שוק האג"ח: המגמה החיובית מאז תחילת השנה נמשכת

ערן סטפק ממיטב על השבוע שהיה שלנו בשוק האג"ח ועל השפעת המדד שפורסם ביום שישי האחרון
ערן סטפק |

המגמה החיובית השולטת בשוק אגרות החוב מתחילת השנה המשיכה גם בשבוע המסחר החולף. בסיכום שבועי עלו אגרות החוב השקליות בשיעורים שנעו בין 0.2% בטווח של שנה לקרוב ל-0.9% בטווח הארוך ותשואותיהן ירדו בהתאם.

המק"מ לשנה נסחר כעת ב-4.42% לשנה, שחר במח"מ של קרוב ל-5 שנים יניב תשואה שנתית של 5.38% (בסוף השבוע שעבר עמדה תשואתו על 5.5%) ואילו המחזיקים בשחר הארוך ביותר, למעלה מ-11 שנים מח"מ, יזכו לתשואה של 6.1% לשנה. גם בשוק הצמוד הורגשה האוירה החיובית כאשר בטווח הארוך, מח"מ 10-12 שנים, העליות הגיעו עד לכדי 1% במהלך השבוע בלבד, כך שהתשואה על אגרות החוב הללו נסגרה מתחת ל 3.4% לשנה.

גם אגרות החוב במח"מ בינוני (כ 4 שנים) רשמו עליות נאות של למעלה מ-0.5%, ואילו בטווחים הקצרים נרשמו עליות שערים מינימליסטיות שמשקפות את הזחילה השבועית של אגרות החוב, כך שלא היו שינוים בתשואות האגח"ים הקצרות עם תום שבוע המסחר.

יש לציין כי בשוק אגרות החוב ייפתח המסחר הבוקר על רקע פרסום מדד המחירים לצרכן שהתפרסם ביום שישי והיה ללא שינוי, כשמצד אחד, אבסולוטית, מדובר במדד נוח לאחר מספר מדדים גבוהים יחסית (גם אבסולוטית וגם ביחס לציפיות המוקדמות) אולם מאידך, רוב התחזיות למדד זה נעו בין מדד שלילי כלשהו (מינוס 0.1 או אפילו מינוס 0.2) ועד ללא שינוי, כפי שהתפרסם, כך שגם הפעם לא מדובר במדד שהפתיע כלפיי מטה.

בנוסף, יש לזכור, שהיתה במדד הזה השפעה רבה לירידת הדולר שקיזזה חלק מעליות המחירים המקומיות ועל כן נראה, שאם עד החלטת הריבית הקרובה לא ימשיך וירד שער הדולר בשיעורים ניכרים, יותיר בנק ישראל את הריבית על כנה .

האג"ח קונצרניות

בשוק אגרות החוב הקונצרני נמשכה המגמה המעורבת וזאת לאחר הסערה שפקדה את השוק בשבוע שעבר עם השקתם של מדדי התל בונד החדשים והנפקתן של תעודות הסל שעוקבות אחריהן. למרות שהשבוע היה כצפוי פחות סוער, המגמה הכללית נמשכה באופן שבו אגרות החוב החזקות יותר, המדורגות בדירוגים גבוהים עולות וזאת בעקבות עליית אגרות החוב הצמודות הממשלתיות, ואילו אגרות החוב הבלתי מדורגות יורדות וזאת בין היתר בשל פדיונות בקרנות הנאמנות. כתוצאה מכך, ביום חמישי יכולנו לראות מחזורים ערים ואף חריגים במספר אגרות חוב להמרה לטווחים לפדיון קצרים, בין ביתר משום ששם קל לקרנות הנאמנות למכור שכן בירידות שערים מתונות יחסית נמצאים הקונים השמחים למצוא תשואות ריאליות נאות בסיכון הנתפס בעיניהם כסביר והגיוני. בהקשר שוק אגרות החוב הקונצרני, אציין כי הבורסה הפסיקה את המסחר בכל ניירות הערך של חברות אופק נדל"ן ודיידלנד ובכלל זה באגרות החוב שלהן בשל פטירתו של הרוח החיה בחברות מר אלי ברדוגו ז"ל. אמנם גם כך תשואות אגרות החוב של החברות היתה גבוהה מאד (באופק נדל"ן 28% ובדיידלנד 48%) אולם ברור שהמשקיעים בחברות לא לקחו בחשבון את העובדה שמדובר ב-One man show , או כפי שנוסח בהודעת החברה "איש מפתח בחברה", כך שמעניין יהיה לראות את פתיחת המסחר באגרות החוב של החברות לכשזה יתחדש. גם בחברת פסיפיקה לא שקט אך שם הסיבות שונות לחלוטין. לאחר שחלק ממחזיקי אגרות החוב זימנו אסיפת בעלי אגרות חוב על מנת להעמיד אותן לפרעון מיידי התברר השבוע שככל הנראה החברה תצטרך לעשות התאמות והצגה מחדש בדוחותיה הקודמים של ולכן הודיעה הבורסה על הפסקת המסחר בניירות הערך עד להסרת אי הבהירות בעניין.

מאת: ערן סטפק, מנהל קרנות בכיר בבית ההשקעות מיטב.

* אין בסקירה זו משום המלצה לקנות את הנייר או למוכרו והעושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה