כלכלני לאומי מזהירים: צפוי חוסר של יותר מ-30 מיליארד ש' בהכנסות ממיסים השנה

הגרעון התקציבי השנתי עלול להתרחב ל-5% מהתוצר ויותר מכך, מבלי לקחת בחשבון תוספת הוצאות עקב עלויות הלחימה בדרום והצורך בעידוד הפעילות הכלכלית במשק
קובי ישעיהו |

לאחר פרסום נתוני הגרעון בתקציב לשנת 2008, שפורסמו השבוע, אומרים כלכלני בנק לאומי בסקירה שפרסמו היום כי "בסיס ההכנסות ממיסים של כ-189.2 מיליארד שקל (כ-15.8 מיליארד שקל בחודש) לשנת 2009 מוטה באופן משמעותי כלפי מעלה, שכן הוא משקף את הפעילות הכלכלית המוגברת בראשית השנה אשר לא צפויה לחזור בשנת 2009".

בלאומי מעריכים כי צפויות השנה הכנסות ממיסים בהיקף הקרוב לכ-14 מיליארד שקל בממוצע חודשי, אשר משמעותה חוסר של יותר מ-30 מיליארד שקל, במהלך השנה הקרובה בהכנסות ממיסים. כלומר, הגירעון השנתי העלול להתרחב ל-5% מהתוצר ואף יותר מכך. זאת מבלי לקחת בחשבון תוספת הוצאות עקב עלויות הלחימה בדרום והצורך בעידוד הפעילות הכלכלית במשק.

בלאומי מציינים כי לצד ההוצאות הגבוהות נמשכה בחודש דצמבר מגמת הירידה בהכנסות המדינה ממיסים. מגמה זו נמשכת כבר מספר חודשים כאשר ברביע האחרון של שנת 2008 ובפרט בחודש דצמבר, היא בלטה במיוחד. יחד עם זאת, במבט רב-שנתי נראה כי חודש דצמבר מאופיין עונתית ברמה נמוכה של הכנסות יחסית לשאר חודשי השנה, כך שירידת ההכנסות החודש הושפעה הן מהאטת הפעילות הכלכלית אך ייתכן שגם מהשפעות עונתיות.

בסיכום שנתי הסתכמו הכנסות המדינה ממיסים בכ-184.1 מיליארד שקל, לעומת תחזית מקורית של כ-190.6 מיליארד שקל אשר שימשה לבניית תקציב 2008 ואומדן מתוקן של כ-189.2 מיליארד שקל אשר שימש כבסיס לבניית תקציב 2009.

נזכיר כי הגירעון בתקציב המדינה (ללא מתן אשראי נטו) הסתכם בשנת 2008 בכ-15.2 מיליארד שקל, שהם כ-2.1% תוצר. זאת לעומת גירעון מתוכנן בהיקף של כ-1.6% תוצר. מדובר בחריגה (כלפי מעלה) מיעד הגירעון שנקבע בתקציב המדינה, לאחר ארבע שנים בהם הגירעון בפועל היה נמוך מהיעד.

הגירעון בחודש דצמבר 2008 היה כ-13.9 מיליארד שקלים, דהיינו כמעט כל הגירעון השנתי. ברמה החודשית, זהו גירעון חריג בגובהו גם בהשוואה לחודש דצמבר בשנים קודמות (דצמבר מתאפיין מדי שנה בגירעון הגבוה משמעותית מאשר ביתר חודשי השנה). נרשם גידול ניכר בהוצאות בחודש דצמבר 2008, זאת גם בהשוואה לנתוני חודש זה בשנים קודמות, אם כי במבט שנתי חשוב להדגיש שמסגרת ההוצאות המתוקצבת לא נוצלה במלואה (כ-99% ניצול).

הגידול בהוצאות כלל גם סכום של כ-4.4 מיליארד שקל (כ-0.6% תוצר) עבור האצת הפעילות במשק ובכדי להקל על פעילות המשרדים בתחילת שנת 2009 עקב אי-אישור התקציב. במקביל, הייתה גם ירידה משמעותית מאוד בהכנסות בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2007.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה