כלכלנים: ההתחממות האינפלציות בארה"ב עלולה להגביל את חופש הפעולה של ה'פד'

ביום שישי האחרון הצטרפו לחששות הכבדים ממיתון גם הסיכונים מפני האינפלציה, שמאיימת להגביל משמעותית את הגמישות של הבנק המרכזי. הדולר הגיב בהתחזקות לצד עלייה בתשואות האג"ח של ממשלת ארה"ב. הכלכלנים בעולם מעריכים את ההסתברות למיתון בארה"ב בכ-45%
שהם לוי |

הכלכלנים מגבירים את הסיכויים למיתון, באותו הזמן האינפלציה עלולה להרים ראש. "הכלכלה נחלשת במהירות," אומר Kurt Karl, כלכלן בכיר ב- Swiss Re, שכרגע מעריך את הסיכויים למיתון ב-45%.

יומן המאקרו השבועי מחזיר את החששות הישנות: שוק תעסוקה חלש בארה"ב. כרגע לא צפויות חדשות טובות מהסקטור הזה.

"זו עלולה להיות קרקע קופצנית. האם זו תהיה נחיתה רכה או נחיתה קשה תלוי על מה אתה יושב," אומר David Wyss, כלכלן ראשי ב- Standard & Poor's.

ביום שלישי, משרד העבודה האמריקני יפרסם את התחלות הבניה, לחודש נובמבר. ביום שני, האיגוד הלאומי של הקבלנים ישחרר את אינדקס הדיוק, המלמד על סנטימנט הקבלנים.

על פי סקר הכלכלנים הקונסנזוס מצביע על ירידה של 3.3% בהתחלות הבניה לחודש נובמבר שיעור שנתי מתואם של 1.19 מיליון לעומת 1.23 מיליון בחודש אוקטובר. התחלות הבניה נפלו עד כה, בכ-50% מהשיא.

מעבר למידע המתקבל משוק המגורים, המידע הכלכלי החשוב של השבוע יספק עבור המשקיעים אינדיקאטורים אודות ההכנסה הפנויה והצריכה הפרטית של הצרכן האמריקני, כולל את מדד מחירי הליבה של הצרכנים. הפדרל ריזרב בוחן נתונים אלה בקפידה, כאומדן למגמות האינפלציוניות.

מדד המחירים יקשה על הפדרל ריזרב

עלייה גבוהה בת 0.8% במדד המחירים לצרכן בארה"ב. במזרחי-טפחות מזהירים ממציאת נחמה בכך שמדד הליבה – ללא אנרגיה ומזון – עלה ב- 0.3%, גם משום שעלייה זו הייתה גבוהה מעט מההערכות, אך חשוב מכך – העליות במחירי האנרגיה והמזון כבר אינן ארעיות, אלא מגמה של ממש. ב-3 החודשים האחרונים עלו מחירי המזון ביותר מ- 4% ומחירי האנרגיה זינקו ב- 34%, בחישוב שנתי!

המדד עלה בשיעור שנתי של 5.6% בשלושת החודשים האחרונים ומדד הליבה עלה ב- 2.6% בתקופה זו. ביחידת האסטרטגיה במזרחי מעריכים כי הבנק הפדראלי לא יכול לחיות בשלום עם נתונים אלה.

העלייה החדה במדד המחירים בארה"ב, כמו חברתה בישראל, לא התקבלה בהפתעה. מדיניות ההקלה המוניטארית בכפיפה אחת עם הפיחות בדולר והעליות במחירי ההיצע (שקודם כל משפיעות על מדדי המחירים ורק אחר כך שוחקות את הכנסת משקי הבית והחברות), הביאו לכך שהכתובת זהרה על הקיר. יתרה מכך, מדד המחירים ליצרן הגבוה, שפורסם ביום שישי האחרון, הראה על צורך של היצרנים לגלגל הוצאות לצרכנים ונראה כי הם הצליחו בכך, ללמדנו על כך שמשקי הבית איתנים בהרבה מכפי שחוששים, כך מעריכים בבנק מזרחי.

רונן מנחם ראש מחלקת המחקר בבנק השלישי בגודלו במדינה מעריך: כאשר הכלכלה הגלובאלית מתאפיינת במגמה גוברת והולכת של עליות במדדי המחירים לצרכן, וגם גוש כלכלי כמו האירו, שהמדיניות המוניטארית הננקטת בו נחשבת מרסנת וקשוחה, רושם עלייה חריגה בת 3.1% ב-12 החודשים האחרונים, אין תמה שארה"ב, הנוקטת מדיניות מרחיבה אגרסיבית, לא תימלט מהאש האינפלציונית.

הורדת הריבית בארה"ב הייתה בניגוד לנתונים הכלכליים, בחזית המחירים אך לא רק בה. כעת לא די בהפסקת הורדות הריבית בארה"ב, אלא על הבנק הפדראלי למצוא במהרה שעת כושר כדי להשלים את הפסקה החסרה בהודעת הריבית האחרונה שלו. נראה, כי הוא יצטרך לכתוב כי בבחירה בין הסיכון להתחממות אינפלציונית לבין החשש מהיחלשות כלכלית, הראשונה חמורה יותר ועתה הפכה גם מיידית יותר, כך עוד מוסרים כלכלני מזרחי.

בסיכום הדברים מוסרים מעריכים ביחידת ההשקעות של מזרחי כי הבנק הפדראלי צריך לאותת כי לא יוכל עוד לסייע לנזילות בשווקים לפיכך יהיה עליו לעבור להידוק מוניטארי. אחרת, המחירים ימשיכו לזנק והם יתודלקו על ידי גורמים רבים – עלויות ההיצע (מחירי תשומות הייצור, נפט, מזון וכו'), הפיחות בשער הדולר, ההשפעה המצטברת של ההורדות המהירות (להערכתנו – יתר על המידה) בחודשים האחרונים והנזילות, העלולה להתברר בדיעבד כלא כל כך נמוכה כפי שחששו. נזילות זו תוסיף לחצי אינפלציה מצד הביקוש, בשנת הבחירות שלפנינו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה