בפועלים ממליצים להיזהר: לא לקנות מניות, האג"ח האמריקני עשוי לרדת
כלכלני הפועלים פרסמו סקירה על הצפוי בשווקי המניות והכלכלה הגלובלית בשנת 2009, המאופיינת בפסימיות ובהערכה כי המשבר צפוי להימשך לפחות עוד כמה רבעונים. בפועלים אומרים כי "האתגר המרכזי עימו צפויים השווקים הפיננסיים להתמודד בשנת 2009, הוא להערכתנו, המיתון בכלכלה הגלובלית, זאת בניגוד לשנת 2008, בה מרבית תשומת הלב הופנתה להתמודדות עם המשבר הפיננסי החמור שאיים לדרדר את הכלכלה העולמית כולה".
"תוכניות הסיוע רחבות ההיקף עליהן הכריזו בשנה האחרונה ממשלות ברחבי העולם, השיבו לשווקים הפיננסיים חלק מהאמון האבוד, ומיתנו את החששות מקריסה פיננסית עולמית. הצפייה כיום היא שהשלכות תוכניות אלו יבואו לידי ביטוי בשנה הקרובה גם במישור הכלכלי, ויקלו במעט על ההתמודדות עם נזקי המשבר.
בפועלים אומרים כי ירידות השערים החדות אותן חוו השווקים הפיננסיים בשנה האחרונה מגלמות בחלקו את התממשותו של תרחיש המיתון העולמי. בנוסף, מורגשת לאחרונה התמתנות ברמת הלחץ בשווקים. 'רגיעה' זו עשויה להתבטא במסחר סביב הרמות הנמוכות הנוכחיות לאורך זמן. החמרה בתסריט הכלכלי והפיננסי אינה בלתי נמנעת. "מכיוון שעדיין מוקדם לקבוע כי 'הרע מכל כבר מאחורינו', אין אנו רואים כעת הזדמנות להגדלת הרכיב המנייתי, והמלצתנו היא להמשיך ולהדגיש בפני הלקוחות את רמת הסיכון המאפיינת עדיין את השווקים, תוך התאמתה לפרופיל הסיכון וליבון צרכים אישי של הלקוחות".
בפועלים מעריכים כי הכלכלה העולמית תתרחב השנה ב-0.5% בלבד וב-2010 תגבר הצמיחה לקצב של כ-2.5%. הכלכלות של ארה"ב, אירופה, יפן ובריטניה צפויות השנה להצטמק ב-2%-2.5% ואילו המשקים המתפתחים ירשמו התרחבות של כ-3% בלבד. ב-2010 צפוי המשק האמריקני להתרחב ב-1%, גוש האירו ב-0.7%, יפן ב-0.5% ואילו בריטניה תמשיך להתכווץ בעוד 0.5%. המשקים המתפתחים יגבירו את קצב הצמיחה לכ-5%.
שוק האג"ח בארה"ב: "פסגת הפחד"
בנוגע לשוקי האג"ח ממליצים בפועלים להתרחק מהשקעה באג"ח של ממשלת ארה"ב (הכותרת שניתנה לסקירה על שוק האג"ח האמריקני היא "פסגת הפחד"). מנגד, "פוטנציאל עליות השערים באג"ח נקובות באירו טרם מוצה לחלוטין, על רקע הערכות שהבנק המרכזי יוסיף ויפחית את הריבית בטווח הקרוב.
אג"ח של ממשלת ארה"ב אינן מהוות אפיק מעניין להשקעה ואף מעבר לכך, עשויות לרשום במהלך השנה הקרובה הפסדי הון על רקע שילובם של מספר גורמים: ירידה מסוימת ברמת שנאת הסיכון של המשקיעים (כפי שמתבטאת במדדי ה-VIX וה- Ted spread) הצפויה להסיט הון מכיוון שוק האג"ח לכיוון שוק המניות. תוצאה של המשך התגייסות כללית וגילוי מחויבות של ממשלות ברחבי העולם להמרצת כלכלותיהם, הנפקות מאסיביות של אגרות חוב ממשלתיות במהלך 2009, במטרה לממן את הגרעון התקציבי הצפוי להתרחב בשנת 2009 לכדי כ-7%, על רקע תוכניות הסיוע של הממשל האמריקני וגם: מיצוי תהליך הפחתת הריבית על ידי ה- Fed.
