בארה"ב מנהלי קרנות הנאמנות משיבים מלחמה ויוצאים נגד הרגולציה המתהדקת
בישראל בודקים כיצד יהיה ניתן להכניס את הקרנות הזרות לשוק המקומי. בעולם מנסים דווקא להרחיק אותן
בעוד בשוק ההון הישראלי הולכות ומצטברות הטענות על הכבדת הרגולציה, נדמה כי המצב מחוץ לגבולות המדינה לא טוב יותר ואולי אף גרוע מכך. על פי הניו יורק טיימס מנהלי הקרנות האמריקניות מתכוונים בקרוב "להשיק" קמפיין כנגד גורמים רגולאטורים גלובאליים כחלק ממלחמת מנע. זאת, לאחר שהתפתחויות שונות מסביב לעולם החלו להתייחס לקרנות האמריקניות כמו בלאקרוק (BlackRock) ופידאלטי (Fidelity) כסיכון לכלכלה העולמית.
הועד ליציבות פיננסית (The Financial Stability Board), ארגון פיקוח גלובאלי ברשות נגיד הבנק הבריטי מארק קארני (Mark Carney) פרסם לאחרונה הודעה שהתקבלה בחשדנות בשווקים. הארגון טען כי הוא בוחן את האפשרות לקטלג את מנהלי קרנות הנאמנות הגדולות כסיכון סיסטמתי ליציבות השווקים. במסגרת הבחינה, יבחנו בנוסף פתרונות לנטרול הסיכון על ידי הכבדת הרגולציה על מנהלי הקרנות והידוק החגורה סביבם.
התגובה הראשונה לאותו פרסום הגיעה על ידי הנהלת פידליטי. לדבריהם, הגישה של הועד ליציבות פיננסית מלאה פגמים. במכתב ששלחה ההנהלה לרגולאטור נאמר כי "הגדלת הרגולציה על מנהלי הקרנות תיצור את התוצאה ההפוכה מהרצוי ויהיו לה השלכות הרסניות".
כמו כן, לדברי מנהלי הקרנות לא רק שאינם מהווים סיכון ליציבות הפיננסית, אלא הם מתפקדים כגורם מייצב. זאת מאחר שהם מהווים אלטרנטיבה לבנקים והם נוקטים בביטוח ואינם דורשים מישכונים כלשהם שתוקעים את הכלכלה.
מתוקף הכח שניתן לו על ידי ארגון 20 המדינות, הועד ליציבות הפיננסית סימן 9 ארגונים עולמיים ו-30 בנקים שמסכנים את הציבות הפיננסית העולמית. כמו כן הועד ציין כי הרשימה לא נסגרה עדיין.
נציין כי תהליך של הקשחת הרגולציה במסגרת מנהלי קרנות זרות, הינה תהליך הפוך לתהליך העובר על שוק הקרנות המקומי. בישראל מזה חצי עשור עמלים על שינוי המתווה הרגולאטורי בישראל בכדי שזה יאפשר כניסה של קרנות זרות. אלו אמורות להתחרות בשוק הקרנות המקומי ולהוזיל עלויות הניהול לקרנות המנייתיות (שנחשבות יקרות לעומת שאר המערב).