המשבר קרוב לסיומו? שני דברים שיש לנתח
בזמן שזעקות המיתון נשמעות בכל פינה, עולה חשיבותם של האינדיקטורים המאחרים ובמיוחד אלה המקדימים, גם כשמדובר אצלנו בייחוד בארה"ב. משקיעים לרוב נוטים לזלזל בחשיבותם של נתוני המאקרו, הנטייה היא לנתח מניה ספציפית אם בכלל, בין אם זה על ידי ניתוח טכני ובין אם ניתוח אנליטי. אך ישנן דרכים שבהן גם המשקיע הבודד יכול להבחין בשינויי המגמה בכלכלה, והמפתח הוא הבנת הכוחות המאקרו כלכליים.
מאחר ואנו עוסקים בכלכלה, נוכל לשים על כף המאזניים את נתוני האבטלה של המשק האמריקני מיום שישי. ניתן לנתח את נתוני התעסוקה בשני אופנים, גם כאינדיקטורים מקדימים וגם כאינדיקטורים מאחרים. כאינדיקטורים מקדימים הם מצביעים על עתידה של הפעילות היצרנית במשק האמריקני, הן במגזר השירותים והן בענף התעשייתי. הרי ברור שכאשר ישנם פחות עובדים, מייצרים פחות ואז התוצר קטן. משמע, כל עוד לא יתחלף המומנטום השלילי של נתון המשרות לא נוכל להתבשר כי הכלכלה יצאה מההאטה ואולי מיתון.
כאינדיקטורים מאחרים, נתוני התעסוקה מצביעים לנו על תוצאות המשבר במגזר הפיננסי וענף הבנייה האמריקני. בחודשים האחרונים התבשרנו על ירידת ערכי הבתים במשק האמריקני, ועל ירידה בהיקפי הבנייה. ההשלכה הישירה של מאורעות אלה היא ללא ספק העסקתם של פחות קבלנים ועובדי בניין. ההשפעות הגיעו באיחור בדמות ירידה בכמות המשרות במשק האמריקני – להלן אינדיקטור מאחר.
המפתח לקביעת המגמה הכלכלית ויציאת הכלכלה האמריקנית מהמיתון, יהיה באינדיקטורים המקדימים.
נתוני הבנייה והתחלות הבנייה, יהיו כנראה אלה שייבשרו את שינויו של הטרנד. לפיכך יהיה הצורך לבחון או להמתין לנתוני הבקשות לאשרות בנייה כדי להבין האם ישנו פוטנציאל עתידי לגידול בהיקפי הבנייה. התפתחות מעין זו תחדש את הגלגל של מכפיל הביקושים הקיינסיאני, ותניע מחדש עוד ביקושים נלווים. התעוררות של שוק המגורים תעורר גם את ענף המשכנתאות והמגזר הפיננסי כולו.
ביום שישי הקרוב יפורסם סנטימנט הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, אפשר להבחין בירידה עקבית מאוד בקריאות שרשם האינדיקטור במהלך הרבעון הראשון של השנה. לציפיות הצרכנים פאקטור חשוב מאוד בקביעת מצבה של הכלכלה. במידה ויתייצב סנטימנט הצרכנים סביב רמות 70 הנקודות כנראה ונוכל להבחין בתחילתה של דרך חדשה. בזאת נזכיר רק שהקריאות האחרונות היו הנמוכות ביותר מאז המיתון של שנת 91, כך שבהחלט קיים הצורך להמתין לעוד אישורים בטרם נדבוק בהתאוששות במחצית השנייה של הכלכלה.
יחד עם זאת, ההיסטוריה לימדה בשתי תקופות המיתון האחרונות (2001 ו-1991) שמהלך של הורדות ריבית מהירות, יכול לקצר את משך זמן המיתון. השאלה הגדולה אם מה שהיה נחלתן של התקופות הקודמות יהיה תקף גם היום. צריך לזכור שאחת הבעיות כרגע הן מחנק אשראי שנוצר. רק השבוע פירסמה האנליסטית מרדית' וויטני מחקר ובו העריכה את הירידה החדה בגיוסי החוב, כגורם שעתיד לפגוע עוד יותר בצמיחה הכלכלית וכן שהשפעתו טרם ניכרה במלואה.
מאידך, השבוע טען ברננקי כי השפעות הפחתת הריבית טרם באו לידי ביטוי באופן מלא, כך שכרגע נמתין לראות איזה מן ההשפעות המנוגדות על הכלכלה הן הדומיננטיות יותר. בינתיים אנחנו נמתין עד להחלטת הריבית הבאה של ה'פד' ב-31 לאפריל, אז אולי נקבל עוד רמזים לגבי המצב לאשורו.