מדד מנהלי הרכש מציג: 14 חודשי התרחבות במגזר היצרני

בינואר 2005 ירד המדד בכ-0.5% ל-54.8%, לעומת 55.3% בדצמבר. עיקר הירידה נבעה מירידה של 4.1% ברכיב הביקושים המקומיים ולעומת זאת, ברכיב הביקושים ליצוא דווקא חלה עלייה
שרון שפורר |

מדד מנהלי הרכש בישראל לחודש ינואר 2005 ירד בכ-0.5% לעומת דצמבר ל-54.8%, לעומת 55.3% בחודש דצמבר, אשתקד. על אף הירידה הקלה בערך המדד, הוא משלים 14 חודשים של התרחבות במגזר היצרני בישראל, שכן כל ערך מעל ל-50% (הקו המפריד מהאטה) נחשב להתרחבות בסקטור.

מדד מנהלי הרכש מבוסס על סקר שעורכים דן אנד ברדסטריט ישראל וארגון מנהלי הרכש, בקרב מנהלי הרכש של חברות תעשייתיות מובילות במגזר היצרני בישראל, ובודק את השינוי ברכיבים שונים בפעילות החברה הנסקרת כמו ביקושים מקומיים, ביקושים לייצוא, תפוקות ייצור, מלאי, העסקת עובדים ועוד.

כלכלני שני הגופים מסבירים, כי עיקר הירידה במדד נובעת מירידה של 4.1% ברכיב הביקושים המקומיים - אחד הרכיבים המרכזיים במדד. רכיב זה המשיך זה החודש הרביעי ברציפות להימצא במגמת התרחבות, אך החודש חלה התמתנות במגמה, וערך הרכיב עמד על 53.7% לעומת 57.8% בחודש הקודם. לעומת זאת, מציינים הכלכלנים, כי ברכיב הביקושים ליצוא חלה עלייה כאשר הערך שנמדד החודש עומד על 55.9% לעומת ערך של 54.8% שנמדד בחודש הקודם - עליה של 1.1%.

רכיב תפוקות הייצור השלים חמישה עשר חודשים ברציפות של מגמת התרחבות והערך שנמדד בינואר עמד על 60.6% לעומת 56.7% בחודש הקודם, עליה נוספת של 3.9% לעומת החודש הקודם.

ברכיב התעסוקה, המעיד לדברי עורכי המדד, על מצב העסקת עובדים במגזר היצרני נמשכת מגמת ההתרחבות מזה שנה שלמה ברציפות, אם כי ברכיב זה נצפתה החודש התמתנות קלה במגמה, הערך שנמדד החודש עומד על 59% לעומת 59.4% בחודש הקודם, ירידה של 0.4%.

רכיב המחירים משלים שנה וחצי ברציפות במגמת התרחבות, אם כי החודש חלה התמתנות משמעותית נוספת במגמה, והערך שנמדד החודש עומד על 67.3% לעומת 73.5% בחודש הקודם, ירידה משמעותית של 6.2% לעומת החודש הקודם, ומשלים ירידה של 24.6% בחודשיים. כלכלני המדד מציינים, כי על פי הערכותיהם הירידה ברכיב המחירים נובעת בעיקר מהירידה החדה בשער הדולר .

ובניכר. כלכלני דן אנד ברדסטריט וארגון מנהלי הרכש מספרים, כי מנתונים אשר נתקבלו ממדדי מנהלי הרכש בארה"ב ובאנגליה ניתן לראות כי המשק היצרני האנגלי והמשק היצרני האמריקאי ממשיכים גם החודש להימצא במגמת התרחבות, אם כי החודש נצפתה התמתנות במגמה בשני המשקים. המדד האמריקאי עמד בינואר על 56.4% לעומת 58.6% בחודש הקודם. המדד האנגלי עמד בינואר על 51.8% לעומת 53.7% אשר נמדד בחודש הקודם. יש לקוות, אומרים הכלכלנים, כי המשך ההתרחבות במדינות אלו ימשיכו להשפיע לטובה בחודשים הקרובים על הביקושים לייצוא במשק היצרני הישראלי וכך ישפיעו לטובה על כלל המדד הישראלי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה