הכסף זורם בעוצמה רבה - רק למקום אחד
הסממן הבולט ביותר בשבוע החולף בשוק ההון הוא שהשבוע נחצה למעשה השוק לשניים, כאשר מצד אחד עומדות אגרות החוב הממשלתיות כסלע איתן, ואילו מנגד, "שאר העולם", הכולל את יתר אגרות החוב וכן את שוק המניות נסחר מדי יום בירידות שערים, לרוב אף חדות.
נראה כי אם עד לשבועות האחרונים, המשקיעים עדיין ייחסו איזושהי חשיבות למספרים- כלומר תשואות, מרווחים, מח"מים וכיו"ב, השבועות האחרונים טרפו לחלוטין את הקלפים, כאשר הכספים זורמים, ובעוצמה רבה, אך ורק לשוק אגרות החוב הממשלתי, ואילו שאר השווקים סובלים מפדיונות כבדים והם בבחינת "שומר נפשו ירחק"- או בשפתנו יש מוכרים ואין קונים. התוצאה הראשונה של תנועת המלקחיים הזאת היא ירידה דרסטית בתשואות אגרות החוב הממשלתיות, הן באלו הצמודות למדד והן בשקליות, לרמות שעד לא מכבר, לפחות בטווח הקצר של העקומים, נחשבו כדמיוניות. יחד עם זאת לתהליך הזה נלווית הורדת הריבית לטווח קצר ע"י בנק ישראל, כשגם השבוע אמור זה האחרון להורידה שוב, כך שכיוון השוק דומה מאד להתנהגותו של בנק ישראל בהקשר זה.
עם סיומו של השבוע החולף תשואת המק"מ לשנה היא כ-1.75% ועל מנת להמחיש במספרים כמה מעט רווח נותר כאן, אציין כי מק"מ שיפדה בשער 100 אג' בשבוע הראשון של דצמבר 2009, נסחר כעת בשער של 98.4 אג'. גם תשואת אגרות החוב השקליות הארוכות יותר ירדו מהותית, וכעת שחר ל 3 שנים יניב תשואה של כ 2.9% ואילו במח"מ ארוך מאד של 11.5 שנים המשקיעים יאלצו להסתפק ב-5.5% לשנה.
בניגוד לשבועות הקודמים בהם השוק השקלי הפגין ביצועי יתר מול זה צמוד המדד, השבוע החולף היה דווקא לטובת אגרות החוב הצמודות שעלו יותר מאחיותיהן השקליות, כשהעליות בטווחים הקצרים הן כ 0.8% ואילו בטווחים הארוכים הגיעו העליות לקרוב ל-2%.
כך, חלק ניכר מהעקום הצמוד נמצא כעת ברמת תשואות שנמוכה מרף שלושת האחוזים ואילו במח"מים ארוכים של כ 10-11 שנים התשואה היא בין 3.3%-ל 3.45%.
אבל זה היה, כאמור, הצד החיובי היחיד בשוק ההון בשבוע החולף, כאשר מולו ניצבים שוקי המניות ואגרות החוב הקונצרניות, כשלמעשה מדי יום, מלבד יום חמישי, נרשמות ירידות חדות בשווקים הללו, לעיתים, אגב, במחזורים דלים מאד. כך, במצטבר, נשחק השבוע מדד תל בונד 60 בקרוב ל-5% ואילו מדד התל בונד 40 צלל בכ-7.5%!, כאשר באגרות החוב שאינן נכללות במדדים אלו הירידות חדות לעיתים הרבה יותר, ומלבד קניות בעלי העניין (בהמשך) קשה להגדיר את מה שמתרחש שם כ- "שוק".
אגב, הירידות החדות במחזורים נמוכים אינן רק נחלתן של אגרות החוב ה"קטנות"- איגרת החוב של קבוצת דלק (סדרה 22), למשל, קרסה השבוע ב 22%, כשהמחזור המצטבר בה (מצטבר, לא ממוצע ליום) הוא, תחזיקו חזק...... 300 אלף שקל.
לתוהו ובוהו בשוק הקונצרני נכנסו כבר מזמן בעלי העניין, שהחלו לרכוש באגרסיביות רבה את אגרות החוב שלהם חזרה, ובשבועות האחרונים, ככל שהירידות מתגברות, נראה כי קניותיהם רק הולכות וגוברות. בשבוע החולף, מבין החברות הגדולות, נציין את מבני תעשיה, שרכשה 55 מיליון ע"נ ואת כור שרכשה 45 מיליון ע"נ, כאשר גם מכתשים, גזית וגזית גלוב, כלכלית ואלוני חץ דיווחו על קניות אג"חים, אם כי אלו היו בהיקפים צנועים בהרבה.
מבין החברות הקטנות יותר נציין את נאנט שרכשה 23 מיליון ע"נ, בסר אירופה שקנתה 22 מיליון ע"נ, אולימפיה 20 מיליון ע"נ, סאמיט 13 מיליון ע"נ, אדמה 12 מיליון ע"נ, דן רכב, קבוצת כרמל ולידר רכשו 11 מיליון ע"נ כל אחת, ואילו ברן ובוני התיכון "הסתפקו" ברכישה של 9 מיליון ע"נ כ"א, ונציין רק כי רשימת הרוכשים בהיקפים של מיליונים בודדים כ"א ארוכה מאד.
אבל בתואר הקונה הגדולה של השבוע זוכה חברת אפריקה תעשיות, שתוך שעה קלה מרגע החלטתה על רכישת האג"ח שלה בחזרה, מילאה כמעט את כל המכסה שהקציבה לעצמה, בשעה שרכשה 81 מיליון ע"נ אג"חים, כרבע מסדרת האג"ח המקורית, ונראה כי השוק היה "צמא" כל כך למכור (בתשואה ריאלית של כ- 23%) כך שאילו רצתה החברה לקנות יותר- מבוקשה היה ניתן לה.
ויחד עם זאת, אם למי מהקוראים עולה כעת התחושה שהחברה עשתה עסקה רעה, אוסיף כאן ואומר שבגין רכישת האג"ח תרשום החברה רווח של למעלה מ- 30 מיליון שקל - הלוואי על כל חברה עסקאות "רעות" שכאלה.
מי שכבר לא קונות באגרות החוב שהנפיקו הן החברות דירקט קפיטל ואפיק הירדן, שבשתיהן לא עמדו החברות בתשלומים שהיו מיועדים לבעלי אגרות החוב שלהן, ועל כן בשתיהן תעלינה בקרוב (ליתר דיוק באפיק הירדן כבר עלתה) ההצעות לפרעון מידי.
מכיוון שחברות אלו לא תוכלנה לעמוד בפרעון שכזה, אלא אם כן יתרחש אצלן נס חנוכה, נראה כי במידה ותתקבל החלטה שכזו, החברות הללו יעברו למצב של כינוס/הקפאת הליכים/פרוק וכיו"ב. בעוד שבדיירקט קפיטל מועד האסיפה נקבע ל-18.1.09, הרי שבאפיק הירדן ההחלטה בדבר פרעון מוקדם אמורה להתקבל, אם תתקבל, כבר בתחילת השבוע הנוכחי, ועל מנת שלא תתקבל ההחלטה הנ"ל ניסתה החברה, במאמץ של הרגע האחרון, להסביר, בהודעה מיידית לבורסה, מדוע עדיפה חלופת ההסדר שהוצע ע"י החברה על פני העמדה לפרעון מיידי.
את התשובה לשאלה האם נעתרו מחזיקי אגרות החוב לפנייה זו של החברה לא אוכל, לשמחתי, למסור לכם בשבוע הבא, אלא רק בעוד שבועיים, שכן הטור ומחברו יוצאים לחופשה קצרה.
חג שמח.
מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר במיטב בית השקעות