הדולר דילג אל מעל ל-3.6 שקלים: זינק השבוע ב-2.7% ל-3.614 ש'
יום המסחר בשוק המט"ח התנהל בסימן היחלשותו של השקל למול המטבעות המובילים, כאשר המסחר הושפע מהתחזקות הדולר בעולם לקראת פרסום נתוני התעסוקה בארה"ב (15:30, שעון ישראל). לפי ההערכות בשוק, הנתונים צפויים להצביע על גריעה של 50 אלף מקומות עבודה בארה"ב בחודש מארס.
השקל סגר שבוע של היחלשות מול הדולר והאירו על רקע שורה של צעדים בהם נקט בנק ישראל, כדוגמת ההתערבות בשוק המט"ח והורדת תחזיות הצמיחה לשנת 2008 אשר מגבירה את הסיכויים להורדות ריבית נוספות במשק. גם ההתחזקות השבועית של הדולר בעולם תרמה לפיחות השבועי בשקל.
הדולר הוסיף היום 1.03% ושערו היציג נקבע ברמה של 3.614 שקלים. האירו קפץ 2.12% ל-5.6705 שקלים. בסיכום שבועי, זינק הדולר ב-2.7% והאירו הוסיף 2.15%.
בנק לאומי: "התחזקות הדולר בעולם וצעדי בנק ישראל יביאו להתחזקות הדולר"
בבנק לאומי מסבירים את החולשה שרשם השבוע השקל מול הדולר בהגברת הציפיות להמשך הורדות הריבית בישראל בעקבות הורדת תחזיות הצמיחה בידי בנק ישראל לשנת 2008. גם ההתחזקות בעולם הוסיפה להיחלשות של השקל, אולם בלאומי מדגישים כי "הנתונים שהציג בנק ישראל שופכים אור על חששו הרב של הבנק מפגיעה ביצואנים וכתוצאה מכך מפגיעה בסך הייצור המקומי. חשש זה בא לידי ביטוי לאחרונה בצעדי התערבות חסרי תקדים בשוק המט"ח בהם נקט הבנק וכן בהורדה חדה בתחזית הצמיחה שהציג הבנק השבוע כאמור. גישה זו של הבנק המרכזי תומכת בהפחתת הריבית המקומית ובפיחותו של המטבע המקומי".
כלכלני בנק לאומי מחליטים לשנות השבוע את תחזיותיהם לטווח הארוך. למרות שבטווח הקצר הם עדיין מאמינים בהתחזקות של השקל, בטווח הארוך יותר הם סבורים כי הדולר יתאושש. "התחזקות הדולר בעולם תביא להתחזקותו גם מול השקל וכן צעדי בנק ישראל ישפיעו על חוסר הוודאות ויביאו להתחזקות הדולר", אומרים בלאומי.
בנק הפועלים: הגורמים שתמכו עד כה במגמת ההתחזקות של השקל נחלשים
גם בבנק הפועלים מחליטים השבוע לשנות את תחזיותיהם בעקבות העדכונים ששיגר השבוע בנק ישראל. הכלכלנים מציינים בסקירתם השבועית על השוק הישראלי, כי "רמת השפל של הדולר מקשה על פעולת החיזוי עוד יותר מתמיד".
עם זאת, באותה נשימה הכלכלנים מתחילים לסמן את סוף מגמת היחלשות הדולר מול השקל, ואומרים כי "כעת נראה כי הגורמים שתמכו עד כה במגמת ההתחזקות של השקל נחלשים, שכן גם בנק ישראל הנמיך השבוע את ציפיות הצמיחה הכלכלית בישראל לשיעור מתון יחסית של 3.2% בלבד. בנוסף, נראה כי בנק ישראל נחוש לבלום את מגמת התיסוף בשקל, הן ע"י הפחתות ריבית והן ע"י התערבות במסחר".
פינוטק: הכל תלוי בנתוני התעסוקה
מחדר העסקאות של פינוטק נמסר, כי הדולר רשם אמש מעט רווחים לאחר פרסום סקר מדד מנהלי הרכש (ללא מגזר התעשייה) אשר התקבל גבוה מהצפי. מנגד, פרסום המכירות הקמעונאיות בגוש האירו אותת על האטה בפעילות הכלכלית. אולם המשקיעים חזרו למכור את השטר הירוק לקראת פרסום נתוני התעסוקה וההערכה כי האבטלה צפויה לעלות לרמה של 5%.
ארה"ב תרכז היום את מרבית תשומת לב המשקיעים, עם פרסום שורה של נתונים משמעותיים על שוק העבודה בשעה 15:30 (שעון ישראל). ההכנסה הממוצעת צפויה לעלות בקצב של 0.3%, אולם רמת האבטלה עלולה לעלות ל-5%. אך מרבית העיניים יהיו נשואות לעבר פרסום נתוני המשרות החדשות (ללא מגזר חקלאות) כשהערכות מצביעות על גריעה של 35 אלף מישרות. במידה והנתון יתקבל נמוך מהצפי, עלול הדולר להימכר בצורה נרחבת, אך נתון חיובי יעניק תמיכה משמעותית לחידוש מסע ההתאוששות של המטבע האמריקני מתחילת השבוע.
באשר לשוק המקומי, השקל ממשיך לרשום הפסדים אל מול הדולר. ההערכות כי מהלכו הבא של הפדרל ריזרב בהורדת הריבית לא יהיה אגרסיבי כבעבר, ונתונים טובים מהצפי סייעו להתאוששות מסויימת של הדולר בעולם אשר באה לידי ביטוי בעוצמה כנגד השקל. על אף שמהלכו בזירה הגלובלית נעצר והדולר אף שב לרשום הפסדים, המשיך השטר הירוק להתחזק כנגד השקל. הירידה בתשואה על האג"ח, במקביל למגמה השלילית בבורסה בת"א, הגבירו את לחץ המכירות על השקל.