הכתבים הישראלים כמשרתי הצבא/ פוסט אורח
מקס בלומנטל (תורגם מאנגלית)
אם הפשיטה על משט החופש לעזה הייתה כשלון עבור צה"ל, הימים שלאחריו היו לא פחות מביכים עבור התקשורת הישראלית. מאז הפשיטה, דובר צה"ל שחרר טענה מטעה אחרי טענה מטעה, כל אחת יותר מופרכת מקודמתה, בניסיון עיקש לשתול בתודעה הציבורית גרסה בלתי-מציאותית לאירועים. במידה מסוימת, זאת בדיוק ההתנהלות שניתן היה לצפות מדו"צ. אבל היה מפתיע ומפליא לראות כיצד כמה מהכתבים המוערכים ביותר בישראל התגייסו לשרת ככתבנים צבאיים.
התקשורת הישראלית שידרה בלי לחשוב פעמיים את טענות צה"ל בדבר קשרים בין נוסעי המשט לאל-קעידה, נאצות אנטישמיות שהושמעו לכאורה כלפי חיל הים, וכוונותיהם הטרורסיטיות לכאורה של הנוסעים. כאשר עיתונאים עצמאיים אילצו את הצבא למשוך או "להבהיר" את הטענות, כלי התקשורת בישראל סירבו לפרסם תיקונים, או שערכו שינויים בדיווחיהם מבלי הסבר.
הגעתי לישראל לנסיעת מחקר שתוכננה מראש ביום לאחר הפשיטה על המשט. כיוון שכך, התאפשר לי לעסוק במשהו שתמיד ראיתי כטכניקה עיתונאית בסיסית, כל כך בסיסית שהיא אמורה להיות הרגל: להתקשר לצד בפרשה ולבקש שיספק הוכחות לטענותיו. להפתעתי, מהדיווחים שהתפרסמו בתקשורת הישראלית נראה שמעט, אם בכלל, עיתונאים מקומיים עשו את אותו הדבר, או טרחו לתקן כשעיתונאי אחר, המבקר פה, עשה בשבילם את עבודתם.
ב-2 ביוני צה"ל הפיץ הודעה לעיתונות תחת הכותרת "תוקפי החיילים התגלו כשכירי חרב של אל-קעידה". הראיות שליוו את ההאשמה לא היו מכריעות או חד משמעיות. למשל, הצבא טען שלנוסעים היו, רחמנא ליצלן, מכשירי ראיית לילה. זה לא מנע מרון בן-ישי, שהתלווה אל חיילי השייטת,
ב-3 ביוני, העיתונאית הישראלית ליה טאראצ'נסקי (מאתר Real News Network) ואני התקשרנו לדובר צה"ל בדרישה לראיות נוספות לקשר בין נוסעי המרמרה לאל-קעידה. קיבלנו תשובות זהות מדסק צפון אמריקה וישראל של דו"צ: "אין לנו אף ראיה. ההודעה לעיתונות התבססה על מידע מהמועצה לבטחון לאומי". כמה שעות מאוחר יותר צה"ל
ב-4 ביוני, צה"ל שחרר הקלטה קצרה, לכאורה של תקשורת בין ספינה של חיל הים למרמרה. בהקלטה נשמע קול, לכאורה של מישהו על סיפון המרמרה, שצעק לחיילים "לחזור לאושוויץ".
יום לאחר
על אף הודאת צה"ל, ynet והארץ לא תקנו את הדיווחים המקוריים, אם כי הארץ לפחות טרח לשנות את הכותרת. עם חשיפת העריכה הניו יורק טיימס פרסם
ב-7 ביוני, אנשיל פפר דיווח
פפר, יחד עם הכתבים הצבאיים של הארץ עמוס הראל ואבי יששכרוף, הפך ערוץ להונאה נוספת מטעם צה"ל. ב-31 במאי, שלושת הכתבים פרסמו
התקשרתי לדו"צ. שוב נאמר לי שאין לו ראיות שיתמכו בכיתוב המפוקפק של התמונה. כמעט מיד לאחר השיחה שלנו הארץ
הפשיטה על משט הסיוע נתנה לעיתונאים ישראלים הזדמנות ייחודית לעמוד בראש התקשורת העולמית בחקירת מרחץ הדמים על סיפון המרמרה. הרי אין עיתונאים זרים הנהנים מאותה גישה למקורות צבאיים או לעדי ראייה למתרחש. במקום לנצל את ההזדמנות הזאת, רבים מדי מקרב התקשורת הישראלית הרשו לצבא לגייס אותם למלחמת הסברה אומללה, והשאירו את משימת חקירת המשט לעיתונאים עצמאיים, שעדיין זוכרים שיש להתייחס בספקנות קיצונית לטענות של כל צבא, בכל מדינה בעולם.
כיצד קרה שעיתונאים מקושרים ומנוסים כל כך עוקבים בהכנעה אחרי שרביט-המנצחים של צה"ל, ולא טורחים לתקן אפילו כשהצבא עצמו מושך את טענותיו שלו? האם הם פשוט משוחדים ומשתוקקים להוציא את צבאם באור המחמיא ביותר, משתוקקים עד כדי זניחת חובתם הבסיסית כלפי הקוראים לאמת מידע טרם פרסומו? האם הם חוששים מסנקציות, מלאבד גישה למקורות ולמידע? האם הם חוששים מנקמה אישית? הקוראים, והתקשורת העולמית שעדיין רואה בעיתונאים ישראלים מקור מידע חיוני, זכאים לדעת את התשובות.
מקס בלומנטל