בפועלים מוסיפים לשמר את ההעדפה לאג"ח קונצרניות לטווחים קצרים (עד 4 שנים) במטבעות העיקריים בענפים כגון צריכה, אנרגיה, בריאות ותקשורת. לאור רמת התשואות הנמוכה יחסית כיום המאפיינת אגרות חוב דולריות של חברות בבעלות ממשלתית (תשואה לפדיון של כ-1.5%-2.0%), קיימות אפשרויות השקעה באגרות חוב מדורגות ((Investment Grade של חברות כגון Berkshire-Hathaway, Disney, Shell, Unilever, PepsiCo ועוד (לטווח של 4 שנים), אשר נסחרות בתשואה לפדיון של 2.5%-3.5%, ומעניקות תוספת תשואה על פני אגרות חוב ממשלתיות. בנוסף, בשבועות האחרונים הונפקו אג"ח של חברות פיננסיות (כמו גם אג"ח של GE ו- JP Morgan) בגיבוי של ה- FDIC הנסחרות סביב רמת תשואה של 1.50%-2.00%.
שוק הנדל"ן האמריקני: ירידות חדות לפחות עוד שנתיים
בנוגע לשוק הנדל"ן בארה"ב מביעים הפועלים פסימיות גורפת. "אם נניח שבתקופה הקרובה לא תהיה עלייה במחירי השכירות לאור הציפייה לאינפלציה שלילית בשנת 2009 ואינפלציה נמוכה ב- 2010 תידרש ירידה נוספת של כ- 22% במחירי הבתים בארה"ב (כפי שנמדד ע"י ה- OFHEO, סוכנות פיקוח פדראלית האחראית על שוק הדיור וסוכנויות המשכנתאות) עד אשר יותאמו לקצב הגידול בשכירות.
זאת ועוד, "בהנחה שקצב ירידת המחירים יהיה דומה למגמה של החודשים האחרונים נגיע לשיווי משקל זה רק בתחילת שנת 2011. על פי מרבית ההערכות, כל עוד לא תושג התייצבות בשוק הנדל"ן, ומחירי הנכסים לא ירשמו התאוששות מנקודת השפל אליה הגיעו, הסיכוי להתאוששות הכלכלה יוותר נמוך".
בנוגע לרווחיות החברות המשתייכות למדד ה-S&P 500 אומרים בפועלים כי היא "צפויה להוסיף ולהתכווץ בשלושת הרבעונים הקרובים (עד סוף הרבעון השני של 2009) ולהעיב על השווקים. עם זאת, כבר במחצית השנייה של שנת 2009 צפוי שיפור ברווחיות, כך שבסיכום שנתי צפויה רווחיות החברות לרשום ירידה מתונה יותר של כ-2%, לעומת ירידה של כ-11% בשנת 2008.
מבחינה סקטוריאלית, את התרומה הגבוהה ביותר לשיפור ברווחיות צפויים לספק בראש ובראשונה סקטור הפיננסים וסקטור הצריכה המשתנה (הכולל בין היתר, ביגוד, בידור, מסעדנות, מוצרי אלקטרוניקה, תיירות ומלונאות) הנחשבים לסקטורים המחזוריים אשר ספגו את הפגיעה המשמעותית ביותר מאז פרוץ המשבר. סקטורי הצריכה הבסיסית, תשתיות ובריאות, הנחשבים לסקטורים דפנסיביים צפויים גם הם להציג עלייה ברווחיותם, אם כי בשיעור נמוך יחסית.