פועלים: "להתנהגות השווקים תהיה השפעה רבה יותר על המסחר מאשר לתוצאות הכספיות"
בסקירתם השבועית מתחייסים כלכלני מחלקת המחקר של בנק הפועלים למאורעות בשוק המקומי בצל הלחימה בעזה ולהתפתחויות בזירת המאקרו כלכלה.
שוק המניות: "רמת הסיכון הגבוהה מעיבה על כדאיות ההשקעה לטווח הזמן הקצר- בינוני"
המסחר התוך יומי התאפיין השבוע בתנודתיות גבוהה, אשר הושפעה בעיקר מהמגמה שנרשמה בשוקי ההון הגלובליים. לדברי כלכלני הבנק נראה כי עד כה, ללחימה בעזה אין השפעה מהותית על התנהגות שוק המניות המקומי, כשההערכה הרווחת היא, כי כל עוד לא תחול הסלמה מהותית בלחימה בדרום, השפעתה על הכלכלה הריאלית תהיה מינורית.
כלכלני הבנק גורסים: "עונת הדוחות לרבעון הרביעי של שנת 2008, שתפתח בחודש פברואר, צפויה להציג תמונה שלילית למדי. אנו מעריכים, כי במרבית הענפים תורגש ההאטה הכלכלית הפוקדת את שוקי העולם בכלל ואת המשק המקומי בפרט. אנו מעריכים, כי להתנהגות השווקים הגלובליים תהיה השפעה דומיננטית יותר על המסחר מאשר לתוצאות הכספיות של החברות".
להערכתם: "רמת הסיכון בהשקעה המנייתית עודנה גבוהה, ותיתכנה ירידות שערים נוספות גם במהלך 2009. הסימנים הראשונים לתחילת ההתאוששות בכלכלה הגלובלית מבוששים לבוא, ועל כן אנו מעריכים כי גם השווקים הפיננסים אינם צפויים להראות סימני התאוששות בטווח הזמן הקרוב".
בבנק מזכירים שבמהלך החודשים האחרונים ציינו כי התקופה הנוכחית יכולה להתאים למשקיע בעל אורך רוח ואופק השקעה ארוך, לאור רמות המחירים של מניות רבות, שהפכו לזולות מאוד. עם זאת מדגישים בפועלים, רמת הסיכון הגבוהה והצפי להמשך הקשיים הצפויים לעמוד בפני החברות במשק עדיין מעיבים על כדאיות ההשקעה לטווח הזמן הקצר- בינוני.
“מתרבים האינדיקטורים המאקרו כלכליים השליליים, צפי להמשך הפחתת הריבית"
נתוני מאקרו שפורסמו השבוע ממשיכים להעיד על התעצמות ההאטה בכלכלה הישראלית. הכנסות המדינה ממסים בחודש דצמבר ירדו בשיעור ריאלי של כ- 19% (בניכוי התאמות ותיקוני חקיקה), וזאת, בין היתר, בשל קיטון בגביית מיסים מעבודה ומיסוי רווחי הון.
על פי פרסום הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נרשמה ירידה של כ-10% בייצוא הסחורות מישראל בחודש דצמבר , וירידה של 20.3% בחישוב שנתי בשלושת החודשים האחרונים של שנת 2008 בהמשך לירידה של 14.1% בחודשים יולי-ספטמבר.
בתוך כך, התאחדות התעשיינים דיווחה, כי בחודשים ספטמבר- אוקטובר חלה נסיגה חדה בתפוקת התעשייה, כמותה לא נרשמה זה למעלה משבע שנים, וכי מסתמנת האצה ניכרת בקצב הפיטורים.
על פי התחזית של המחלקה הכלכלית בבנק: "תחזיות לצמיחת המשק המקומי בשיעור נמוך של כ- 1% בשנת 2009; הריבית האפסית בארה"ב; והצפי להמשך הורדות ריבית על ידי בנקים מרכזיים במדינות שונות בעולם צפויים לתמוך בהמשך הפחתת ריבית בנק ישראל עד לרמה של כ- 1%"
כלכלני הבנק הוסיפו: "האינדיקציות המאקרו כלכליות במשק המקומי אף הן אינן תומכות בהמשך עליות לאורך זמן: ההאטה בקצב צמיחת המשק המקומי הולכת ומחריפה, כמו גם ההאטה בצריכה הפרטית ומדדי מצב התעשיה אינם מעודדים אף הם. קשיים אלה צפויים לבוא לידי ביטוי בתוצאות החברות כבר בדוחות הרבעון הרביעי של שנת 2008 ואף בהמשך שנת 2009".