"פתאום אתה כבר לא דואג רק לעצמך, יש עובדים, יש אחריות - אתה המנהל"
כיאות לאחת מבירות ההיי-טק המובילות והבולטות בעולם, מדינת ישראל מתהדרת במאות סטארט-אפים מלאי כישרון, יכולת וחשיבה יצירתית שמתחילים מרעיון קטן שצץ במוחו של יזם אמיץ שהחליט ללכת "עד הסוף".
על חלק גדול מאותם סטארט-אפים אף אחד לא שומע עד שהם מבצעים עסקת אקזיט מרשימה שהופכת אותם למיליונרים בן-לילה ואז כבר כולם חייבים לדעת מי הם ואיך הם עשו את זה.
Bizportal פותח בסדרת כתבות שתכיר לכם את אותם סטארט-אפים והמוחות היצירתיים (ובד"כ צעירים) העומדים מאחוריהם, רגע לפני שהם הופכים גדולים, מתוקשרים ובלתי ניתנים להשגה. ראשונה ומתכבדת לפתוח את סדרת הכתבות היא Omgily - מנוע החיפוש האינטרנטי הממוקד כיום בדיונים ופורומים.
קודם כל, מי הוא למעשה דור המייסדים, ספר בקצרה על הרקע שלכם?
המייסדים הם אנוכי, רן גבע (31), וישראל צדוק (30). ישראל ואני מתכנתים במקצוענו. עד שהקמתי את אומגילי הייתי עצמאי ופיתחתי תוכנות חינמיות והרווחתי את לחמי מפרסומות, ניתן לראות אותן בhttp://www.rangeva.com אולם לצערי מאז שאני באומגילי לא יוצא לי לתמוך בהמשך פיתוחם. התקופה בה הייתי עצמאי הייתה טובה, שקטה וללא דאגות כלכליות אולם הרגשתי שאני צריך לגדול מעבר.
ישראל צדוק, עתודאי מצטיין של הטכניון, יוצא יחידת מודיעין. לאחר שחרורו מצהל עבד כמנהל צוות בחברה ישראלית גדולה. חודשים מספר לאחר שחרור גרסה של מנוע החיפוש, ישראל החל לעזור לי בפיתוח. בסופו של דבר כשנפתחה החברה ישראל עבר להיות מפתח ראשי באומגילי. עכשיו לאומגילי – מה זה בכלל? איך נולד הרעיון, מתי הבנתם שהולכים עליו עד הסוף ומה זה הצריך?
באחד הימים חשבתי על הרעיון של חיפוש במידע סובייקטיבי – מה אנשים חושבים ואומרים, אם זה בפורומים, או בקבוצות דיון, אתרי שאלות ותשובות וכו' – המידע שם רק צריך לאסוף אותו.
אומנם גוגל סורק גם אתרים אלה, אבל אין הפרדה, אין יכולת לחפש אך ורק במידע סוביקטיבי - דעות. יתר על כן, לדיונים יש מבנה, יש תאריך, יש כותרת, נושא ותשובות, שמות משתמשים ועוד – למנועי חיפוש רגילים את את היכולת "להבין" את מבנה הדיון.
הדבר הראשון שעשיתי זה לפתח אלגוריתם (שיטה) שידע באופן אוטומטי לזהות ולהוציא את המידע הזה מאתרי דיונים. האתגר לא פשוט מכיוון שלרובם אין פורמט קבוע והעיצוב משתנה מאתר לאתר. בסיס החברה זה היכולת שלנו להבין מבנה דיונים ממאות אלפי מקורות באופן גנרי ואוטומטי.
לאחר הפיתוח הראשוני של הזחלן (crawler) עבדתי על פיתוח פשוט של מנוע חיפוש לראות ולהבין מה התגובות יהיו – לשמחתי הן היו מאוד חיוביות. קבלתי פניות מקרנות הון ישראליות שהתעיינו ברעיון. בתחילה לא חשבתי לחפש השקעה אולם לאחר שיחות עם אנשים מהתעשייה הבנתי שהשקעה יכולה מאוד לקדם את הרעיון ושאכן הפוטנציאל גדול מאוד.
איך נראו השלבים הראשונים של העשייה וההשקעה במיזם, האם היו הקרבות בדרך?
אנחנו עדיין בשלבים הראשונים לדעתי וזו עבודה מאוד קשה ומאוד מאתגרת. פתאום אתה כבר לא עצמאי ודואג רק לעצמך, יש עובדים, יש אחריות – אתה מנהל. עם זאת, החוויה מדהימה, המהירות, כמות העבודה והלמידה מדהימים. עליות וירידות, אי וודאות מתמדת - לא לבעלי לב חלש.
באיזה שלב של הפרוייקט החלטתם לפנות למשקיעים (פיטנגו..) – האם היה לכם רקע או עזרה בנושא הגיוס – או שלמדתם את התורה תוך כדי תנועה?
כפי שהזכרתי מספר קרנות הון פנו אליי, אולם לא הייתי בטוח שאני רוצה ללכת לכיוון. לא הייתה לי תוכנית עסקית ולא הרגשתי בשל. עם כל מי שפנה נפגשתי ודיברתי אבל עם פיטנגו זה היה כבר משהו אחר. לא היה לחץ והייתה פתיחות לרעיונות ולהבנה שאני יזם חדש והם הציעו לעבוד איתי על התוכנית ולאן פניה של החברה יהיו מועדות. תפסו אותי.
