השקל הכין את הקרקע לנתוני התעסוקה: הדולר היציג עלה ב-0.65%

בעולם: גוברים הסיכויים להורדת הריבית בארה"ב החודש. האירו השיל 0.21% ל-5.5526 שקלים.
עדי בן ישראל |

השקל המשיך להיחלש ביום חמישי אל מול הדולר אך הצליח להתחזק מול האירו, כאשר התחזקותו של המטבע האמריקני באה על רקע המגמה בשוק המט"ח העולמי, שם עולה הדולר מול המטבעות המובילים בעולם לקראת פרסום נתוני התעסוקה מחר (ו') בארה"ב, אשר יספקו איתות נוסף על מצבה של כלכלת ארה"ב וישפיעו ישירות על השווקים.

השקל נחלש זה היום השלישי ברציפות מול הדולר, הן על רקע הורדת תחזיות הצמיחה בידי בנק ישראל השבוע והן בשל התערבותו המתמשכת של הבנק בשוק המט"ח.

התחזקותו של הדולר מיוחסת יותר דווקא לאירו, כאשר המטבע האירופי נחלש מול עמיתו האמריקני על רקע הערכות קרן המטבע הבינ"ל לפיהן הבנק המרכזי באירופה יוכל להוריד את הריבית בגוש האירו על מנת להתמודד על ההאטה בצמיחה הכלכלית. במידה והדבר אכן יקרה, יצטמצם פער הריביות בין ארה"ב לאירופה, מה שעשוי לחזק את הדולר.

בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב, הזהיר אתמול כי כלכלת ארה"ב עלולה להיכנס למיתון במחצית הראשונה של 2008 וחזר על אזהרתו כי הסיכונים לעדכון מטה של תחזיות הצמיחה עדיין קיימים. בעקבות דבריו של ברננקי, גברו ההערכות להורדת הריבית בארה"ב, והחוזים העתידיים מאותתים כעת על סבירות של 88% להפחתת ריבית של 0.25% בסוף החודש (לעומת 76% לפני נאומו של ברננקי). עם זאת, הסבירות להפחתת ריבית חדה של 0.5% ירדה ל-12%.

הדולר היציג הוסיף היום 0.65% ונסגר ברמה של 3.5770 שקלים. האירו השיל 0.21% ל-5.5526 שקלים.

פינוטק: הדולר בדרך ל-3.65 שקלים

מחדר העסקאות של פינוטק נמסר, כי הפדרל ריזרב דוגל במדיניות מוניטרית של הפחתות ריבית מאז התגלה המשבר הסאב-פריים באוגוסט 2007. עד כה הוריד הבנק המרכזי את הריבית ב-3% והעמידה על רמה של 2.25%, הנמוכה ביותר בעולם המפותח אחרי יפן. ברננקי ציין כי הורדת הריבית נועדה בכדי לתמוך בכלכלה האמריקנית להוציאה ממשבר האשראי ולהביא לצמיחה בהמשך השנה. מנגד, הנגיד האירופי לא מראה סימנים כי בכוונתו להוריד בריבית הבנק המרכזי בגוש האירו מהרמה הנוכחית של 4%.

כדי להמחיש עד כמה המצב בשוק הפיננסי סובל מקשיים אין אנו צריכים לחפש יתר על המידה. הפדרל רזרב ביצע מהלך דרמתי בכדי להציל את בנק ההשקעות הגדול בארה"ב בר סטרנס מפני פשיטת רגל בחודש מארס. במקביל, אנו רואים דיווחים של הפסדים קשים שמסתכמים ב-19 מיליארד דולר בבנק UBS, הבנק הגדול בגוש האירו. לכן הריצה אל האירו עשויה להיות מוגבלת גם על רקע פגישת ה-G7 ב-11 באפריל אשר תדון בעיקר במטבע האירופי החזק.

באשר לשוק המט"ח המקומי, הירידות בשקל נמשכות כבר מספר ימים. ביום שלישי הוריד בנק ישראל את תחזית הצמיחה לכלכלה המקומית לרמה של 3.2% בלבד ב-2008, בשל ההערכות כי המגמה הדובית בשווקים הגלובליים עשויה לפגוע גם במשק הישראלי. נזכיר, שרק ב-2007 הצמיחה בארץ הסתכמה ב-5.3% - הרבה מעבר לתחזית של 2008. אחוזי הצמיחה של סקטור היצוא, הוצאות הצריכה הפרטית וההשקעות זרות צפויות להתמתן על פי תחזית בנק ישראל. דברים אלו מכבידים על השטר הישראלי.

כמו כן, רזרבות המט"ח זינקו ב-930 מיליון דולר בחודש מארס - עלייה משמעותית בהשוואה לחודש פברואר בו עודף המט"ח עמד על 29.415 מיליון בלבד. הגידול בה בעיקר לאחר הרכישות של 600 מיליון דולר ע"י הבנק המרכזי, בין התאריכים 13-14 במארס בכדי לבלום את ההתחזקות הקיצוניות של השקל. בנוסף, מוסיפה להיחלשות השקל התוכנית הדו-שנתית של הבנק לרכוש קרוב ל-25 מיליון דולר מדי יום בכדי להגדיל את רזרבות המט"ח ובכך להיות מעין רגולטור למטבע המקומי ולמנוע את התחזקותו הלא נורמלית. מבחינה טכנית, נראה כי הצמד דולר-שקל בדרכו לרמת התנגדות הבאה של 3.65 שקלים לדולר.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה