גודל טקסט
זום
ניגודיות
דיסני בידור מיקי מאוס
צילום: Istock

פארקים במקום סרטים - האם זה העתיד של דיסני ויוניברסל בעידן ה-AI?

מנועי הוידאו כבר מפיקים תוכן ברמה שמקשה להבדיל בין אמת לדמיון, וענקיות הבידור מחשבות מסלול - האם הן מתכוונות לוותר על התוכן החדש ולהתמקד בפארקים ובדמויות הקיימות?

רוי שיינמן | (1)

הבינה המלאכותית מתקדמת בצעדי ענק, ככל הנראה כולנו כבר נתקלנו בסרטונים שנוצרו על ידי המנועים החדשים כמו Veo 3 של גוגל או מודלים אחרים שכבר נראים לגמרי כמו הדבר האמיתי. האמת - ידענו שהטכנולוגיה תגיע למצב הזה, אבל אולי לא ידענו שזה יקרה כל כך מהר. השאלה שחייבים לשאול עכשיו היא איך היא תשפיע עלינו? היום כבר אפשר לייצר סרט באורך מלא באיכות שלא נופלת מזו של אולפני ההפקות הגדולים ביותר, אבל בלי לשלם לשחקנים, לבמאים, לתסריטאים או לאמני אפקטים. גם בתעשייה רואים את ההתפתחויות האלה וחושבים מה לעשות, וייתכן שחלק מהחברות כבר זיהו את הכיוון החדש בו הן צריכות ללכת - הפארקים.


לא נתקלתם עדיין בסרטונים של המנועים החדשים? הנה דוגמא:



דיסני The Walt Disney Co 0.83%   היא דוגמא טובה לכך - הפארקים שלה הכניסו לה כ-34.1 מיליארד דולר בשנה הפיסקאלית שהסתיימה בספטמבר האחרון מתוך סך הכנסות החברה שהסתכמו ב-91.36 מיליארד דולר, כלומר בערך שליש. הפארקים הם דרך מעולה לחברות להמשיך להוציא ערך מהדמויות שלהן לאורך זמן, מבלי להשקיע בהפקה של תכנים חדשים, ועם ההתקדמות של הבינה המלאכותית כאמור, יכול להיות שזה העתיד של החברות הללו, שכבר היום מגדילות את ההשקעות בתחום.


השקעות העתק בפארקים

גם יוניברסל, שנמצאת תחת קומקאסט Comcast Corp 0.45%  , משקיעה בפארקים שלה - החברה השיקה לאחרונה את פארק Epic Universe באורלנדו, שנחשב לאחד מפרויקטי הדגל הגדולים ביותר בתולדות החברה, עם עלות מוערכת של כ-7 מיליארד דולר. מדובר בפארק הרביעי שלה באתר הדגל באורלנדו, מהלך שמלווה גם בהרחבה של התשתיות התיירותיות סביב הפארק עם שלושה בתי מלון חדשים. המטרה: להפוך את אורלנדו ליעד חופשה של שבוע שלם - לא רק גיחה של יומיים-שלושה.


ודיסני, כמובן, לא נשארת מאחור. החברה הכריזה על תוכנית השקעות של 60 מיליארד דולר בעשור הקרוב בתחום ה-Experiences שלה, הכולל פארקים, קרוזים ומוצרים צרכניים. חצי מהסכום הזה יוזרם לפארקים בארה"ב, בראשם דיסניוורלד וקליפורניה. בנוסף, דיסני חשפה לאחרונה תוכנית להקמת פארק ענק חדש באבו דאבי, שצפוי להיפתח בתוך כחמש שנים ולהעניק לחברה דריסת רגל ראשונה במזרח התיכון.


דיסני
דיסני - קרדיט: Pixbay



אין תחליף לחוויות פיזיות (עדיין)

בעשור האחרון ראינו את דיסני משקיעה מאמצים אדירים בתחום התוכן - עם רכישות כמו מארוול, פיקסאר ולוקאספילם (החברה שמחזיקה בזכויות למלחמת הכוכבים), וכניסה לשוק הסטרימינג עם Disney+. אבל כעת, לנוכח התחרות הגוברת מצד נטפליקס Netflix, Inc 0.96%  , אמזון Amazon.com Inc. 1.59%  , וגם - ואולי בעיקר - הבינה המלאכותית שמתחילה לייצר תוכן בעצמה, נראה שדיסני ויוניברסל מבינות שדווקא מה שלא ניתן לייצר בלחיצת כפתור הוא מה שיבדל אותן בעתיד.

קיראו עוד ב"גלובל"


החוויה הפיזית של טיול בפארק, המפגש האישי עם הדמויות האהובות וההשתתפות האקטיבית בחוויה - הם אלמנטים שלא ניתן לשחזק במודל AI. בזמן שמנועים כמו Veo 3 של גוגל כבר מדמים יצירת תוכן קולנועי ברמה גבוהה, פארק שעשועים עדיין דורש תכנון, בנייה ותחזוקה - ובעיקר מגע אנושי.


הנתונים שפורסמו לאחרונה מחזקים את הבחירה בפארקים כקטר הצמיחה של דיסני. ברבעון האחרון, דיווחה דיסני על רווח למניה של 1.45 דולר - עלייה של 20% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הכנסות החברה עמדו על 23.6 מיליארד דולר, צמיחה של 7%, ויחידת הפארקים לבדה הניבה 8.88 מיליארד דולר - זינוק של 6%. העלייה מיוחסת בין היתר לגידול בתנועת המבקרים בפארקים האמריקאיים, לשיעור תפוסה גבוה יותר בקרוזים, ולהוצאה מוגברת מצד המבקרים. זאת בעוד שתחום הסטרימינג, למרות שיפור ניכר ברווחיות, עדיין ניצב בפני אתגרים רבים.


היתרונות והחסרונות של השקעה בפארקים

אחד היתרונות המרכזיים של פארקים הוא יציבות יחסית בהמשך הדרך. בניגוד להפקת תוכן שדורשת השקעה חוזרת בכל סדרה או סרט, פארק שעשועים, מרגע שהוא עומד, מצריך בעיקר תחזוקה שוטפת, תפעול, הוצאות כוח אדם ושיפוצים תקופתיים. כאשר יש תנועה של מבקרים, הפארק מסוגל לייצר תזרים מזומנים קבוע ויציב לאורך שנים, במיוחד אם הוא מצליח לשמור על רלוונטיות ולחדש מדי כמה שנים.


עם זאת, יש גם סיכונים. התקופה שאחרי מגפת הקורונה הוכיחה עד כמה תחום זה יכול להיות רגיש לשינויים גלובליים. תיירות, שבאופן טבעי היא הדלק שמניע את הפארקים, היא בין הענפים הראשונים שנפגעים במצבי אי-ודאות כלכלית - אם בשל מגבלות נסיעה, אינפלציה שמכרסמת בכוח הקנייה, או פשוט ירידה באמון הצרכנים. בתקופה של חוסר ודאות כלכלית הציבור נוטה לצמצם בהוצאות - וטיול משפחתי לפארק שעשועים עלולה להיות ההוצאה הראשונה שתקוצץ. לכן, כל ירידה באמון הצרכנים או עלייה באבטלה עשויה להוביל לירידה בתנועה - ומשם גם לפגיעה בהכנסות.


בנוסף, הצמיחה בפארקים לא אחידה בכל העולם. דיסני מדווחת על ירידה ברווחיות היחידה הבינלאומית, בעיקר בשל תנועת מבקרים חלשה בשנגחאי ובהונג קונג. הסיבות: האטה כלכלית בסין, תחרות גוברת מצד יוניברסל בבייג'ינג, והוצאות תחזוקה גבוהות מהרגיל, כשגם הגבלות בתחום התיירות הוסיפו ללחץ. 


המהלכים של דיסני ויוניברסל מעלים את השאלההאם החברות הללו יהפכו בעתיד לגופים המתמקדים רק בפארקי שעשועים וסטרימינג של תוכן שכבר הופק, תוך ויתור על ההשקעה הכבדה בהפקת תוכן חדש? האם המהפכה שמובילה הבינה המלאכותית תגרום להן לנטוש את היצירתיות והחדשנות? בשלב הזה, אף אחת מהן לא מוותרת לחלוטין על תוכן - אבל ברור שהכיוון משתנה. את החוויה בפארק אף מנוע AI לא יכול לייצר. וכשמדובר בחברות שמחפשות בידול בעולם של תוכן בלתי נגמר, ייתכן שהתשובה היא חזרה לבסיס: להפוך את הדמויות האהובות מחוויה על המסך - למפגש אמיתי מחוץ לו.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    גם את החוויה הפיזית ניתן להמיר בAI (ל"ת)
    אנונימי 09/06/2025 00:18
    הגב לתגובה זו