משרד האוצר הכריז רשמית על שנת בצורת עד 2009: הממשלה תקצה יותר ממיליארד שקל לתכנית חירום

(עדכון) - על הכוונת: חיסכון במים, השבחת מי ביוב והגדלת כמות המים המותפלים
משה בנימין |

שנת 2008 מוכרזת רשמית ע"י משרד האוצר כשנת בצורת, לאחר המלצת ועדת הבצורת המשותפת למשרד האוצר ומשרד החקלאות. שנת הבצורת תימשך עד סוף מאי 2009.

על פי הערכות ועדת הבצורת, נאמדים הנזקים עד כה בסכום של כ-20 מיליון שקל, אך בגליל ובגולן מדברים כבר על מאות מיליוני שקלים של נזק לענפי החקלאות השונים באזור הצפון, שאינו דומה כלל לאזורים אחרים בארץ מאחר ואין בו חלופות למים.

היום אישרה הממשלה את תכנית החירום של שר התשתיות, בנימין בן אליעזר, להתמודדות עם המשבר החריף במשק המים. במרכז התכנית ניצבים 4 סעיפים עיקריים: הקצאת 120 מיליון שקל לחיסכון במים; הקצאת 915 מיליון שקל לקידום מפעלי השבחת מי קולחין ב-5 השנים הקרובות; הגדלת כמות המים המותפלים בישראל לכדי לפחות 750 מיליון מ"ק לשנה, כאשר 600 מיליון מ"ק מתוכן יושלמו עד שנת 2013, והשאר עד 2020; וכן הקמת צוות בינמשרדי לטיפול לצורך ייעול וזירוז ההליכים לרבות ההליכים הסטטוטוריים להקמה והרחבה של תשתיות מים.

"כפי שכולכם כבר יודעים אנו בעיצומו של משבר מים שלא ידענו כדוגמתו", אמר בן אליעזר. "חורף 2007-8 עד כה שחון באופן קיצוני וממוצע הגשמים עומד על כ-65% מהממוצע הרב שנתי. המצב באגן הכנרת ובאזור ההר גרוע במיוחד – ממוצע הגשמים עומד על פחות מ-60% מהממוצע הרב שנתי".

זמן קצר לאחר קבלת תכנית החירום של שר התשתיות, פנתה ועדת המכרזים הבין משרדית להתפלת מי-ים לשלושת מפעילי מתקני ההתפלה באשקלון, פלמחים וחדרה, בבקשה להגשת הצעות להרחבת מתקני ההתפלה, על מנת להגדיל את כמות המים המותפלת במתקנים.

המאבק על הפיצויים יוצא לדרך

בתוך כך, מכריז ארגון מגדלי הבקר כי הם יאבקו על פיצויים למגדלי הבקר עקב עליה דרמטית במחירי המספוא. אלקנה בן-ישר-מנכ"ל מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון, תושב הגולן, אומר, כי הוועדה החקלאית בגולן מדווחת על הערכה לנזק של למעלה מ- 100 מיליון שקלים לחקלאי הגולן בלבד, כלומר, ההערכות של האוצר הן אחוז קטן מהנזק הישיר שנגרם לחקלאים כתוצאה מהבצורת.

בן ישר אומר, כי המשמעות לענף החקלאות בגולן הינה אובדן של גידולים קיימים, פחות מים מובילים לפחות יבול ולאיכות נמוכה שלו, הוברה (להפוך לשדות בר) של שטחי גידול ירקות, מחיר המים השנה, כתוצאה משאיבה, כבר עלה ב- 50%. כמו כן נזק עצום לשטחי המרעה.

"בגולן כבר עוקרים מטעי פרי, ומגדלים רק גידולים שצריכת המים שלהם נמוכה, בעיקר גידולים שהם על שולי החורף. בכך מפסידים את הגידולים של מרכז העונה, הדורשים יותר מים, ודווקא בגידולים אלה התרומה גבוהה מאד" אומר אלקנה בן ישר.

גבי קוניאל-רכז המטעים בקיבוץ מרום גולן אומר, כי שנת הבצורת הזו היוותה את הקו האדום, לאחר שלוש שנות בצורת, למרות שהממשלה נמנעה מהכרזה רשמית עד כה לשנת בצורת והכריזה על שנה הידרולוגית בלבד, וכך החקלאים לא זכו לפיצויים.

"הנורא מכל הוא שזו שנת יבולים טובה, ובמקום לקצור ברכה בעמלנו אנו נאלצים לדלל את הפרי שעל העצים, בכדי שיהיה פחות פרי וכך ניתן יהיה להשקותם בכמות המים המעטה שברשותנו. היכן נשמע שחקלאים מעסיקים פועלים בשכר שידללו את הפרי על העצים, שעמלו על גידולם".

3 טון פרי ידולל, וכך במקום לקבל 6 טון פרי מכל דונם יהיה רק חציו של היבול הפסד של 2,500 שקל לטון בלבד! אלפי טונות של פירות מושלכים. כמות הפרי גבוהה ב- 30% משנים קודמות אך כמות המים נמוכה ב-30% ולכן עלינו לחסל את הפרי עליו עמלנו!", אומר קוניאל.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה