הערכה: רשתות המזון המאורגנות תפגענה קשות בפרטיות

ביזנס דטא ישראל: הכנסות 3 רשתות המזון המאורגנות ב-2004 הגיעו ל-15 מיליארד שקל, לעומת 14.7 מיליארד ב-2003. הפרטיות מגלגלות כ-5.1 מיליארד שקל - גידול של כ-10% לעומת שנה קודם לכן
שרון שפורר |

במהלך השנה החולפת חל מפנה בשוק רשתות המזון המאורגנות, כך עולה ממחקר שערכה קבוצת ביזנס דאטה ישראל על ענף שיווק המזון. בשנה זו נרשם גידול של כ-2% בהיקף המכירות בשוק קמעונאות המזון המאורגן, לאחר שלוש שנים של ירידה חדה ומתמשכת. היקף ההכנסות של שלוש חברות קמעונאות המזון הגדולות הפועלות בשוק המאורגן (שופר-סל, רבוע כחול ישראל וקלאבמרקט רשתות שווק), הסתכם בשנת 2004 בכ-15 מיליארד שקל, לעומת 14.7 מיליארד שקל בשנת 2003 ו-15.1 ו-15.8 מיליארד שקל בשנים 2002 ו-2001, בהתאמה.

הגדולה ביותר בערכים כספיים מבין הרשתות המאורגנות, מספרים בביזנס דאטה ישראל, היא שופרסל עם כ-41% מסך ההכנסות בשוק שהסתכמו בכ-6.15 מיליארד שקל. אחריה, ניצבות רשת הריבוע הכחול עם הכנסות של כ-5.4 מיליארד שקל המהוות כ-36% ורשת "קלאבמרקט" עם 3.45 מיליארד שקל המהוות כ-23% בלבד.

יחד עם זאת, בביזנס דאטה ישראל מציינים, כי למרות נתח השוק הנמוך יחסית של "קלאב מרקט" והגבוה של "שופר סל", הרי שבמהלך השנים האחרונות חלה ירידה עקבית ומתמשכת בנתח השוק של "שופר סל" אל מול גידול בנתח שוק של "קלאבמרקט".

שלוש רשתות המזון המאורגנות מפעילות 440 סניפים ברחבי הארץ. הריבוע הכחול מפעילה כ-164 סניפים והיא הרשת הגדולה ביותר מבחינה זו. אחריה, בהפרש זעום, ניצבת רשת שופר-סל המפעילה כ-157 סניפים וקלאבמרקט, הרשת הקטנה מבחינת מספר סניפים, מפעילה כ-119 סניפים.

ממצאי המחקר מצביעים עוד על גידול של 10% בשוק רשתות שיווק המזון הפרטיות ב-2004. במהלך השנה החולפת חל גידול משמעותי, של כ-10%, בסך ההכנסות בשוק רשתות השיווק הפרטיות. שנאמד על-ידי כלכלני BDI בכ-5.1 מיליארד שקל, בהשוואה לכ-4.6 מיליארד שקל בשנת 2003. ב-BDI מציינים, כי הגידול שנרשם בשנה החולפת בהיקף ההכנסות בענף בא בהמשך לגידול חד, של כ-28%, בשנת 2003 ולגידול שיא, של כ-33%, בשנת 2002.

בשוק רשתות שיווק המזון הפרטיות פועלים כ-20 שחקנים בשוק רשתות שיווק המזון הפרטיות פועלים כעשרים שחקנים, חלקם פועלים כרשתות המפעילות למעלה משלושה סניפים ומקצתם פועלים באמצעות נקודת מכירה אחת או שתים, אך מגלגלות מחזור שנתי גבוה במיוחד. בשוק זה פועלות גם ארבע רשתות "חנויות נוחות", הנמצאות בבעלותן של חברות הדלק הגדולות בישראל.

טיב טעם היא הרשת הפרטית הגדולה ביותר בערכים כספיים. הרשת, מספרים בביזנס דאטה ישראל, חולשת על כרבע מסך ההכנסות בשוק הפרטי (נתח שוק של כ-25% ואחריה, בהפרש זעום, ניצבת חברת "כל בו חצי חינם" עם נתח שוק כספי הנאמד בכ-23%. קבוצת "רמי לוי שיווק השקמה" ו"קו-אופ ירושלים" מדורגים במקום השלישי והרביעי, עם נתח שוק מוערך של כ-9% כל אחת.

מנתוני ביזנס דאטה ישראל עולה, כי בדומה לשלוש השנים הקודמות, גם השנה התחזק כוחן של הרשתות הפרטיות על חשבון השוק המאורגן. כלכלכני BDI תולים זאת במיתון במשק. בשל המיתון הכלכלי, יותר ויותר צרכנים שינו את הרגלי צריכתם והחלו לרכוש מוצרים זולים יותר ונאמנותם החלה להתבסס בעיקר על המחיר. אם בעבר בידלו עצמן השחקניות שפעלו בענף באמצעות איכות, חדשנות ומותגיות, הרי שכיום נסבה התחרות בעיקר על בסיס מחיר. בעקבות זאת, החלו הרשתות הפרטיות הממוצבות ברמת מחיר נמוכה יחסית ובחוויית קניה מצומצמת, לנגוס בנתחיהן של הרשתות הגדולות הפועלות במסגרת השוק המאורגן.

בביזנס דאטה ישראל מציינים, כי גם במחצית הראשונה של שנת 2004, המשיכו רשתות שיווק המזון הגדולות לאבד נתח שוק המוערך בכ-2%, לטובת הרשתות הפרטיות. בשל מגמה עקבית זו, נקטו רשתות השיווק הגדולות במספר מהלכים שיווקיים לטובת החזרת הקונים אליהן, שכללו בעיקר הוזלת מחירים, הרחבת מותגיהם הפרטיים ושיפור מראה הסניפים.

תחזית לעתיד. כוחם של הרשתות המאורגנות יגדל, מאמינים בביזנס דאטה ישראל. בחברה סבורים, כי התחזקות התחרות בין הרשתות הגדולות לרשתות הקטנות וביסוסה בעיקר על מחיר, עשויה לפגוע ברשתות הקטנות פגיעה קשה, זאת מפני שרגישותן למחיר נחשבת לגבוהה יחסית. שיעור הרווח של הרשתות הפרטיות נע בין 10% עד ל-15%, זאת בהשוואה לכ-30% - שיעור הרווח של הרשתות הגדולות הממוקמות במרכזי הערים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה