מדגישים, כי "המחירים הגבוהים של מחיר חבית הנפט תופסים את כלכלת ארה"ב בנקודה רגישה ביותר בה היא טרודה ממשבר חמור בנדל"ן המעיק על הצרכן האמריקאי, ומחיר גבוה של הדלק אינו מקל עליו להתמודד על המצוקה. גם סקטור החברות האמריקאי, המצליח להתמודד בצורה ראויה עם ההאטה בזכות פריסה גלובאלית, דולר חלש, מינוף נמוך ומבנה יעיל ביותר, יסבול לא מעט באם מחירי הנפט יישארו ברמות הגבוהות שנרשמו בימים אלה (מעל $130 לחבית). הערכות בשוק מראות כי הדבר עלול לפגוע בכ 1% בצמיחה הצפויה בארה"ב ב 2009 , באם מחירי הנפט יישארו ברמות אלה."

עוד אומרים באופנהיימר, כי "הסיבות להיווצרותה של הבועה הפיננסית סביב מחיר חבית הנפט יכולות להיות רבות ומגוונות. די אם נציין את אנליסט האנרגיה של אופנהיימר, מר פאדל גייט, שביקר בארץ לאחרונה, שטוען טענה לא שגרתית אך מבוססת היטב לפיה הזינוק במחירי הנפט (והסחורות בכלל) נתמך על ידי מדיניות של ממשלת ארה"ב וגופים פיננסים בעולם במטרה להאט את קצב הצמיחה של כלכלת סין המהווה איום על כלכלת ארה"ב. לטענתו, ארה"ב, שכשלה לשכנע את קובעי המדיניות הסינים להתיר את ההגבלות על המטבע הסיני על מנת לאפשר תחרות הוגנת בין כלכלות העולם, מעודדת באמצעות רגולציה את הגופים הפיננסים להשפיע על מחיר הנפט לכיוון חיובי."

"הכרחי לומר כי התייצבות של מחירי הנפט על הרמות הנוכחיות או המשך עלייה לאורך זמן עלולים להוות מכה קשה לכלכלה הגלובאלית ודי בכך בכדי להפוך את המומנטום בשוק המניות ולפתוח תקופה דובית חדשה. מנגד אנו מאמינים כי העלייה במחירים לא תימשך לאורך זמן רב ויתכן כי ארוע אקסוגני כדוגמת האולימפיאדה בסין או אינדיקציות ראשוניות להאטה גלובאלית משמעותית, יוציא שחקנים ספקולנטיים מחוץ למגרש."

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה