כשארזים נסחרת ב-126% ואפריקה נסחרת ב-15%
קשה מאד לסכם שבוע מסחר כל כך סוער כפי שהיה השבוע החולף בשוק האג"ח בישראל, אולם אם לתמצת זאת במשפט אחד מדובר בתוהו ובוהו של ממש, פאניקה מוחלטת, ומרדף אחרי הנזילות בכל מחיר.
ננסה להתחיל כרונולוגית, כאשר בפתיחת השבוע, למי שעוד זוכר, נראה היה שהעניינים יסתדרו (יחסית כמובן), לאחר שהדיווחים שהגיעו מעבר לים בסוף השבוע שעבר, על כך שככל הנראה יימצא רוכש לליהמן ברדרס נתנו תקווה למשקיעים. מרגע שהתבררו העובדות לאשורן, עם קניית מריל לינץ' ע"י בנק אוף אמריקה והתמוטטותו של ליהמן ברדרס החל שוק המניות ואיתו שוק האג"ח הקונצרני, בעיקר אגרות החוב המדורגות, לאבד גובה במהירות מפחידה.
בשלב זה, אגב, עדין לא הורגש מחסור כה חמור בנזילות וניתן היה לראות זאת בשוק אגרות החוב הממשלתיות, שם, למרות המדד היחסית גבוה (מישהו בכלל זוכר שהמדד עלה ב 0.8% ?) אגרות החוב השקליות נסחרו בעליות שערים.
אציין כי תגובה שכזו, קרי ירידת שערים של כ 1%-2% באגרות חוב ממדדי התל בונד, נראית לי אישית בהחלט סבירה עד מתונה מאד, בהתחשב בארוע כה גדול כקריסת בית ההשקעות ליהמן ברדרס וקניתו של בית ההשקעות מריל לינץ'.
אולם, את מה שארע בימים רביעי וחמישי בשוק אגרות החוב באמת כבר קשה מאד להסביר ממקום רציונלי, מה גם שהחדשות שהגיעו מעבר לים היו הפעם חיוביות (יחסית) לאחר שהממשל מנע את קריסת ענקית הביטוח AIG, מה שעודד את הבורסות בעולם, ואף לשעה קלה תמך בשוק המניות המקומי.
בצד זאת, התפתח ביומיים אלו משבר חמור ביותר בשוק האג"ח אותו הגדרתי בתחילת דבריי כתוהו ובוהו מוחלט. מה שככל הנראה הצית את התבערה היה קריסתן הדרמטית של אגרות החוב של חברת אפריקה ישראל, ארוע שגרר אחריו מיידית את כל אגרות החוב מסקטור הנדל"ן ולאחריו גם את אגרות החוב של חברות האחזקה הגדולות במשק. על מנת להבין, מדובר בקריסה של 25% (בשבוע!) בשערי אגרות החוב של אפריקה ישראל, חברה שעד לפני קצת למעלה משנה יכלה להנפיק את אגרות החוב שלה בתשואה של כ-4% ובפרמיה זעומה יחסית על אגרות החוב הממשלתיות המקבילות. בעקבות הבהלה שפקדה את השוק והרצון העז להגיע אל הנזילות בכל מחיר, קרסו אגרות חוב מדורגות רבות, שרובן אגב נסחרות במדדי התל בונד השונים, בשיעורים חדים מאד, מה שגורר מיידית פדיונות כבדים מאד בתעודות הסל וקרנות הנאמנות הרלוונטיות. אלו בתורם, מאיצים כמובן את הירידות וחוזר חלילה.
מעט דוגמאות מספריות לתוצאות הצונאמי ששטף אותנו השבוע: דלק נדל"ן נסחרת בתשואה הקרובה ל-50% (מח"מ 1.6). קבוצת דלק, חברת האם, נסחרת בקרוב ל-14%. ארזים, חברה המדורגת עדיין בדרוג של BBB, נסחרת בתשואה של 126% (מח"מ 1.25). אגרות החוב של אפריקה ישראל, שעדיין, למי ששכח מדורגות A , נסחרות בקרוב ל-15%.
אגרות החוב של מבני תעשיה, להן דרוג מחמיא של AA- , נסחרות בלמעלה מ-13% במח"מים של 1-1.5. נזכיר עוד, למי שעוד מאמין שהחברות הנ"ל ישלמו את חובן במלואו, שהתשואות הנ"ל גם צמודות למדד. קצת קשה להתיחס לשוק אגרות החוב הממשלתי ולנסות להבין משהו מתוך הסערה הנוכחית, אולם בהחלט ניתן לומר, שבהתנהגותו, הפנים השבוע השוק כניסה למיתון/האטה, מה שצימצם את פערי התשואות בין אגרות החוב השקליות לבין אלו הצמודות (כלומר האינפלציה הצפויה) שעומדים כעת על בין 1.7% ל-2.5% , וזאת על אף המדד הגבוה יחסית, שפורסם השבוע, ועלה בשיעור של 0.8%.
כצפוי, לא יכלו השבוע המשקיעים למצוא נחמה גם בשוק אגרות החוב הבלתי מדורגות, אולם שם הירידות היו כל כך חדות כבר בתקופות הקודמות, כך שבחלק מן המקרים פשוט לא סחרו בהן, ובחלק אחר הירידות היו אמנם חדות, אולם לא שונות מהותית מהירידות באגרות החוב המדורגות. נקודת אור אחת בסקטור, ולמעשה זאת נקודת האור היחידה בשוק השבוע (אולי פרט לירידת מחירי הנפט), ניתן למצוא ברכישות האגרסיביות מאד של החברות עצמן באגרות החוב אותן הנפיקו.
כך, בעלי החברות לא נותרו אדישים למתרחש השבוע בשוק ההון וקנו עשרות מיליוני ע"נ באגרות החוב במחירים זולים במיוחד, אותם בהחלט ניתן להגדיר כ"מחירי סוף עונה". בין הקונים הבולטים (וזאת רשימה חלקית):
פולאר בינ"ל, אקסטרא פלסטיק, איתמר, אלעזרא וחברת הבת הכשרה החזקות ביטוח, מעין, רבד, רוזבאד, מליבו, מידאס, יורופורט, מדיפאואר, חנן מור, ברן, קבוצת כרמל, מטיס, פאנגאיה, אירפורט סיטי, שניב, וקבוצת שרם, בעיקר בשרם פודים גרופ ובשרם פודים טכנולוגיות.
הרכישות הנ"ל היוו עסקה מצוינת לשני הצדדים- המוכרים חיפשו בנרות את המזומנים, בעקבות לחץ הפדיונות, ומצאו את חבל ההצלה שלהם בדמותם של החברות או בעלי השליטה. אלו האחרונים נהנו מקניות במחירים נמוכים במיוחד, מה שיוביל אותם לרשום רווחי מימון נאים, בהתאם להיקפי הקניה כמובן.