
תת ועדה בסנאט תחקור חשדות לשחיתות ביוזמות הקריפטו של טראמפ
יוזמות הקריפטו של טראמפ ומקורביו מעלים חששות לניגוד אינטרסים ושחיתות, והמחוקקים הדמוקרטים יוצאים למתקפה; שוק המטבעות היציבים ממשיך לפרוח עם מטבעות ויוזמות חדשות; מה זה "טוקניזציה" ואיך זה עוזר להקל על מסחר בשוק ההון?
האם טראמפ חצה את הגבול? מחוקקים מטעם המפלגה הדמוקרטית החלו לחקור את יוזמות הקריפטו של טראמפ ומשפחתו. הסנאטורים הדמוקרטים מנסים לחוקק חוק שנועד להגביל את יכולתו של הנשיא ומקורביו להפיק רווחים מיוזמות הקריפטו שלהם, וכן הודיעו על בדיקה בוועדות משנה של הסנאט בחשד לשחיתות. החוק נועד לטפל בפעילות מטבעות ה"ממ" ומנסה למנוע מאנשי ציבור להשתמש בתפקידם כדי להפיק מהם רווחים. תחת הגדרת "אנשי ציבור" נמצאים הנשיא, סגן הנשיא, חברי הקונגרס ובכירים ברשות המבצעת, הם ילדיהם ובני או בנות זוגם, ויאסר עליהם להנפיק, להיות ספונסרים או לקדם ניירות ערך, חוזים עתידיים, סחורות או נכסים דיגיטליים.
הסיכויים של החוק לעבור בבתי המחוקקים שבשליטת המפלגה הרפובליקאית נמוכים עד בלתי קיימים, אך היוזמה מפנה שוב זרקור לפעילות המפוקפקת של טראמפ ומקורביו בתחום המטבעות הדיגיטליים. במקביל, נציג המפלגה הדמוקרטית בועדות המשנה לחקירות בסנאט אמר כי תת הוועדה פותחת בבדיקה ראשונית של הפעילות במטבע ה"ממ" TRUMP ויוזמות אחרות של הנשיא ומקורביו.
הנה דוגמה לשחיתות אפשרית מהשבוע האחרון: חברת ההשקעות של נסיכות אבו דאבי בחרה במטבע היציב שהנפיקה חברת World Liberty Financial המקושרת לנשיא לצורך השקעותיה בחברת בייננס בהיקף של 2 מיליארד דולר, כך אמר אחר ממייסדי חברת וורלד ליברטי פיננשל זאק וויטקוף. זאק וויטקוף הוא בנו של השליח המיוחד של הנשיא טראמפ סטיב וויטקוף. החברה הנפיקה לאחרונה את המטבע היציב USD1 בתוך השוק הצפוץ של מטבעות יציבים, והנה דווקא המטבע החדש והלא מוכר הזה נבחר לפרויקט הענק.
החששות שמעלים מהלכים מסוג זה ומעורבות של בני משפחה של הנשיא ומקורביו בפרויקטים כאלו הם שבהסכם חשאי או בשתיקה טראמפ ומקורביו משוחדים על ידי השימוש הזה במוצריהם שמזרים להם כסף רב. טראמפ עצמו יכול לגמול על כך בדרכים רבות במסגרת היחסים הכלכליים והאחרים בין ארצות הברית לבין אותם גופים. האם אבו דאבי בחרה במקרה דווקא במטבע הפחות מוכר של החברה הקטנה במקום במטבעות מוכרים ובטוחים יותר שמונפקים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים? האם היא בחרה בו בגלל יכולות טכנולוגיות יוצאות דופן שלא ידועות לנו? או שבאבו דאבי מקווה שהבחירה ששווה למקורבי טראמפ מאות אלפי אם לא מיליוני דולרים תסייע להם בדרכים כאלו או אחרות?
חשדות מעין אלו מתוופסים גם לניגוד העניינים שיכול להיות לנשיא או למפלגתו בקידום חקיקה תומכת קריפטו, כמו זו שנמצאת על הפרק בנוגע למטבעות יציבים. גם חקירות שמתנהלות נגד גורמים בתעשייה, כמו זו שהתנהלה נגד מייסד חברת ביננס שקשורה לפרויקט הזה, עלולות להיות מושפעות בדרכים שונות ממעורבתו של הנשיא ומקורביו.
מטבעות יציבים
הסיפור של אבו דאבי חשוב גם בהקשר אחר, פחות מושחת - המטבעות היציבים ממשיכים לפרוח! מדי שבוע אנחנו קוראים על פרויקטים ויוזמות חדשות הקשורים לעולם המטבעות היציבים, וכך גם השבוע. חברת סטרייפ, חברת תשלומים גלובלית, הציגה פיצ'ר שמאפשר הפעלת חשבונות מבוססי מטבעות יציבים ללקוחות במעל 100 מדינות ביניהן ארגנטינה, צ'ילה, טורקיה, פרו, קלומוביה ורבות נוספות. הפיצ'ר יאפשר ללקוחות החברה "לשלוח, לקבל או להחזיק מטבעות יציבים הצמודים לדולר", בדומה לחשבונות בנק מסורתיים. על פי דף המוצר באתר החברה הפלטפורמה של החברה תתמוך במטבעות כמו USDC של סירקל, מנפיקת המטבעות היציבים השניה בגודלה בעולם, ובמטבע ה-USDB ששייך לחברת ברידג' שנרכשה על ידי סטרייפ עצמה בסוף שנת 2024.
השקת הפיצ'ר החדש מגיעה על רקע התחזקות הביקוש הגלובלי למטבעות יציבים. היקף המטבעות המונפקים עבר את ה-230 מיליארד דולר בימים האחרונים. המטבעות היציבים מקילים את הגישה לעולם הקריפטו, אך גם משמשים יותר ויותר כמשמרי ערך ואמצעי סחר במדינות מוכות אינפלציה וחוסר
יציבות, ומאפשרות מעין שירותי בנקאות על ידי חברות כמו סטרייפ לאוכלוסיות שלא נהנות משירותי בנקאות מסורתיים.
- המטבע הזה מזנק יותר מהביטקוין - הנה הסיבה
- רוצים ארוחה עם טראמפ? - קנו מטבע קריפטו של הנשיא ותזכו בהזמנה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
הפריחה של המטבעות היציבים מגיעה גם עקב התקדמות החקיקה בבתי הנבחרים שנועדו לאסדיר את פעילות המטבעות האלו, להגביר את יציבותם ואת השקיפות של החברות המנהלות אותם, במיוחד בתחום הגיבוי של אותם מטבעות. כך, חברות גדולות ומוסדות פיננסים מרגישים נוח יותר להיות מעורבים יותר ויותר בפעילות מסוג זה. גם התקדמות הרגולציה באירופה במסגרת חוק ה-MiCA מאפשרת שימוש גובר במטבעות מסוג זה. בארצות הברית דווח השבוע כי ישנה התקדמות משמעותית לקראת חקיקת חוק GENIUS שנועד לאסדיר את פעילות המטבעות היציבים לאחר שקבוצת מחוקקים תומכי קריפטו מהמפלגה הדמוקרטית קרובים להסכמה וייתכן שהחוק יעלה להצבעה כבר בימים הקרובים.
על רקע הסביבה התומכת הזו חברות ענק כמו ויזה ומאסטרכרד מתקדמות לקראת תמיכה במטבעות אלו ואף הוציאו אמצעי תשלום שפועלים על מטבעות יציבים, מטבעות חדשים מונפקים וישנם יותר אפשרויות לתפעל מטבעות כאלה בחיי היום יום. מלבד המטבע של טראמפ ומטבע דומה של פייפל ושל ריפל שהונפקו לאחרונה, ישנו גל של הנפקות של מטבעות יציבים חדשים. טית'ר, מפעילת המטבע היציב הגדול בעולם, מתכננת הנפקת מטבע חדש בארצות הברית שיפעל תחת מותג שונה, לאחר ששמה נקשר לחוסר שקיפות בניהול הרזרבות שלה. לדברי מנכ"ל החברה "מטבע מקומי יהיה שונה מהמטבע הבנלאומי". בנוסף, שני בנקים בארצות הברית, Custodia Bank הידידותי לקריפטו ו-Vantage Bank הטקסני נכנסו לשותפות על מנת להנפיק מטבע יציב בנקאי שיפעל בארצות הברית, בריטניה ואירופה ויפעל על גבי רשת האת'ריום. המטבע יפעל בשונה ממטבעות יציבים אחרים ויהיה "טוקניזציה" של הפקדות הלקוחות, כלומר הוא ייצג דולר אמיתי ולא רק יהיה מגובה נכסים (עוד על "טוקניזציה" בהמשך).
