שוק העבודה האמריקני התכווץ ב-80 אלף משרות בחודש מארס
המשבר הכלכלי בארה"ב ממשיך לשחוק את שוק העבודה האמריקני. נתוני התעסוקה לחודש מארס, שפורסמו היום, הצביעו על אובדן של 80 אלף מקומות עבודה במגזר הלא-חקלאי בחודש החולף, בעוד האנליסטים ציפו לגריעה של 50 אלף מקומות עבודה. מדובר בנתונים הגרועים ביותר מאז ספטמבר 2005. המשבר הביא גם לעלייה בשיעור האבטלה בחודש הקודם, כאשר זו עלתה ל-5.1% במארס מ-4.8% בפברואר.
"אנו סבורים כי הכלכלה נכנסה למיתון, והנתונים הכלכליים ימשיכו להעיד על כך", אמר סטיוארט הופמן, כלכלן בכיר ב-PNC Financial Services Group. כלכלנים בבנק טוקיו-מיצובישי הפגינו פסימיות גם כן, ואמרו כי "הסיכויים להידרדרות ארה"ב למיתון גברו בצורה משמעותית. יהיה זה נס אם הכלכלה תצליח לצמוח, שכן אובדן מקומות העבודה ישבור את הצריכה הפרטית. ל'פד' יש עוד עבודה רבה לעשות".
בחודש פברואר התכווץ שוק העבודה ב-76 אלף משרות (הנתון עודכן מטה שכן הנתון בחודש שעבר העיד על אובדן של 63 אלף משרות). הסקטור הפרטי בארה"ב איבד משרות זה החודש הרביעי ברציפות, כאשר את החולשה הובילו מגזרי הייצור והבנייה (מגזר הייצור ספג אובדן של 48 אלף מקומות עבודה, בעוד התחזיות היו לירידה של 35 אלף משרות). החולשה בשוק העבודה מסבירה את הירידה המתמשכת במדד אמון הצרכנים בארה"ב, ועתידה לפגוע הן בצריכה הפרטית והן בצמיחת הכלכלה האמריקנית.
"בכל דרך שלא תסתכלו על זה, שוק העבודה לא נראה טוב עבור האזרח האמריקני הממוצע", אמר אית'ן האריס, כלכלן בכיר בליהמן ברדרס. "אנו רואים כי החולשה היא רחבה".
כעת, לאחר פרסום הנתונים, עובר הכדור שוב למגרשו של בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב. הזהרתו הטרייה של ברננקי מיום רביעי, לפי הכלכלה האמריקנית עלולה להידרדר למיתון במחצית הראשונה של 2008, עדיין מהדהדת באוזני המשקיעים. ברננקי יכנס את ועדת השוק הפתוח של ה'פד' ויקבל את החלטת הריבית ב-20 באפריל, וההערכות הן כי הריבית תרד ב-0.25% ל-2%, ובשוק לא פוסלים אף הורדה חדה יותר של 0.5%, בייחוד על רקע החולשה בשוק העבודה.
רונן מנחם, אסטרטג ראשי בבנק מזרחי-טפחות, מסר ל-Bizportal כי "דו"ח התעסוקה בארה"ב הנחיל אכזבה נוספת והגביר את החששות שמא המשק האמריקני כבר נכנס לתקופה של מיתון". למרות האווירה העכורה, מנחם מדגיש כי אין בנתונים הללו די בכדי לומר שהמשק האמריקני נמצא בהאטה חמורה. מנחם מזכיר, כי סקר ה-ADP שפורסם השבוע העיד על עלייה של 8,000 משרות עבודה במגזר הפרטי, ובנוסף יש להבין כי הנתונים מתייחסים למצב הכלכלי הקיים ובעתיד המצב עשוי להשתנות לטובה.
"בשבועות הקרובים עשויה התמונה להשתנות. החבילה הפיסיקאלית בסך 160 מיליארדי דולרים, שתינתן הדרגתית למשקי הבית, עשויה להביא לעלייה של ממש בהוצאות (בצד גידול נוסף בחיסכון) ולכן התעסוקה עשויה להתאושש בהמשך השנה", מסכם מנחם, ומדגיש כי הנתונים עלולים אמנם להשפיע לרעה על שוקי המניות וללחוץ מטה את הדולר, אולם במבט לעתיד התמונה עשויה בהחלט להשתנות לטובה.