חלם זה כאן: חקלאים נלחמים על שליש דונם במנהל
הינה עוד סיפור חלם קלאסי של הבירוקרטיה הישראלית "במיטבה". אגודת המים מי לכיש עציון נאלצת להשכיר גנרטור ולהפעילו בעלות של 6,700 שקל ליום, בשל סירוב המינהל לאפשר להם להקים תחנת שאיבה קבועה. הגנרטור נדרש לצורך תפעול מאגר לכיש המנקז מי קולחין לשימוש בחקלאות בשל הפרשי הגובה הקיימים במקום. ההוצאה החודשית בתפעול הגנרטור כולל דמי השכירות מסתכמת ב-280 אלף שקל, לעומת עלות של רבע בלבד לאחר שהמאגר יחובר לרשת החשמל הארצית ויתופעל בעזרת מתקן שאיבה.
בנוסף לכך, נגרם זיהום סביבתי לאיזור כתוצאה משריפת הסולר והחקלאים נאלצים לשאת בעלות של שמירה צמודה 24 שעות ביממה, על פי דרישת משכירי הגנרטור.
מינהל מקרקעי ישראל מסרב להקצות כשליש דונם לצורך הקמת מתקן השאיבה מאחר ומדובר בקרקע של קיבוץ כפר מנחם המוגדרת כ"זמנית". התקדמות הפרויקט מתעכבת כבר חודשיים שעלו לחקלאים חצי מיליון שקל.
רכז המים בהתאחדות חקלאי ישראל, יורם תמרי, תבע ממינהל מקרקעי ישראל לפתור באופן מידי את הבעיה הבירוקרטית הגורמת לעלויות כבדות לחקלאים. אם פקידי המינהל היו צריכים לשלם אלפי שקלים מכיסם בכל יום, אני משוכנע שהם היו מוצאים פתרון לבעיה אבל כשמדובר בכספים של חקלאים הזלזול חוגג.
תמרי אמר שסיפורו של מאגר הקולחין בלכיש הוא רק אחד מתוך שלל דוגמאות בהן עיכובים בירוקרטים מטרפדים ומעכבים בניית מפעלי המים תוך גרימת נזקים לאינטרס הלאומי. נציבות המים והגורמים האחרים עושים ככל יכולתם כדי לזרז את הפרויקטים אבל די בפקיד אטום אחד כדי להרוס מאמץ של רבים.
מנהל אגודת המים קולחי הרי יהודה, צביקה ניר, שמספק את מי הקולחין למאגר, אמר שגורמים רבים השקיעו מאמץ ומשאבים כדי להקים את המפעל שמוביל מי קולחין לאורך עשרות קילומטרים לצורך ניצולם לחקלאות. הבעיה הבירוקרטית עם המינהל תיפתר בסופו של דבר, אבל חבל על הכספים של החקלאים שמתבזבזים בכל יום של דחייה.
אגודת המים קולחי הרי יהודה הוקמה בשנת 1985 ועוסקת באספקת 20 מיליון קוב מי קולחין מדי שנה לחקלאות. מים אלו מחליפים מים שפירים שמופנים לצריכה ביתית.