"סולגרין תתקדם בצעדי ענק בתקופה הקרובה"
תום שפרן, מנכ"ל סולרגין בריאיון על פעילות החברה, העסקאות שחתמה לאחרונה, התרסקות המניה והאופטימיות לעתיד הקרוב; החברה מכוונת בכל הפרויקטים שלה לתשואה דו ספרתית
סולגרין סולגרין דיווחה הבוקר על עסקה לרכישת פנלים סולאריים מחברת לונג'י בסכום של עד 74 מיליון דולר בצעד שצפוי להרחיב משמעותית את פעילות החברה. החברה ידעה לא מעט טלטלות במחיר המנייה כשאר הגדולה שבהם באה בעקבות הנסיגה מהמיזוג שתכננה עם סינרג'י אבל למרות זאת, המנכ"ל תום שפרן, מדגיש כי החברה חזקה מאוד והוא צופה לה עתיד מזהיר.
למי שאינו מכיר את סולגרין, במה החברה עוסקת, אילו עסקאות היו לה? "סולגרין עוסקת בייזום ותפעול פרויקטי יצור חשמל מאנרגיה סולארית ופעילה בעיקר בישראל אבל גם באיטליה, ארה"ב, גרמניה ויוון. כיום יש לחברה כ-100 מגה-וואט מניב ויותר מ-200 מגה-וואט בפרויקטים שבהקמה או לקראת הקמה. בסך הכל יש לחברה כ-1.8 גיגה-וואט על פני כל הפרויקטים. בישראל יש כיום כ-64 מגה-וואט מניב על בסיס גגות מסחריים ושדות סולאריים שבנינו.
במסגרת ההסכם שחתמנו היום עם לונג'י לרכישת פנלים, אנחנו הולכים להקים צבר של 210 מגה-וואט של שדות סולאריים קרקעיים המשולבים באגירה לאחר שזכינו ב-2020 במסגרת מכרז של רשות החשמל עם תעריף של 17.45 שקל".
איך אתם מתכוונים לממש את ההסכם הנוכחי? היכן יוקמו הפנלים? "הסכם המסגרת הוא עד 300 מגה-וואט והוא מחולק גם לשדות הסולאריים וגם גגות מסחריים, מאגרי מים ועוד. הפרויקטים הקרקעיים שלנו פזורים בעיקר בצפון ודרום הארץ. 3 פרויקטים אנחנו מתחילים להקים כבר בחודשים אלו ומעבר לכך יש עוד צבר פרויקטים שנתחיל להקים בשנה הבאה עם קבלת כלל האישורים. כלומר בכל פעם שיהיה לנו פרויקט בשל להקמה אנחנו נוציא הזמנה בשביל הפנלים. ההסכם הנוכחי עם לונג'י הוא לאספקה עד סוף 2023".
- מכסים של 3,500% - טראמפ מחסל את תעשיית הסולאר במזרח אסיה
- משרד האנרגיה בתוכנית חדשה: 100 אלף גגות סולאריים עד שנת 2030
מה משמעות העסקה הזאת מבחינתכם? "ראשית מדובר באבן דרך משמעותית כי בסופו של יום כשאתה מסתכל על הקמת פרויקט סולארי צריכים לקרות ארבעה דברים משמעותיים; הזמנת ציוד הפנלים, הזמנת ציוד האגירה, נושא המימון (קריטי לעסקאות מסוג זה, חתמנו על מזכר הבנות עם בנק לאומי) והדבר האחרון הוא מי הם הקבלנים שיקמו את הפרויקטים הללו. בשלב זה אנחנו באמת לקראת סוף מכרזי הקבלנים עם מחירי היעד שהצבנו לעצמנו כדי לעמוד בתשואות הנדרשות להקמת הפרויקט. השילוב של המודל הפיננסי עם הבדיקה שאנחנו עורכים מול הגורמים המממנים יתכנסו לתוצאות בחודשים הקרובים".
מה הם מחירי היעד שאתם מתכוונים למכור? ומה שיעור הרווחיות הצפוי של החברה? "מחיר היעד הוא בעצם המחיר עימו זכינו במכרז – 17.45 שקל – צמוד למדד. מבחינת מרכיבי התשואה של הפרויקטים הללו ישנם מספר פרמטרים שמשפיעים בסוף על התשואה הסופית של הפרויקט; גודל השטח והתנאים המסחריים מול הישובים השותפים שלנו שלהם אנחנו משלמים שכירות על השטח. בנוסף, מצד אחד עליית מחירי חומרי הגלם משפיעה על תשואת הפרויקט אבל מצד שני צריך לזכור שהתנאים המסחריים ברמת העלויות השנתיות הקבועות לאורך שנים משפיעות לרוב בצורה דרמטית הרבה יותר על תשואת הפרויקט. בגדול, סולגרין מכוונת בכל הפרויקטים שלה לתשואה דו ספרתית. כך לדוגמא, באיטליה התשואה עומדת על 11%-14%.
סולגרין ניגשה למכרז האגירה כאשר היא כבר סגורה הרמטית בכל הקשור לתנאים המסחריים מול הישובים והקיבוצים אצלם היא עתידה להפעיל את השדות. חברת אביאם, חברה בת של תדיראן תדיראן גרופ -2.46% , מספקת עבורנו את סוללות האגירה והממירים".
- חודש ירוק בבורסה - ת"א 35 עלה ב-4.1%, הבנקים ב-6.5%
- הרשות לני"ע הגישה כתב טענות נגד סמנכ"ל הכספים של עמיר שיווק
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מדוע נסוגתם מהמיזוג עם סינרג'י? רציתם להגיע לשווי של 1.3 מיליארד, יש חברה אחרת על הכוונת? "בסופו של יום ולאחר תהליך ארוך של בדיקת נאותות מעמיקה נתגלו פערים בהערכת השווי אל מול המספרים שאיתם יצאנו לדרך, לפיכך החלטנו לרדת מהעסקה אבל אני חושב שבסך הכל אכן היה תהליך חיובי.
לגבי רכישה של חברה אחרת, אנחנו חושבים שכתוצאה משינויים בחודשים האחרונים ברמת המאקרו ובכמות החברות שקיימת בשוק המקומי בישראל, אנחנו מעריכים שתהיה התגבשות בשוק האנרגיה המתחדשת כך שהחברות הגדולות והחזקות הן אלו שתובלנה את השוק. כמו שהסברנו את הרציונל מבחינת סולגרין שהוא כן לרכוש חברה כמו סינרג'י, אז הרציונל הזה עדיין קיים רק את הפלטפורמה המתאימה ובמחיר הנכון".
מה קרה למניה? איפה אתם רואים את החברה בעתיד? הירידה בשוק חברות האנרגיה המתחדשת היא כמובן רוחבית לאחר שחברות היו בשוויים מסוימים והשוק יצר תיקונים אבל כן גם לביטול עסקת סינרג'י היה יד בדבר. בסך הכל אנחנו מתרכזים בעבודה עצמה ורואים את סולגרין תתקדם בצעדי ענק בתקופה הקרובה גם ברמת צבר הנכסים המניבים וגם ברמת הטריטוריות בהן אנחנו פועלים.
בהקשר לעתיד, אנחנו ערים לתהליכים שדוחפים את שוק האנרגיה המתחדשת בישראל, באירופה ובארה"ב – כל אחת מסיבותיה. באיטליה למשל אנחנו רואים אנחנו מקדמים צבר פרויקטים משמעותי מאוד מבחינת היקפי הייזום של החברה, אנחנו רואים גם שיש מגמה של קיצור תהליכים לקיצור הפרויקטים ולהאצת האנרגיות המתחדשות במדינות השונות באירופה. בישראל אנחנו רואים מגמה חיובית ברמת מודל השוק בה חברות אנרגיה מתחדשת תוכלנה לספק גם חשמל ירוק וגם חשמל כלכלי ללקוחות קצה וכבר היום אנחנו חותמים הסכמים רבים כאלו ברחבי הארץ. מדובר בתופעה שהולכת לשנות בצורה משמעותית את השוק בישראל וזו רק תחילת הדרך".
- 3.גיא 25/07/2022 18:11הגב לתגובה זומשחק שערעוריתי בכספי ציבור
- 2.ואף מילה על קיוביקס... (ל"ת)דן 24/07/2022 23:00הגב לתגובה זו
- אנונימי 25/07/2022 11:02הגב לתגובה זוזאת הבעיה האמיתית שלהם, למה לקנות חברה עם נתונים כאלה? אני מקווה לטעות, וסולגרין תהפוך את קוביקס לרווחית, אבל הדרך ארוכה, קוביקס מוכרת בהפסד תפעולי די עמוק...
- 1.היחידה שנסחרת מתחת להון העצמי (ל"ת)מציאה 24/07/2022 17:39הגב לתגובה זו
- דני 24/07/2022 20:43הגב לתגובה זובדרך כלל שמנכ"ל ממליץ על המניה צריך להיזהר ..והדוחות לא מראים צמיחה בהכנסות מכפיל 37 עלוב.