דוראד
צילום: צילום מסך אתר החברה

גוש הרוב מתחזק בדוראד: לוזון-אלומי משנה את מאזן הכוחות

בישיבת דירקטוריון ואסיפת בעלי המניות, אושר הערב העברת 15% ממניות דוראד מזורלו הטורקית לאלומי-לוזון; אדלטק נותרת במיעוט משמעותי

צלי אהרון |


בישיבת דירקטוריון דוראד ואסיפת בעלי המניות שהתכנסו הערב אושרה העברת 15% ממניות החברה, שנשלטו עד כה בידי זורלו הטורקית, לאלומי-לוזון. בעקבות קבלת האישורים מרשות התחרות ורשות החשמל, תעלה אלומי-לוזון את אחזקתה המצטברת ל-33.75%, מה שהופך אותה לבעלת המניות השנייה בגודלה אחרי המדינה (37.5%, באמצעות שירותי תשתיות אילת-אשקלון).

במקביל סירבו הדירקטוריון ובעלי המניות לאשר העברת אותו חלק של 7.5% לאדלטק, ונעקרת מיכולתה לחסום החלטות מכריעות בחברה. המהלך מגיע כחודשיים בלבד לאחר ש-25% ממניות דוראד הוצעו למכירה תחת לחץ פוליטי מטורקיה, אז מכרה זורלו 10% לחברת הפניקס לפי שווי של כ-2.8 מיליארד שקל.

בשלב השני הוצעו היתרים הנותרים לשותפים הנוכחיים למימוש זכות הסירוב, ואלומי-לוזון נענתה בשתי פעימות, תחילה רכשה 7.5%, והערב אושרה ההשלמה ל־15%. ההשלמה מעניקה ללוזון יחד עם המדינה והפניקס רוב של יותר מ-81% מסך המניות המונפקות.

כעת, גוש הרוב המובהק הזה יוכל לפתוח לראשונה את הדרך לשינוי תקנון דוראד ולקידום תכניות הרחבה, בראשן 'דוראד 2' - תוספת של כ-640 מגה-ואט שתגביר את כושר הייצור לכ-1.5 ג׳יגה-ואט. הפרויקט, שמוערך בהשקעה של 2.5-3 מיליארד שקל ומלווה באישורים תכנוניים ראשוניים, צפוי לצמצם זמני הקמת תחנות ולהבטיח יציבות תפעולית.

במקביל, אדלטק, שמחזיקה כעת רק 18.75%, תיאלץ לשקול דרכים משפטיות ורגולטוריות כדי לנסות לשמור על נתח השפעה.

טענותיה לניגודי עניינים, בעיקר ביחס להחזקה הכפולה של הפניקס בתחנות “דוראד” ו“ריינדיר”, נדחו, וכעת היא ניצבת מול גוש מנצח שמחזיק בכל כלי ההחלטה: שינוי התקנון, מיזוגים עתידיים, חלוקת דיבידנדים וקידום פרויקטים אסטרטגיים.

 ההסכמה הערב מסמנת סיום עידן של חסמי החלטה ומציבה סימן שאלה אחד ברור: כיצד יתמודד שוק החשמל הישראלי עם הכוח החדש שנוצר בדוראד.


ומה המשמעות?

עם הקמת גוש הרוב שבו המדינה, הפניקס ולוזון מחזיקים יחדיו למעלה מ‑82% ממניות דוראד, עתה קיימת חולשה מבנית שאפשרה עד כה לאדלטק לנצל סעיפים בתקנון כדי לעכב כל שינוי מהותי ולהקפיא תכניות אסטרטגיות.

כעת, כשהכוח המרכזי בחברה מרוכז בגוש יציב ולא נתון לווטו חד-צדדי, נפתחת האפשרות לשיפור מאזן התחרות בשוק החשמל, לשילוב יזמים קטנים בשיתופי פעולה אסטרטגיים ולהקטנת רמת הריכוזיות. הרחבת “דוראד 2” בכ-640 מגה-ואט צפויה להוזיל עלויות ייצור, לשפר את זמינות החשמל בשעות השיא ולהביא לייצוב או הורדת התעריפים לטווח הבינוני, כל זאת בעוד הרגולטורים ממשיכים לפקח על מנגנוני 'הסדר כובל' ולהבטיח שוק פתוח ותחרותי יותר.

ההרחבה הצפויה תתרום לייצוב הרשת וליכולת להתמודד עם עומסי שיא בלי להסתכן במחסור בהספק: התוספת תאפשר גמישות תפעולית גבוהה יותר ופיזור עומסים יעיל, במיוחד בימים חמים או באירועי חירום.

שיתוף המדינה בגוש הרוב מחזק את העמידות בפני לחצים חיצוניים. כמו המתיחות עם טורקיה - ומשלים את אסטרטגיית הביטחון האנרגטי הלאומי; במקביל, הגוש החדש עשוי למשוך שותפים בינלאומיים לשיתופי פעולה טכנולוגיים בתחומי אגירת אנרגיה ותחנות ממוזגות, לצד בחינת מהלכים לטיוב מקורות האנרגיה ולהגדלת שילוב מתחדשים כחלק מהתוכנית לפיתוח תעשיית החשמל העתידית.


הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה