בין פאנגיה נדל"ן לב.יאיר - סערה בלא מדורגות
שבוע שקט ללא ארועים מיוחדים או תנודות חריגות עבר על שוק האג"ח הממשלתי, כאשר ה"אקשן" עובר לאגרות החוב הקונצרניות. נתחיל כמנהגנו בשוק האג"ח הממשלתי - שם נרשמו עליות שערים קלות של עד רבע אחוז באגרות החוב השקליות, כשלמעשה כל עליית המחירים היתה ביום ראשון ואילו ביתרת השבוע התממשו אגרות החוב השקליות בשיעורים מתונים, כמעט מדי יום, וזאת במקביל להתחזקותו ההדרגתית של הדולר.
עם סגירת שבוע המסחר עומדות תשואות המקמ"ים על 4.5%, קצת מתחת לסוף השבוע שעבר (4.55%) שחר ל 3 שנים נסחר כבר במתחת ל 5%, ואילו השחר הארוך ביותר נסחר, כפי שסגר את שבוע המסחר הקודם, בתשואה של 6.17%. גם בצמודי המדד הממשלתיים לא ראינו השבוע תנודות חדות, כאשר המגמה הכללית היתה עליות שערים מתונות, לאורך כל העקום. בסופו של השבוע עומדות תשואות האג"חים למח"מ של 2-3 שנים על 2.5%-2.7% , במח"מ של 5 שנים יזכו המשקיעים לתשואה של 3.12% ואילו בטווח הארוך, מח"מ 10-12 שנים התשואה היא 3.45%. אבל, כאמור, עיקר האקשן לא היה בשוק הממשלתי השבוע אלא בשוק הקונצרני, שם, בעקבות השקת מדדי התל-בונד 40 והתל- בונד 60 (שהוא למעשה חיבור בין מדד התל בונד 20 שהושק כבר בשנה שעברה ומדד התל בונד 40) הונפקו מספר תעודות סל המחקות את המדדים הנ"ל. התהליך הזה היה צפוי וידוע לפעילים שמיהרו לרכוש את אגרות החוב הנ"ל עוד לפני השקת המדדים מתוך רצון "לעשות סיבוב" על תעודות הסל, שנאלצות לקנות את אגרות החוב בתאריך מסוים, בלי קשר לשאלת המחיר. אל עליות השערים באג"ח אלו הצטרפו, משיקולי "מעין ארביטראז' ", גם אגח"ים דומות להן, וכך ראינו בתחילת השבוע עליות שערים חדות כמעט בכל האג"חים המדורגות. כתוצאה מעליות השערים באג"ח אלו הצטמצמו יחסית הפערים בין האג"ח המדורגות לאג"ח ממשלת ישראל, וזאת לאחר שהפערים הנ"ל התרחבו בהדרגה מאז תחילתו של משבר הסאבפריים.
לאחר השקת המדדים והרכישות של תעודות הסל, רשמו אגרות החוב הנ"ל ירידות שערים חדות כתוצאה ממימושים מתבקשים, כך שמי שרכש את תעודות הסל בהנפקה ספג הפסדים לא מבוטלים.
גם בשוק אגרות החוב הלא מדורגות לא היה שקט השבוע, כשבמיוחד בולטות אגרות החוב של ב.יאיר שריכזו עניין רב לאחר שביום שני ירדה איגרת החוב מסדרה 3 ב-28%, מה שגרר ירידות שערים גם בחלק מסדרות האג"ח האחרות שהנפיקה החברה.
למחרת שיגרה החברה לבורסה הודעה על מסגרת לרכישה חזרה של חלק מאגרות החוב (בסך של עד 20 מיליון שקל) מה שהרגיע מעט את המשקיעים ואיפשר לאגרות החוב להתאושש קמעא.
בסיכומו של השבוע נרשמו ירידות של 17% באג"ח סדרה 3 , אג"ח 6 של החברה ירד ב-6% ואילו אג"ח 1 ירד בכ-5%. עוד בלטו השבוע, אגרות החוב של חברת פאנגאיה אשר ראשיה נחקרו ע"י רשויות המס , מה שהדאיג את מחזיקי אגרות החוב של החברה, ששלחו אותן לירידות שערים חדות של 4.5% (סדרה 1 ) ו-5.2% (סדרה 2 ). בעקבות הירידות נמצאות אגרות החוב הנ"ל סביב תשואה ריאלית לפדיון של 20% (אחת מלמטה והשניה מלמעלה ) מה שמשקף את חששם של המשקיעים מהחברה.
מנגד בלטו אגרות החוב של חברת רודמקו שזינקו בלמעלה מ 6%, לנמארק אג"ח עלתה בכמעט 6% ואילו אגל"ה של חברת מיקרונט "הסתפקה" בעליה של למעלה מ-5%.