חדשות נוספות מהשבוע האחרון
אולי זה יחזיר את האת'ריום לתחיה? כנראה שלא. שדרוג ה"פקטרה", שלב נוסף בפיתוח מפת הדרכים של הרשת שהביאה לעולם את נושא החוזים החכמים יצא אל הפועל בשבוע האחרון. השדרוג מאפשר לגורמים חיצוניים להפעיל חוזים חכמים על גבי הרשת ומכסה את נושא התשלומים בטוקנים שאינם את'ר. הוא גם מעלה את הגבלת הסטייקינג המקסימלית מ-32 טוקנים ל-2048, מה שמאפשר למחזיקים גדולים לפעול בקלות רבה יותר. השדרוג גם מגדיל את כמות הנתונים שניתן לאחסן בכל בלוק, מה שמגדיל את היכולת של רשתות לייר 2 לפעול על גבי רשת האת'ריום ולהוריד עוד יותר את עלות הגז. קשה לראות איך השדרוג הזה מחזיר מומנטום למחיר המטבע שנמצא הרחק מאד ממחירי השיא, בשונה מהביטקוין, למרות שבשבועיים האחרונים גם הוא נהנה ממונטום חיובי מסוים.
חברת הברוקר רובינהוד מתכננת רשת בלוקצ'יין חדשה שתאפשר "טוקניזציה" של ניירות ערך מה שיאפשר לסוחרים קמעונאיים (ריטייל) לסחור בניירות ערך אמריקאיים. הידיעה התפרסמה בבלומברג מפי מקורות אנונימיים. על פי הדיווח "סולנה פאונדיישן" וחברת ארביטרום שגם לה רשת בלוקצ'יין שותפות בפרוייקט. "טוקניזציה" היא תהליך שבו מצמידים נכסים בעולם הריאלי כמו מניות, נדל"ן או סחורות לטוקן דיגיטלי ייחודי בו ניתן לסחור על גבי רשת בלוקצ'יין. השיטה הזו מאפשרת הורדת עלויות, גישה נוחה יותר למסחר וזמני ביצוע מהירים יותר. זהו נושא שנחקר על ידי גופים רבים, ביניהם גם בנקים גדולים, ברוקרים נוספים, חברות תשלומים וסליקה ומוסדות פיננסיים מובילים.
חברת רובין הוד פועלת לאחרונה על מנת להיכנס לשוק האירופי. בחודש שעבר רכשה חברה ליטאית שיכולה להציע שירותי השקעות לכל מדינות האיחוד.
מה עשו המטבעות הגדולים בשבוע האחרון?
הביטקוין ממשיך להפגין יציבות יחסית ותנודתיות נמוכה מבעבר, ואף מתקרב שוב לרף ה-100 אלף דולר למטבע, וסוחף אחריו את שאר מטבעות הקריפטו, וזאת גם על רקע
אווירה חיובית יותר בשווקי ההון.
ביטקוין: בשבוע האחרון טיפס המטבע בכ-5% נוספים ונמצא כעת במרחק נגיעה ממחיר של 100 אלף דולר. ליתר דיוק הוא נסחר כעת במחיר 99.3 אלף דולר למטבע.
את'ריום: גם המטבע המדשדש עלה השבוע בכ-5% ונסחר כעת תמורת 1906 דולר.
ריפל (XRP): נסחר ללא שינוי לעומת השבוע שעבר ומחירו כעת 2.19 דולר.
בייננס קוין: לאחר עליה שבועית של 2% המטבע נסחר במחיר של 610 דולר.
סולנה: גם מטבע הסולנה טיפס בשני אחוזים השבוע ומחירו כעת 151 דולר.
דוג'קוין: מטבע ה"ממ" טיפס בכ-5% ונסחר כעת תמורת 0.1815 דולר.