מנכ"ל שופינג.קום מאיים: נעביר הפעילות להודו וסין

[פרסום ראשון] בביקור בישראל מגלה דן ציפורין, כי החברה פותחת אתרים בצרפתית וגרמנית. מתכוונת להיכנס לשירותים פיננסיים - עם השווואת ריביות למשכנתא בארה"ב. ו...אין לו מושג מדוע המניה לא מתרוממת
רם דגן |

כחלק מההערכות להשקת דפי הבית של חברת האינטרנט שופינג.קום בצרפת וגרמניה, "קפץ" מנכ"ל החברה, דן ציפורין, לביקור במדינת האם של החברה - ישראל. במהלך פגישה עם פורום מצומצם ציין היום (א') ציפורין את המשק הישראלי לטובה, תוך שהוא מדגיש את היתרון היחסי שלנו בכל האמור לכשרון, כוח אדם וטכנולוגיה. אולם למרות כל הציונות והמחמאות, המסר של ציפורין הבוקר היה מאוד ברור: תנו לנו הטבות מס, או שנלך לגייס עובדים במקומות אחרים.

שופינג.קום מעסיקה כיום כ-300 עובדים ברחבי העולם, כאשר מרכז המכירות והניהול העסקי מצוי בעיקרו בארה"ב ובריטניה, ומרכז הפיתוח ממוקם בישראל. בסך הכל מעסיקה שופינג.קום כ-160 עובדים בארץ, כאשר התוכניות של החברה להתפתח באזורים גיאוגרפיים ועסקיים נוספים, תצריך גיוס של כ-50 עובדים נוספים בטווח הזמן הקרוב.

המכה הקשה שקבלו מחברות הדוט.קום הותירה בקרב המשקיעים בהן ספקנות רבה בכל הנודע לחברות הסקטור. גוגל, סיפור ההצלחה של שוק ההון האמריקני בשנה האחרונה, זכתה ללא מעט תחזיות של רואי שחורות, כך שהעליות החזקות שנרשמו במניה מאז הונפקה החברה, מלוות במקביל בלא מעט סימני שאלה. שופינג.קום הישראלית, אשר הנפיקה גם היא בסוף 2004, זכתה עד כה לקבלת פנים הרבה פחות חמה מזו של גוגל.

על רקע דברים אלה הבהיר היום ציפורין, כי למרות האורינטציה הישראלית, וההערכה ל"גנום הטכנולוגי" של ישראל, הרי ללא הטבות מס מסויימות, לא תהיה לשופינג.קום ברירה, אלה לתור אחרי מרכזי פיתוח סיניים והודיים אשר מוכנים נכון להיום, לעבוד בעלויות שכר נמוכות יותר. בין השאר הלין היום ציפורין על חוק החברות הישראלי, אשר נכנס לתוקף בשנת 1999. עיקר ההאשמות של מנכ"ל החברה היו באשר לחוסר הוודאות שטמון בו: "נכון להיום אין אף גוף בישראל שיכול להתחייב בפנינו לגבי המשמעות של סעיפים מסוימים בחוק, וזה מקור לחוסר וודאות, שלנו כחברה לא נוח איתו".

יש לציין, כי עניין חוסר הוודאות והפרשנות במשפט הישראלי הוא נוסה חוצה גבולות משפטיים, כך שבניגוד לנושא הטבות המס שמערב בעיקר שיקולים פוליטיים, נראה שלציפורין יש עוד דרך ארוכה עד אשר ישכנע את פרופסור אהרון ברק, לגבי המשמעויות הרצויות של חוק הפרשנות וסעיפי הפרשנות השונים שמרצפים את החקיקה הישראלית.

באופן כללי סיפר היום ציפורין, כי החזון הקרוב של שופינג.קום הוא המשך ההתרחבות של החברה בשווקים נוספים. ברבעון השני של השנה מתכוונת החברה להשיק את אתר בצרפת, וברבעון שלאחריו תשיק החברה אתר נוסף בגרמניה. בעתיד הרחוק יותר מתכוונת החברה גם לצאת לשווקים של אסיה. כמו כן, סיפר היום מנכ"ל שופינג.קום, כי החברה מתכוונת להיכנס לתחום השירותים הפיננסיים, עם דגש חזק על מנגנוני השוואה של תנאי רביות בשוק המשכנתאות האמריקני.

ליבת העסקים המובהקת של שופינג.קום היא פיתוח מנגנוני השוואת מחירים לרכישות מוצרים באינטרנט. הערך המוסף שמביאה החברה לרשת הוא מיקוד ופיקוס מקסימלי של הגולשים המחפשים לרכוש סחורות באינטרנט, כך שיקבלו את העסקה הטובה ביותר תוך השקעת מאמצי החיפוש המינימליים. בתמורה להפניית רוכשים פוטנציאליים לאתרי המכירות השונים, מתוגמלת שופינג.קום בסכום שנע בין 5 סנט לדולר בעבור כל הפנייה (ליד).

בחודש שעבר אמר לנו אחד מהמשקיעים המשמעותיים יותר של החברה, כי הפוטנציאל שלה הוא בלתי נתפס. "אם שופינג.קום תעלה את המחיר שהיא גובה בעבור כל ליד בסנט בודד, היא יכולה לרשום גידול חריג בהכנסות", נאמר לנו אז. בתגובה לדברים אלה שהצגנו לו היום - הבהיר ציפורין, כי מנוע הצמיחה המשמעותי יותר של החברה הוא ללא ספק מספר הגולשים, כאשר אם תצליח להגדיל אותו, ולספק לספקים גם גולשים איכותיים שלוחצים בסופו של תהליך על כפתור הקניה, כי אז תוכל גם להעלות את התמלוגים שהיא גובה.

ציפורין הזכיר הבוקר את המחקר הבלתי תלוי שמציגה החברה מזה חודשיים, בו נמצא, כי בעוד ההחזר של אתר מכירות שמשלם לגוגל דולר בעבור ההפניה הוא 4.4 דולר, ההחזר בתמורה לאותה השקעה בשופינג.קום הוא 17.82 דולר. את הנתונים הללו חשף כבר ציפורין במהלך ראיון עיתונאי שנתן ל- CBS, מה שהביא לזינוק יומי במניה, ששכח כמה ימים לאר מכן, ואף תוקן בירידות.

לשאלת הנוכחים: מדוע זנח השוק את שופינג.קום, למרות המספרים המרשימים, ולמרות השוריות היחסית שמגלה הסקטור שלה? ענה מנכ"ל החברה, שאין לו מושג מדוע המשקיעים לא מרימים את המניה. באופן מעמיק יותר הסביר ציפורין, כי הוא לא מאמין באסטרטגיה קצרת טווח של פופולריות רגעית, אלה בחזון והשקעה לטווח ארוך. "אנחנו נשארים מפוקסים על מה שאנחנו עושים ואני מאמין שזה ייתן גם את הביטוי במחיר המניה", אמר היום ציפורין.

אך האמת היא, כי מה שהביא לירידות במניה, היו הדוחות הכספיים הראשונים שפרסמה החברה כחברה ציבורית, אשר הצליחו איך שהוא לאכזב את קהל המשקיעים. בעניין המניה הרחיב ציפורין והסביר, כי להערכתו על המשקיעים לשפוט את ביצועי החברה על פי דוחות הפרופורמה, ולא על פי ביצועי ה-Gaapשלוקחים בחשבון גם את המרווחים של האופציות שמתרחבים ומתכווצים בהתאם לתנועת המניה. "למרות שאני מאמין שעל בסיס GAAP אנחנו צפויים להציג ביצועים הרבה יותר טובים ברבעון המקביל בשנה הבאה, אני עדיין ממליץ למשקיעים לבחון אותנו לפי נתוני הפרופורמה שמצביעים על הביצועים העסקיים שלנו.

באשר לתרחיש הפחות אופטימי אמר היום ציפורין, כי הוא חדור ביטחון לגבי הפוטנציאל האדיר של שופינג.קום. "אנחנו מאוד יחודיים בתחום שלנו, ובניגוד לענקי אינטרנט אחרים, אנחנו מתמקצעים במשהו מאוד ספציפי", אמר. מכאן גם מגיע הסיכון הלא מבוטל שטמון בחברה, איתו מסכים גם ציפורן: "הבעיה היחידה שלנו היא שאנחנו פועלים בשוק עם שיעורי צמיחה גבוהים במיוחד, אשר עשוי למשוך עוד מתחרים בעתיד". לגבי הבעיה הזו מסביר ציפורין את התרופה ניתן למצוא בחסמי הכניסה היחסית גבוהים שמציג הסקטור".

הוא הוסיף, "אנחנו פועלים בשוק כבר 7 שנים. פרוגל (מנגנון השוואת המחירים של גוגל), פועל כבר 3 שנים ואי אפשר להשוות בייננו, ולטובתנו", אומר ציפורין. מעבר לכך אמר ציפורין, כי החברה ממשיכה להשקיע בטכנולוגיות חדשניות, כך שלהערכתו מי שיבקש להתחרות בה, יתקשה להדביק את הפערים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה