אילו מותגים הישראלים אוהבים?
ממחקר מיוחד שערכה קבוצת BDI על ענף מוצרי החשמל הלבנים (מקררים, מכונות כביסה, מייבשי כביסה ומדיחי כלים) עולה כי מכירות מוצרי החשמל הללו הסתכמו בשלושת הרבעונים הראשונים של שנת 2006 בכ-1.16 מיליארדי שקלים, קיטון בשיעור של כ-4% בהשוואה למכירות בתקופה המקבילה ב-2005 שהסתכמו בכ-1.21 מיליארדי שקלים.
מבדיקת התפלגות המכירות בענף עולה כי קטגוריית המקררים מובילה את המכירות עם כ-41%, מכונות הכביסה עם כ-38%, מדיחי הכלים עם כ-11% ומייבשי הכביסה עם כ-10%. מקור הפער בין המוצרים נעוץ בעובדה כי המקררים ומכונות הכביסה הינם מוצרים בסיסיים, שאינם נתפסים כמוצרי מותרות כמו מדיחי כלים ומייבשי כביסה. אילו מותגים הישראלים אוהבים?
נתון מעניין עולה מהמחקר לגבי העדפותיהם של הישראלים בבחירת "מותג" חשמלי. על פי המחקר, מותג LG הוא המועדף על הישראלים בתחום המקררים ומהווה כ-14% מכלל המקררים הנמכרים בישראל. במקום השני "אמנה" עם נתח של כ-11% ואחריהם סמסונג, שארפ, אלקטרה ואמקור.
בתחום מכונות הכביסה, מעדיפים הישראליים דווקא את המותג "קריסטל", המחזיק בנתח כמותי של כ-19%, ולאחר מכן את בוש וא.א.ג המחזיקים בנתחים קטנים יותר. על פי כלכלני הקבוצה, הצרכן הישראלי תופס את מייבשי הכביסה כמוצרים פשוטים ובסיסיים ועל כן בהחלטת הרכישה הוא שם דגש רב על המחיר ופחות על המותג ולכן קיים פער מינורי בין המותגים השונים.
בתחום מדיחי הכלים שולטים בעיקר מותגים גרמניים כגון: בוש, סימנס, א.א.ג, באוקנכט, בלומברג, קונסטרוקטה ועוד. המותגים בוש וסימנס מובילים את שוק מדיחי הכלים עם נתח של כ-26% לבוש ושל כ-18% לסימנס, במונחים כמותיים.
על פי הערכות כלכלני BDI, ענף מוצרי החשמל הלבנים מאופיין בהחלפת המוצרים בתכיפות וכי הצרכן הישראלי מחליף את מוצרי החשמל הלבנים שלו בממוצע אחת ל-8 שנים. בעוד שבעבר היה נהוג להחליף מוצרים אלה בעיקר לאחר שהתקלקלו, העלייה ברמת החיים בישראל הביאה להחלפת המוצרים בתדירות גבוהה, גם לשם שדרוג במוצרים מתקדמים יותר ומעוצבים יותר.
גורם נוסף התורם לתחלופה התכופה הנו צמצום היחס בין עלויות התיקון למחירי המוצרים כך שכדאיות התיקון יורדת. הוזלת מחירי המוצרים הביאה גם לזמינותם של מוצרים יוקרתיים ומתקדמים יותר לקהל לקוחות רחב יותר.
כלכלני BDI-COFACE מצאו כי בשנים האחרונות מתחזקת מגמת רכישת מוצרים באמצעות שיווק ישיר, הכולל קנייה באינטרנט, חוברות מדוורות ועוד. ב-2006 הגיע נתחו של ערוץ השיווק הישיר לכ-13% (במונחים כספיים) מסך מכירות מוצרי החשמל הלבנים. בכ-87% מהמכירות מחזיק הערוץ הקמעונאי, הכולל את הרשתות והחנויות פרטיות. כלכלני BDI מצאו כי רשת "מחסני חשמל" מובילה את המכירות של המוצרים הלבנים עם נתח שוק של כ-13% (במונחים כספיים). חברת "אמצ" (המפעילה את הרשתות "שקם אלקטריק" ו"סנסור") מחזיקה בכ-12%; טרקלין חשמל עם נתח של כ-7% מהמכירות, א.ל.מ כ-5% ויתרת האחוזים נחלקים בין יתר השחקנים בענף.