אופקו נרשמה בת"א, האם כדאי להסתער על המניה?

שלמה גרינברג, פרשן וול סטריט של אתר Bizportal, מתייחס לעסקת אופקו - פרולור, מצב החברות והסיבות שהביאו להבשלת היחסים

כמו דבורים לדבש מגיעים נחילי המשקיעים לדטרויט. כסף ספקולטיבי זורם לעיר אפילו שהבסיס לגאות בנדל"ן (הביקוש הצרכני) עדיין לא שם והפצעים עדיין פתוחים. אז למה זה קורה? כי דטרויט היא עדיין עיר גדולה, וכפי שקרה לפיטסבורג שהתרסקה כלכלית לאחר משבר תעשיות הפלדה והפכה לאחר מכן לאחת מהערים המשגשגות בארה"ב, כך יכול לקרות (ומן הסתם יקרה) לדטרויט. אבל ישראלי שירוץ לרכוש בית בדטרויט מסכן את עצמו באותה מידה כמו זה שרץ לקנות ALVR או ORCT.

מה מריץ מלבד קריימר את OPKO Health (סימול: OPK)?

אתם מוזמנים לעיין בקטע "עסקת Opko Health - פרולור וההשלכות", מתוך שעשינו באפריל על המיזוג שהוכרז באותם ימים. OPK נסחרה אז בשווי 2.2 מיליארד דולר והודיעה על מיזוג עם פרולור (סימול: PBTH), שנסחרה בשווי של 350 מיליון דולרים לפי יחס של 0.9951 מניות OPK בעבור מניה אחת של PBTH. המיזוג אמור להתבצע במהלך המחצית השנייה של 2013, אבל מאפשר לפרולור לחפש הצעות מיזוג או רכישה טובות יותר עד ל-22.6. כיוון שזה לא קרה - המיזוג יערך בקרוב (התחרטות של כל צד תביא לקנסות כבדים למתחרטת). כשפורסם הדיל הרימו המומחים גבה לגבי ההערכה - נזרקו לאוויר העובדות שמדובר בשתי חברות שנמצאות בבעלות ד"ר פיליפ פרוסט, שאת העסקה מבצע בנק ההשקעות שבבעלותו, שמניות OPK מנופחות מלכתחילה, שבעלי המניות של פרולור נדפקים ובלה בלה בלה. אבל היום, כארבעה חודשים לאחר ההודעה, נסחרות הן OPK והן PBTH בערכי שוק של 2.76 ו-494 מיליון ומבטאים עליות של 25% ו-41% בהתאמה. לפחות על פי קריימר, היד עוד נטויה. בינתיים הודיעה הנהלת OPKO שתתחיל להיסחר גם בת"א, מה שהוסיף להנהלת הבורסה המצטמקת באחד העם קצת סומק ללחיים. מאחר ו-Opko Health מתחילה כאמור להיסחר בת"א, חשבנו שכדאי לפרט יותר על החברה, ההנהלה והאסטרטגיה, ומדוע המיזוג טוב לכולם.

ד"ר פרוסט, יו"ר ומנכ"ל אופקו, מוביל אותה ביחד עם ד"ר Jane H. Hsiao, שעמדה בראש אייווקס שנרכשה ע"י טבע ב-2006. אופקו היא חברה בתחומי הפרמקולוגיה והאבחון (דיאגנוסטיקה), שעיסוקיה נרחבים מאוד ופרושים על מגוון רחב של תחומים. בגדול היא עוסקת בזיהוי, פיתוח, ייצור ומסחור טכנולוגיות רפואיות חדשות מוגנות פטנטים. ההנהלה ורוב חברי הדירקטוריון הם בוגרי אייווקס ומרכז הפעילות שלה במיאמי, פלורידה. ד"ר פרוסט וחבריו השתלטו על החברה באפריל 2007, לאחר שאייווקס נמכרה לטבע ושינו שמה ל-Opko Health.

פרוסט, מנהיגה של אופקו, הוא סיפור הצלחה עסקי, ניהולי, אקדמאי, אנושי ורפואי מדהים. הילד הדתי מברוקלין, סיים את אוניברסיטת "ישיבה" בניו יורק והתמחה בלשון צרפתית באוניברסיטת פריז. לאחר מכן, קיבל תואר רפואי במרכז אלברט איינשטיין בניו יורק, ומאוחר יותר התמנה לפרופסור לטיפול בעור מאוניברסיטת מיאמי. בשנת 1973 ייסד את חברת הפרמקולוגיה Key Pharmaceuticals אותה מכר ב-1986 תמורת 600 מיליון דולרים - סכום עצום באותם ימים, ולקח לביתו 100 מיליון דולרים. בכסף הקים את IVAX אותה מכר לטבע ב-2006 כאמור, תמורת 7.4 מיליארד. באמצעות הקרן שייסד, הוא מושקע בסדרה ארוכה של חברות בתחומים שונים, החל מאלקואה (סימול: ALQA) ועד ל-Sorrento Therapeutics (סימול: SRNED). כשהגיע לאופקו שימש כיו"ר ובעל מניות מוביל של בית ההשקעות Ladenburg Thalmann&Co (סימול: LTS), דירקטור ובעל מניות מוביל בסטארט אפ שייצר עם אלי הורוביץ ז"ל בשם פרוטליקס (סימול: PLX) וברשת מרפאות חוץ מפלורידה Continucare Corporation (סימול: CNU) לשעבר שנרכשה ב-2011 ע"י חברה רפואית גדולה בפלורידה בהערכת שיא. יכולותיו לבצע אקזיטים עשו לו שם בוול סטריט - קריימר "הגדול" הוא ממעריציו המושבעים. היכולות המוכחות שלו באקזיטים גבוהים הן שמביאות משקיעים רבים לכל חברה בה השקיע. השתיים המעניינות ביותר הן טבע ואופקו.

ד"ר Hsiao, סגניתו ויד ימינו של פרוסט (שמשמשת גם כדירקטורית בפרולור), היא אישה בעלת רזומה מרשים ביותר. היא נחשבת, בין השאר, למומחית טכנולוגית / רפואית מהמובילות בעולם. החברה פועלת בארה"ב, מקסיקו, ספרד, ישראל (בה כרגע מיוצרים תוספות למוצרים פרמקולוגיים - API), צ'ילה וברזיל. היא מאורגנת בשתי חטיבות, כאשר כל אחת מהן מתחלקת לשני מרכזים. החטיבה הפרמקולוגית מתחלקת לחטיבת הפיתוח של תרופות וחיסונים, ולחטיבת הייצור והמכירה של המוצרים שהחברה מפתחת. מאידך, החטיבה הדיאגנוסטית מתחלקת לתת חטיבת הפתולוגיה (חקר מחלות) ותת חטיבת מעבדות החוץ (Point-of-care testing) ואבחנת המולקולה. בעבר עסקו גם ברפואת העין, אבל התחום הועבר לחברת בת בשם OPTOS. כל עסקי החברה הם תוצאה של רכישות ומיזוגים.

אם "נרד" ליותר פרטים, החברה בתהליכי פיתוח של מערכת בדיקה לזיהוי מחלת האלצהיימר, לזיהוי סרטן הלבלב ומערכות לבדיקות אורולוגיות (דרכי השתן). החברה מפתחת גלולה לוויסות רמות הסידן והזרחן אצל חולים שסובלים מבעיות בכליות וחוסר בוויטמין D, וכן כדור שאמור לטפל בחולי כליות שנתמכים בדיאליזה. לצד אלו החברה נמצאת בשלב קדם קליני של פיתוח תרופות לטיפול במחלות שנובעות מבעיות ב-DNA וב-RNA, כמו סרטן, מחלות לב, הפרעות אכילה ובעיות גנטיות. החברה סיימה את השלב השני בבדיקות קליניות למוצר לטיפול כנגד הקאות ובחילה לאחר טיפולים כימותרפיים. כמו גם, החברה מפתחת כאמור מוצרים / תרכובות שמשמשים בתעשייה,active pharmaceutical ingredients בתחומי תרופות העיניים, מוצרים לטיפול בלב, מוצרים לתעשיית החיסונים, האנטיביוטיקה, למעי, קיבה ותעשיית ההורמונים. בקיצור, חברה עמוסת חלומות.

