כשהביקושים הגיעו, הקניות היו כמעט מבלי להתחשב במחיר
זה היה, כרגיל בעת האחרונה, שבוע מסחר קצר יחסית, שבו רק 3 ימי מסחר, אולם כפי שקורה בתקופות סוערות כמו התקופה בה אנחנו נמצאים, כל יום בשבוע הוא עולם ומלואו, כשהתנודתיות החזקה נמשכת, כך שלעיתים, במסחר התוך יומי, ניתן למצוא שינויי שער חריגים שמתקרבים אף ל 10% באגרות חוב קונצרניות.
נתחיל דווקא בשוק אגרות החוב הממשלתיות, עליו אין ספק כי הגורם הדומיננטי ביותר שהשפיע במהלך השבוע היה מקומי, והכוונה היא לפרסומו של מדד המחירים לצרכן, שהפתיע כאשר נותר ללא שינוי, לעומת ציפיות לעליה של 0.4%.
נתון זה שמתפרסם לאחר תקופה ארוכה בה אגרות החוב השקליות הניבו תשואה עודפת משמעותית על פני אגרות החוב הצמודות למדד הממשלתיות, נתן דחיפה חזקה נוספת לשוק השקלי, שגם כך ניזון היטב מהחשש למיתון עולמי, ירידת מחירי הסחורות וכיו"ב, הגוררים ירידה דרסטית בציפיות האינפלציוניות, ומיטיבים כמובן עימו, ובפרט בחלק הקצר שבו.
זאת יש לציין, כי מלבד הציפיות האינפלציוניות, שירדו לאורך כל המח"מים, עקום התשואות השקלי נהיה תלול משמעותית מכפי שהיה לפני חודשים אחדים, ולא במקרה.
מלבד הורדת הריבית בשיעור של 0.5%, שכבר בוצעה, בישראל, ולאחר מכן באופן מתואם בעולם, נראה כי התמשכותו של המשבר עשויה להוביל להורדות ריבית נוספות, הן בישראל והן בעולם גם בשל הרצון ליצור נזילות, עד כמה שניתן, במערכות הפיננסיות, וגם בשל ההערכה שבמיתון עולמי כה חד, האינפלציה צפויה להיות נמוכה מאד, ואינה מהווה למעשה איום.
יחד עם זאת, אין הדבר מסייע באותה המידה בטווחים ארוכים, שם, אל העובדה שעשוי להיווצר לחץ מצד ההיצע ע"י גיוסי הממשלה, מתוספת חוסר היכולת להעריך את האינפלציה וההתפתחויות הכלכליות בטווח הארוך, ולכן תשואות אגרות חוב אלו, יורדות אמנם, בימים חיוביים, כמו יום ה' לאחר פרסום המדד המפתיע, אך בשיעורים פחותים מאגרות החוב הקצרות.
כתוצאה מהתללותו של העקום השקלי תשואות המק"מ לשנה כעת היא 3.35% ועוד שבשחר ל 10 שנים התשואה כבר מעל ל 6.4%. באגרות החוב הצמודות למדד העקום אינו תלול כלל ועיקר היות והציפיות האינפלציוניות בטווח הקצר נמוכות מאד, מהסיבות שהוזכרו לעיל, כך שהעקום מתחיל ברמות תשואה של כ 3.35% במח"מ של שנה עד שנתיים ומסתיים בתשואה של קצת מתחת ל 4% במח"מ של 10 שנים.
חדי העין מביניכם מזהים בודאי, שהמחירים בשוק הממשלתי מגלמים אינפלציה של 0% בשנה שנה וחצי הקרובות, ואילו בטווחים הארוכים יותר רמת הציפיות האינפלציוניות עולה עד לרמה של כ 2.4%.
גם בשוק הקונצרני, כמובן, לא חסרו התרחשויות וארועים השבוע, על אף שהיו בו, כאמור, רק 3 ימי מסחר. ביום א', למי שעוד זוכר, לא היה כלל ברור האם הבורסה תיפתח ובאיזה שעה. זאת בעקבות ירידות השערים החדות שנרשמו בארבעה ימי מסחר רצופים, בהם הבורסה בישראל שבתה ממלאכה בשל יום הכיפורים.
בסופו של דבר, המסחר באג"חים החל קצת לאחר פתיחת המסחר במניות, ואכן, כצפוי, אגרות החוב הקונצרניות הנמנות על מדדי התל בונד השונים רשמו ירידות בשיעורים של כ-4%, אולם אל התאוששותו המפתיעה של שוק המניות, הצטרף גם שוק האג"ח (הקונצרני וגם אגרות החוב השקליות) ובסופו של יום המסחר סיימו מדדי התל בונד השונים כמעט ללא שינוי בשערם, מה שגרם אופטימיות מסוימת אצל הפעילים.
ואכן, לאחר חופשת החג, לאחר יומיים מוצלחים מאד בבורסות העולם, עלו ביום ד' אגרות החוב המדורגות בשיעורים ניכרים, שהגיעו לרמות של 5% ואף למעלה מכך. אציין עוד כי ימי מסחר אלו הינם ימי מסחר מקוצרים, בשל חול המועד, ולא לאורך כל יום המסחר נרשמו עליות בשיעורים כה חדים (רוב יום המסחר רשמו מדדי התל בונד עליות של כ 2%-3%), אך בשעה האחרונה של המסחר נראה היה כי הביקושים העזים משתחררים בעצמה מן המחסניות המחלידות של הגופים השונים, שקנו את אגרות החוב (הנמצאות במדדי התל בונד) כמעט מבלי להתחשב במחיר, וזאת על אף שבשעות המסחר האלו כבר היו אינדיקציות שונות על כך שהמסחר ברחבי העולם מתנהל ויתנהל במגמה שלילית.
ולמרות שהאינדיקציות הנ"ל התממשו, ועל אף קריסת השערים בבורסות העולם ביום ד', גם יום חמישי לא הצליח לקלקל כליל את מה שהעניק יום ד'. אגרות החוב הנ"ל ירדו בשיעורים מתונים יחסית של כ 1%-1.5%, כשהן מצטרפות לירידה, גם היא מתונה יחסית, של שוק המניות, בשיעור של למטה מ-3%.
שבוע המסחר שייפתח היום יהיה דומה לזה שהסתיים- המסחר יתקיים רק 3 ימים, כשבאמצע השבוע חופשת חג שני של סוכות. אאחל לכולכם חג שמח ומועדים לשמחה. מאת: ערן סטפק, מנהל השקעות בכיר במיטב בית השקעות