מוקדם לסמן את שינוי המגמה
את תשומת הלב הרבה ביותר ריכזו השבוע פעולותיו של הבנק הפדראלי בארה"ב על אף מגוון נתונים כלכליים אשר פורסמו במהלך השבוע. ראשי המשק האמריקאי מפגינים נחישות רבה מזה זמן מה ופועלים בנמרצות על מנת לסייע למשק להתאושש מהר ככל שניתן מן המשבר אליו נקלעה כלכלת ארה"ב. פעילות זו באה לידי ביטוי עוד בטרם החל המסחר בשבוע שעבר.
שעות לפני פתיחת המסחר הודיע הבנק הפדראלי על הורדת ריבית הניכיון, ריבית בה לווים גופים פיננסיים כסף מן הבנק הפדראלי, ועל הסכמתו לקבל הלוואות מגובות בנכסי נדל"ן כערובה להלוואות אותן יעניק. בנוסף הודיע הבנק כי חלון הלוואות זה, אשר ניתן עד עתה לבנקים מסחריים בלבד, יהיה פתוח גם בעבור בנקים להשקעות. בד בבד נודע על רכישת בנק ההשקעות Bear Stearns על ידי JPMorgan.
בשלב הראשון, על אף הפן החיובי בהודעות אלו, חוו השווקים הפיננסים ברחבי העולם זעזוע קשה, מה שהוביל לירידות שערים בשוקי המניות בבורסות השונות. שמועות שהחלו להתפשט בשוק אודות בעיות נזילות קשות בבנק ההשקעות Lehman Brothers העיקו אף הן על האווירה בשווקים, אולם דו"חות חיוביים מן הצפוי של בנק זה וכן של בנק ההשקעות Goldman Sachs סייעו להרגעת הרוחות. במקביל, הודעת הבנק הפדראלי על הפחתה נוספת בריבית בשיעור של 0.75% לרמה של 2.25%, עזרה גם היא לשינוי המגמה.
כצפוי, פגישת ועדת השוק הפתוח של הבנק הפדראלי ריכזה עניין רב לאור ההתפתחויות האחרונות במשק האמריקאי. לאור הנתונים הכלכליים המתפרסמים לאחרונה אודות כלכלת ארה"ב נראה כי המשך תהליך הורדת הריבית על ידי הבנק הפדראלי בלתי נמנע, היות והולכים ומתרבים הסימנים כי המשק האמריקאי נתון בהאטה משמעותית. יתרה מזאת, ההערכות הן כי נכון להיום הצמיחה במשק האמריקאי היא שלילית וידרשו עוד לפחות מספר בטרם תתהפך המגמה.
נתוני האינפלציה ממשיכים ללמד על עליית מחירים גבוהה, החורגת מן התחום אותו הגדיר הבנק הפדראלי. עובדה זאת, ואולי יותר מכך, הוא רצונו של הפד' להשאיר באמתחתו צעדים נוספים לטיפול במשבר, בפרט לאור הצעדים הרבים עליהם הודיע בעת האחרונה קיננו בראשיהם של חברי ועדת השוק הפתוח בטרם קיבלו את ההחלטה אודות הורדה נוספת בשער הריבית.
בתום הישיבה הודיע הבנק על הפחתה של 0.75% בשיעור הריבית. על אף שמרבית התחזיות דיברו על הורדה של אחוז אחד לפחות, הודעה זו התקבלה בחיוב רב והאווירה החיובית בשווקים הלכה והתגברה. הודעת הבנק הפדראלי הפתיעה את המשקיעים אשר ציפו להורדת ריבית חדה יותר ובתגובה טיפס שערו של הדולר מרמות השפל בהן נסחר, במיוחד אל מול מטבעות של מדינות יצואניות של סחורות אשר התחזקו לפני כן, מכיוון שנתפסו כתחליף להחזקת המטבע האמריקאי. לפיכך, מחירי הסחורות אשר טיפסו בשבועות האחרונים לשיאים חדשים החלו בשבוע האחרון לרדת, כצפוי.
כך למשל, רשם השבוע מחיר הזהב ירידה שבועית של שמונה אחוזים. גם מחירה של חבית נפט ירד השבוע ועמד בסיומו של שבוע המסחר על 102.79 דולר (ירידה של קרוב לשבעה אחוזים), לאחר שמוקדם יותר ירד מרף מאה הדולרים.
ביום המסחר האחרון השבוע נרשמה עלייה חדה במחירי איגרות החוב הקונצרניות אשר ספגו ירידות חדות בשבועות האחרונים. לאחר תהליך ארוך של עלייה במרווחי הסיכון על איגרות החוב הללו, בייחוד באיגרות החוב של הגופים הפיננסיים השונים, נתנה האווירה האופטימית את אותותיה והביאה לירידה חדה במיוחד במרווחי סיכון אלו. עם זאת, נראה כי מוקדם לסמן את שינוי המגמה. להערכתנו, בטווח הקצר סביר שנמשיך לראות ירידות שערים באיגרות חוב אלו, בעיקר בעקבות הצורך של גופים שונים המחזיקים באיגרות חוב אלו למכור אותן, לשם הגדלת הנזילות.
בשוק איגרות החוב הממשלתיות ראינו השבוע השתטחות משמעותית של עקום התשואות. הורדת הריבית בשיעור נמוך מן הצפוי הובילה לעליית בתשואת איגרות החוב הממשלתיות לטווח הקצר, בעוד התפוגגות מסוימת של החשש מאינפלציה גבוהה הובילה לירידת תשואת איגרות החוב לטווחים הארוכים. התשואה על איגרת החוב הממשלתית לשנתיים רשמה השבוע עלייה של 0.12% ועמדה בסיום שבוע המסחר על 1.59%, בעוד תשואת איגרת החוב לשלושים שנה רשמה ירידה של 0.19% ועמדה בסיום שבוע המסחר על 4.17%.