כללית שיבא רמב"ם והדסה הכריזו על תיק רפואי מקוון

העידן בו החולה או הרופא נאלצו ללקט ולשאת עימם לכל מקום את ממצאי הבדיקות והנתונים הרפואיים עומד לעבור מהעולם. הפיתוח של הסטארט-אפ הישראלי dbMotion ילווה מעתה כל מטופל ב-18 בתי-החולים ו-1,300 מרפאות
שי פאוזנר |

זאב וורמברנד, מנכ"ל שירותי בריאות כללית, פרופ' זאב רוטשטיין, מנהל המרכז הרפואי ע"ש שיבא, ופרופ' משה רוח, מנהל המרכז הרפואי רמב"ם, הכריזו (ג') על הקמתה של רשת מידע רפואי משותפת לשלושת הגופים. פרופ' שלמה מור-יוסף, מנכ"ל הסתדרות מדיצינית הדסה, מסר, כי שני בתי החולים של הדסה יצטרפו לרשת בקרוב.

העידן בו החולה או הרופא נאלץ ללקט ולשאת עימו לכל מקום את ממצאי הבדיקות והנתונים הרפואיים שבתיקו הרפואי עומד לעבור מהעולם: בקרוב כבר לא נידרש לקחת איתנו ממצאי בדיקות וגיליונות אשפוז קודמים, ולספר שוב ושוב את ההיסטוריה הרפואית שלנו לכל אחות ורופא שאליהם נגיע. גם הצורך בבדיקות כפולות ומיותרות או בהמתנה מייגעת לשחרור מאשפוז ייעלם. כאשר תגיעו לאחת המרפאות או בתי החולים של שירותי בריאות כללית, או לבתי החולים שיבא, רמב"ם, ובקרוב גם להדסה, תגלו כי הצוות הרפואי כבר מצויד במידע על ההיסטוריה הרפואית שלכם, על התרופות הקבועות שאתם נוטלים ועל רגישויות לתרופות. מידע זה יהיה זמין למטפלים אך ורק בעת הטיפול הרפואי.

המידע הזמין מאפשר לצוות הרפואי לתת טיפול מדויק יותר ולכן איכותי יותר: אבחון מהיר ומדויק יותר, הפחתת הסיכוי לטעויות, שיפור איכות השירות והטיפול וגם קיצור משך השהייה באשפוז. כל אלה יתאפשרו בזכות חיבור המרפאות ובתי החולים לרשת מיוחדת, פרי פיתוח ישראלי של חברת dbMotion, המקשרת בין כל נותני השירות הרפואי תוך הקפדה מלאה על חסיון רפואי וצנעת הפרט.

לצורך המחשה יצויין כי בארה"ב בלבד מתים כ-100,000 חולים מדי שנה כתוצאה מטעויות בטיפול הרפואי אשר חלק גדול מהן נובע מהעדר מידע רפואי שלם, זמין ואחיד וכתוצאה מהעדר מעקב רפואי ותקשורת לקויה בין הצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקהילה.

הרשת מורכבת מ-18 בתי חולים, הכוללים את 14 בתי החולים של שירותי בריאות כללית, רמב"ם, שיבא ואת הדסה עין כרם והדסה הר הצופים ואת כ-1,300 מרפאות הקהילה של שירותי בריאות כללית.

וורמברנד: "בכל בית חולים בארץ קיימת אותה בעיה של רקע רפואי קודם על החולה. זה מצב בלתי נסבל, שיכול לעלות בחיי אדם. לכן החלטנו, לאחר הטמעת המערכת בבתי החולים של הכללית ובעקבות פניות שקבלנו מבתי החולים האחרים להרחיב את הפרויקט ולאפשר לציבור רחב יתר להנות מיתרונות המערכת. המידע שנאסף במרפאות ובבתי החולים שלנו יהיה זמין כעת גם בבתי החולים הממשלתיים הגדולים: שיבא, רמב"ם ובקרוב גם בהדסה, והמידע שנאסף בבתי החולים הממשלתיים הגדולים יהיה זמין גם במרפאות ובבתי החולים שלנו. אני מקווה ששאר הגורמים במערכת הבריאות יצטרפו אלינו בהקדם". לדברי פרופ' רוטשטיין, מנכ"ל שיבא, "זהו פרויקט חלוצי בעולם כולו. בארה"ב, באנגליה ובמדינות נוספות - תוכניות לשיתוף מידע רפואי עבור פציינטים נמצאות בראש סדר היום הלאומי. אצלנו זו כבר מציאות". מדובר בפיתוח ישראלי מקורי, הפועל כבר בין נותני השירות הרפואי בתוך שירותי בריאות כללית ("מערכת אופק") ונוסה בהצלחה גם בהולנד.

הפיתוח הישראלי של dbMotion, המאפשר לאנשי השירות הרפואי המורשים לכך לקבל, על-פי הרשאה, בזמן אמת את כל המידע הרלוונטי שנאסף אודות מטופליהם ? הן במרפאות והן במהלך ביקור בבתי החולים השייכים לרשת, זוהי בשורה לכל מערכת הבריאות בישראל.

הגופים השונים אינם מתכוונים לאחד את המידע הרפואי שלהם. לדברי פרופ' רוח, מנהל מרכז רפואי רמב"ם, "יתרון גדול נוסף של המערכת הוא בכך שהנתונים הנאגרים תוך כדי פעילות שוטפת של כל ארגון נשמרים רק בתוך הארגון. העברת המידע מתבצעת אך ורק לנותני הטיפול לטובת המטופלים בעיתוי הנדרש על ידם. היא אינה יכולה לשמש לצרכים סטטיסטיים ואחרים ונעשית רק לאחר שווידאנו שהנתונים אודות המטופלים שלנו מוגנים לחלוטין, על פי כל כללי החיסיון הרפואי".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה