יגלו נפט בים המלח? יחזקאל כליף אוסף במרץ יחידות השתתפות של זרח
סקטור חיפושי הגז והנפט התעורר לחיים בשבועות האחרונים. הסיבות, בין השאר, הן התחלת הסקר הסייסמי התלת-מימדי ברשיונות רציו-ים הסמוכים לקידוחי "תמר" (מבנה "לווייתן") וההתחלה הקרובה של קידוח "צוק תמרור" בים המלח, בו שותפים זרח יהש, אבנר יהש ודלק קידוחים יהש.
אחד מבעלי העניין המרכזיים בזרח יהש הינו יחזקאל כליף, איש עסקים פרטי שמגדיל מזה תקופה את החזקותיו בחברה - מאז חודש מאי 2008 רכש כליף עשרות מיליוני יחידות השתתפות של זרח יהש במחירים שנעים מ-1.3 אג' ל-13 אג'.
גם בימים האחרונים המשיך כליף לפעול במרץ. כליף רכש השבוע כמעט כל יום ובסך הכל כ-5.82 מיליון מניות בכ-872 אלף שקל והגיע לאחזקה של 25.86% מהשותפות, כ-95.11 מיליון יחידות השתתפות. בניגוד לרכישות הראשוניות שלו, האחרונות כבר מתבצעות בשערים של 14.8-15.1 אגורות ליחידה, לא זול ומגלם כבר הרבה מהציפיות לגילוי משמעותי בקידוח שהחלה החברה בים המלח.
נציין, כי ב-15 בספטמבר הוסרה עננה מעל הקידוח בצוק תמרור, כאשר השותפות הודיעו כי מפעילת הקידוח אבנר חתמה על הסכם עם רשות הטבע והגנים המעגן את ההסכמות שבין הצדדים בנוגע לביצוע הקידוח. טרם החתימה, היה חשש כי הגופים הירוקים ימשיכו למנוע את התחלת הקידוח, אך עבודות הנדסיות מיוחדות שביצעו השותפות כדי להימנע מפגיעה בשמורת יהודה הביאו לבסוף לקבלת הסכמת הרשות.
על פי ממצאים סיסמיים שפורסמו ע"י השותפות עולה כי באזור "זרח" נמצא מבנה סגור המבטיח מאגר נפט בהיקף של כ- 6.6 מיליון חביות באיכות נפט טובה. לפי מחירי הנפט הגולמי מדובר בנפט בשווי של כ-450 מיליון דולר ברוטו.
שווי השוק של השותפות כיום עומד על כ-90 מיליון שקל, 24 מיליון דולר, לא זול בכלל, והיא מחזיקה בכ-50% מהזכויות בקידוח. עם זאת, במקרה של גילוי משמעותי, הזמן להפקה ושיווק קצר הרבה יותר לעומת קידוח כמו "תמר" הנמצא כ-90 ק"מ מערבית לחופי חיפה, שם מקוות השותפות לפרוס תשתית הולכה עד סוף 2012.
במקרה של הצלחה בקידוח המניה עשויה לזנק בעוד 100%-200% אולם במקרה של כשלון, והיו הרבה מאוד כאלה בתחום חיפושי הנפט בישראל, המכה למשקיעים תהיה מאוד כואבת.