חלומות אמנם ענקיים, אבל בינתיים, התוצאות העסקיות (למרות העליות במכירות לאחרונה) עדיין אינן דבר שאפשר להתפעל ממנו – ב-2012 החברה הציגה הכנסות של 47 מיליון, שזו עלייה חדה לעומת השנים הקודמות (68% מעל 2011), אבל ההפסד התפעולי עלה גם הוא בצורה חדה וההפסד למניה טיפס מסנט אחד ל-11 סנט. במחצית הראשונה של 2013 עלו המכירות ב-190.5% ל-55.2 מיליון וההפסד למניה עלה מ-7 סנט ל-12. לחברה 336,732,215 מניות רגילות, כך שהשווי הנוכחי של החברה הוא למעלה מ-2.8 מיליארד. בקופת החברה כ-170 מיליון דולרים. התחייבויות החברה מסתכמות ב-269 מיליון דולרים לטווח ארוך (מתוך זה 188.5 באג"ח המרה שנושא 3% ריבית) ועוד 59.5 מיליון בהתחייבויות קצרות. לא נראה לנו שהחברה תתקשה לשרת התחייבויותיה. המרחק לשוק ולהצלחה מסחרית עדיין גדול כאמור ומבחינה כלכלית המחיר בשמיים, אבל ממתי משחקת הכלכלה תפקיד בהערכת מניות בוול סטריט, ובמיוחד כשמדובר בחלומות רפואיים?

המשמעות של כניסת פרולור

לפרולור אין עדיין הכנסות. יש לה כ-34 מיליון דולר בקופה, בקצב ההפסדים של 4 הרבעונים האחרונים, הכסף יספיק לשנה מקסימום. קשה לנו לראות הכנסות ממכירות בשנה הקרובה. לחברה אין חוב גדול, והיא נסחרת בשווי של כ-510 מיליון דולרים. גם כאן ההערכה מטורפת כלכלית, אבל מוצדקת חלומית. פרוסט ומס' 2 שלו השתלטו ב-2007 באמצעות הנפקה פרטית על חברה ציבורית בשם Modigene (סימול: MODG), והפכוהה לפרולור. ההחלטה להשתלט על מודיג'ן נעשתה בגלל המדען של החברה, ד"ר פואד פארס, ישראלי (בעבר עשינו כתבה ארוכה על פרולור ועל הד"ר), מנהל המחלקה הביו-מולקולרית בביה"ח כרמל, שעשה פוסט דוקטורט באוניברסיטת וושינגטון, סנט לואיס. שם, יחד עם פרופ' אירווינג בוים, פיתחו טכנולוגיה בשם Carboxyl Terminal Peptide, המבוססת על שרשראות קצרות של חומצות אמיניות (שמתפתחות בצורה טבעית בגוף האדם). כאשר מחברים אותן לתרופות חלבוניות, הן גורמות להארכת חיי התרופה ושיפור באפקטיביות שלה. יעילות הטכנולוגיה הוכחה בפועל ע"י חברה הולנדית בשם Organon, שרכשה את הזכויות מהאוניברסיטה ופיתחה CTP פעיל. אורגנון נרכשה ב-2007 תמורת 14.4 מיליארד דולרים ע"י ענקית התרופות האמריקית שרינג-פלאו (מוזגה לתוך מרק (סימול: MRK) ב-2009).

אורגנון עצמה הצליחה כבר לפתח 2 תרופות מבוססות CTP, המכניסות למרק למעלה מ-1.5 מיליארד בשנה. פוטנציאל שוק ה-CTP מוערך בסביבות ה-30 מיליארד וגדל במהירות. בתחילת יולי הודיעה פרולור על הצלחה בבדיקות קדם מעבדתיות של CTP משלה, שצפוי לשמש בהארכה ושיפור של תרופות המופיליות (נגד בעיות בקרישת דם). בנוסף מפתחת החברה מספר תרופות בתחום השמנת יתר, שגרון, דלקת מפרקים, הורמון גידול ועוד. כלומר, עסקת OPK-PBTH היא Win-win לבעלי המניות של 2 החברות. אופקו מוסיפה לחלומותיה (בזול, בגלל הערכת החברה הגבוהה) עוד כמה חלומות רפואיים אדירים, ומנגד פרולור מקבלת גב חזק, יכולות שיווק לכשתצטרך ונמכרת גם היא בערך גבוה עקב ערכה בשוק.

היכן טבע (סימול: TEVA) בתמונה?

נראה שפרוסט "כאילו" מקדיש יותר זמן לאופקו מאשר לטבע. גם קריימר שם לב לכך, והשאלה למה? אחרי הכל, אם TEVA הייתה מתנהגת כ-OPK, ערכו האישי של פרוסט היה גבוה בהרבה. יש הטוענים שכיוון שפרוסט מחזיק היום רק כ-1.5% ממניות TEVA, לכן החברה פחות מעניינת אותו. לדעתנו זו שטות - אחרי הכל הוא רכש לארונה למעלה ממיליון מניות TEVA. הצעתנו, תקשיבו בעיון שנתן שלשום לבלומברג, שם גם "נחקר" לגבי הסטגנציה ב-TEVA ועל חששות האנליסטים למה שיקרה בפקיעת תוקף פטנט הקופקסון. "אני בד"כ לא מתייחס למה שאנליסטים אומרים", אמר, "אבל אני לא מוכר מניות TEVA. קניתי למעלה ממיליון לאחרונה. אנחנו רוצים שישראל תהפוך למרכז גלובלי בתחום הרפואי. גם רשמנו את OPK בבורסה בת"א". כבר כתבנו שאין לנו ספק שלאיש יש אג'נדה לטבע, ועם הזמן נדע בדיוק מה היא. האם אפשר לחשוב בכיוון של M&A? למה לא.

***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(11):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 11.
    גבי 29/08/2013 14:05
    הגב לתגובה זו
    חברה נוספת שהקרן של דר פרוסט משקיעה היא IDI. למדתי שיש ללכת עם האנשים החכמים ודר פרוסט הוא כמובן בקטגוריה הזאת. IDI חברה קטנה עם עתיד גדול.
  • 10.
    עודד 24/08/2013 14:21
    הגב לתגובה זו
    שלמה תודה. כתבה מעמיקה ומעניינת כמו תמיד
  • 9.
    שלמה גרינברג 24/08/2013 11:27
    הגב לתגובה זו
    לעומר (7): הזכרתי בעבר את החברה. פרוסט מושקע בה באמצעות Frost Gamma Investments Trust שלו ומחזיק ב % 15.86.החברה אכן מעניינת ותחום מעניין מאוד אבל עדיין לא מצליחה להתרומם מסחרית לאריאל (8): כבר עשיתי זאת, http://wallstreet.bizportal.co.il/articles.php?id=189669
  • 8.
    אריאל תא 24/08/2013 10:11
    הגב לתגובה זו
    הונפקה לפני מספר חדשים ועשתה מהלך יפה.תיקנה מידית את הירידה בעקבות הדו"ח המאכזב משהו.האם תוכל להעריך כיוון,וקצת על מה שבאמתחתה ? בתודה.
  • 7.
    עומר 24/08/2013 08:40
    הגב לתגובה זו
    שלמה היקר כתבות מרתקות כרגיל.תודה לך. מה דעתך על חברה נוספת בה מושקע פרוסט-כרומדקס?? Cdxc.חברה מעניינת בתחום תחליפי מזון? תודה!!!
  • 6.
    מבין דבר 23/08/2013 07:42
    הגב לתגובה זו
    כבר כתבנו שאין לנו ספק שלאיש יש אג'נדה לטבע, ועם הזמן נדע בדיוק מה היא. האם אפשר לחשוב בכיוון של M&A? אני רק הדגשתי כי מ 40 מיליון דולר - לא ניתן עדין ללמוד לאן הוא חותר; כמו שאכן כתבתה, תודה ושבת שלום.
  • 5.
    שלמה גרינברג 22/08/2013 19:15
    הגב לתגובה זו
    למבין דבר (1,4) האמן לי שעבור אדם כמו פרוסט מיליון דולר, בטח 40, זה המון כסף. אכן, אם תקרא שוב את הסיכום בעניין טבע תראה שאני מסכים אתך על המטרה. לירון (2): היכן קראת שאני אופטימי לגבי JCP ? אני מאמין שעם הנהלה טובה חברה מהסוג הזה יכולה לצאת מהמשבר. דברתי על הדו"ח של הרבעון האחרון, "רבעון החגים" שיצביע על הכיוון.
  • 4.
    מבין דבר-עדין 22/08/2013 15:47
    הגב לתגובה זו
    "לייצר" אמינות - עבור אדון פרוסט - מדובר בכסף לבוטנים. יצירת ערך נמוך לטבע - ע"מ לקדם מכירה; לזה יש ערך של קוויאר.
  • 3.
    מיכה 22/08/2013 14:29
    הגב לתגובה זו
    אתה יודע לקרוא ולעשות חשבון? הוא קנה מיליון מניות שזה בכסף בערך 40 מיליון.
  • 2.
    ירון 22/08/2013 13:39
    הגב לתגובה זו
    קודם תמיד תענוג של כתבות.אחרי הדוח של jcp אתה עדיין אופטימי לגביה. או שהיא בדרך לפשיטת רגל בתודה מראש
  • 1.
    מבין דבר 22/08/2013 13:17
    הגב לתגובה זו
    נמדד במיליארדים? בשום אופן אין להשיג מכך על האסטרטגיה של היו"ר כלפי טבע! טבע טובעת; והאיש מנסה להשתלט עליה; במחיר של נזיד עדשים...ראו הוזהרתם!