ברגע שפיטנגו נכנסה לתמונה, באילו תחומים ההשפעה שלהם עליכם באה לידי ביטוי?
פיטנגו היא חברה גדולה מאוד ומאוד מקצועית. השותפות איתן עבדתי נהדרות, פתוחות ומאוד חכמות. הן לימדו אותי הרבה ובעצם בזכותן הקמתי את החברה. פיטנגו נתנו עצות אבל לא לחצו, הכירו לי אנשים מהתעשייה ועזרו בכל מקום שיכלו.
מהי חלוקת האחוזים ביניכם והאם אתם מחפשים משקיעים נוספים?
לצערי תנאי חלוקת האחוזים סודית ועל כן לא אוכל לחלוק אותם איתך. לגבי משקיעים נוספים, אנחנו תמיד שמחים להפגש ולשמוע על הערך המוסף של השקעה. בחודשים האחרונים הפכנו לרווחיים ועל כן אין אנו מחפשים באופן אקטיבי השקעה.
מהי תמונת המצב כיום – השוק מתפתח בקצב מסחרר. שנה וחצי בתחום האינטרנט שווה לעשר שנים בענפים אחרים – איך נראית התחרות שלכם, האם אתם עומדים ביעדים שהצבתם לעצמכם?
כיום אנו בשלבי גדילה, כמות המשתמשים גדלה ואיתה דרישות חומרה ופיתוחים טכנולוגים נוספים. עמדנו ביעדים שהצבנו לעצמנו ואף יותר. התחרות שלנו היא בתחום מנועי החיפוש בכלל ועל כן היא מאוד קשה. כאשר גוגל שולט בשוק מנועי החיפוש, למרות שאין אנו מתחרים בגוגל, עדיין הוא מילה נרדפת למנוע חיפוש.
משתמש טיפוסי באומגילי לראייתי, הוא גולש שניסה לחפש בגוגל דבר ראשון והתאכזב מהתוצאות. על מנת שישתמש באומגילי צריכים להתקיים שלושה תנאים: הראשון שירצה לחפש דעה, פתרון לבעיה, חוויה – תוכן גולשים. התנאי השני זה שהוא יכיר את אומגילי והתנאי השלישי והאחרון זה שהוא יזכר באומגילי בזמן. אתגר לא פשוט. סך אחוז השימוש במנועי חיפוש אלטרנטיבים (לא גוגל, יאהו, מיקרוסופט, וASK) לא עולה על 3% וקיימים יותר ממאה מנועי חיפוש כאלה. למעשה הקמתי אתר שמדרג אתרי חיפוש אלטרנטיבים לפי תנועה באתר: http://altsr.us
כיצד נראה המודל העסקי שלכם – למי המוצר מתאים בעיקר, ומה הבסיס המרכזי להכנסות?
המוצר שלנו בבסיסו זה מידע סובייקטיבי. הוא מעניין גולשים שמעוניינים בפתרון בעיות, בדעות על מוצרים, חברות, שרותים וכו' או גם בדעות ומציאת קהילות. עם זאת הוא גם מאוד מעניין חברות שחשוב להן לדעת מה אומרים עליהן ועל השוק שלהן. מקור ההכנסות נובע כמובן מפרסומות קונטקסטואליות באתר בפתוח לכולם, אולם גם ממכירת התוכן שאנו אוספים לחברות מחקר ונתינת שרות ניתוח על מידע זה.
כשאתם מביטים קדימה לשנה שנתיים הקרובות – מה מחכה לכם בעתיד הקרוב? תגדלו, תצמחו, תגייסו אנשים נוספים למערך?
בשנה הקרובה אנו מתכננים לכסות הרבה יותר סוגי מידע של גולשים. להציע שרותי חיפוש וניתוח ורטיקלים על מקורות מידע חדשים מרשתות חברתיות, תגובות לכתבות, טווטרים ועוד. כמו כן יש עוד מספר פרוייקטים בקנה שיעזרו לקהילת הגולשים ולמפעילי האתרים עצמם.
האם אתם יזמים סדרתיים שלוקחים חלק גם בפרוייקטים אחרים או שאומגילי הוא העיסוק היחיד?
נכון להיום אומגילי תופסת את כל מרצנו ואנחנו 100% מושקעים בחברה. זאת תהיה טעות להתפרס על פרוייקטים נוספים.
אם תתבקש לתת טיפ או המלצה למי שנמצא היום באותו מצב שאתה היית בו כשהקמת את אומגילי מה זה יהיה?
חפשו מנכ"ל. אם אתם רוצים להקים חברה גדולה ואתם מחפשים לגייס, העצה הטובה ביותר שאני יכול להציע זה למצוא אדם בעל נסיון בתחום שיש לו קבלות. זה יעשה את העבודה של הגיוס הרבה יותר קלה וכמו כן ימנע טעויות - אין חכם כבעל נסיון.
לכל המעוניינים - אתר אומגילי בעברית נמצא ב http://www.omgili.co.il ומכסה בין היתר גם את נענע, ynet, תפוז, themarker, NRG, וואלה, היידפארק ועוד עשרות פורומים בעברית.