דן אנד ברדסטריט: המכולות השכונתיות יפגעו ממהלך מגה

סקירת כלכלני D&B מציגה תמונה כלכלית קשה למכולות השכוניות עם המהלך של רבוע כחול להפיכת סניפי "סופר סנטר" שבמרכזי הערים לסניפי דיסקאונט בשם "מגה בעיר"; גם תמהיל המוצרים שמציעות המכולות ישתנה ויהפוך למגוון יותר
אפרת אדיר |

מסקירה שערכה חברת המידע העסקי "דן אנד ברדסטריט" על ענף המכולות ורשתות השיווק בישראל עולה, כי התחרות בין רשתות השיווק הגדולות עלתה מדרגה בשבועות האחרונים. זאת, לאחר הודעתה של רשת הרבוע הכחול על הפיכת למעלה מ-100 סניפים של "סופר סנטר" בתוך הערים לרשת דיסקאונט בשם "מגה בעיר".

רבוע כחול מתכננת לספק לצרכנים ברשת "מגה בעיר" מוצרים במחירים הנמוכים בכ-15% מאשר הסניפים של המתחרים במרכזי הערים, והיקרים ב-6% לעומת סניפי הדיסקאונט הגדולים שמחוץ לערים. ברמת מחירים כזו, סבורים ברבוע הכחול, לצרכנים לא יהיה תמריץ לנסוע לקניות בסניפי הדיסקאונט שמחוץ לעיר, והם יערכו את קניותיהם בסניפי "מגה בעיר".

להערכת כלכלני D&B, מוקדם עדיין לקבוע עד כמה המהלך של רשת הרבוע הכחול ישפיע על הענף, אך במידה ואכן רשת "מגה בעיר" מתכוונת לאורך זמן לספק מוצרים במחירים נמוכים יותר משמעותית מסניפי הרשתות האחרות, הרי שעשויים להיות שינויים משמעותיים בענף. "הרווחיות התפעולית של הרשתות ברבעון השני הסתכמה בין 4% מהמכירות ל-4.4% מהמכירות והסתמנה מגמה חיובית", אומרים כלכלני דן אנד ברדסטריט.

המכולת השכונתית בסכנת סגירה

כעת, עם הפיכת 100 סניפים של רבוע כחול לסניפי דיסקאונט, עשויה להיות השפעה על תוצאות הרבוע הכחול משני כיוונים עיקריים - גידול בכמויות הנמכרות, וירידה בשיעורי הרווחיות. השחיקה ברווחיות עשויה להתגלגל על הספקיות של הרבוע הכחול, ועשויה להגיע גם למתחרות של הרבוע הכחול שמן הסתם לא יעמדו מנגד בחוסר מעש.

בבעיה גדולה יותר מצויים המינימרקטים והמכולות השכונתיות שהופכים לחולייה חלשה בענף בשל המהלך של רבוע כחול. מהבדיקה עולה, כי רוב המינימרקטים והמכולות הם עסקים שכונתיים בעלי פדיון נמוך מ-1 מיליון שקל בשנה. כיום, כ-22% מהעסקים בתחום נמצאים בסיכון גבוה, לעומת כ-11% מהעסקים במשק בכלל שנמצאים בסיכון גבוה ועלולים להיקלע לסכנת סגירה בתקופה הקרובה. "העסקים האלה", מסבירים בדן אנד ברדסטריט, "נשענים על לקוחות פרטיים המתגוררים בסביבת החנות ומבצעים רכישות על בסיס שבועי או יומי".

מצב אפשרי שיכול להיווצר כעת הוא שהלקוחות שהיו נאמנים למינימרקט או למכולת הם היו רגילים לערוך קניות, יהפכו לרגישים מאוד למחירים, ואולי יעדיפו לעבור לסניפי "מגה בעיר". במצב תיאורטי כזה, המינימרקטים והמכולות השכונתיות יצטרכו להתאים את מחירי המוצרים לשוק, ומאחר ואין להם את היכולת והכוח לגלגל את הירידה במחירים על הספקים - הרי שהרווחיות של העסק עלולה לרדת בצורה ניכרת.

עוד מעריכים הכלכלנים, כי יחול שינוי במושג עתיק היומין "מכולת שכונתית" ותמהיל המוצרים של המוסד השכונתי יעבור שינוי מהותי ממוצרים בסיסים, כגון לחם וחלב, לקשת רחבה ושונה של מוצרים החל מכלי בית ומוצרי חשמל וכלה במוצרי "עשה זאת בעצמך".

מול התחרות האגרסיבית הזו כבר מנסים העסקים הקטנים להתמודד בכמה אופנים. דרך אחת היא הקמת רשת חנויות מכולות או מינימרקטים, כמו למשל, רשת המרכולים התל אביבית AM:PM שהוקמה לפני 5 שנים, כקיוסק קטן והתרחבה בהדרגה לכדי רשת קטנה של "פיצוציות", והפכה למעשה, למותג המרכזי בתחום החנויות הפתוחות מסביב לשעון בת"א. רשת AM:PM הצליחה כל-כך עד שנרכשה בסוף 2006 על-ידי דור אלון, תמורת 143 מיליון שקל.

דרך נוספת להתמודד עם התחרות בשוק המזון הקמעוני היא מכירות מקוונות. חברות מחקר עולמיות מציעות פתרון שבאמצעותו חנויות המכולת יוכלו לנצל את יתרונן, הטמון בנוכחותן הבולטת בשכונות מגורים ויציעו את האפשרות לבצע קניות באמצעות האינטרנט, וכך להגדיל רווחיות. חברות המחקר גורסות, כי מעבר של חנויות המכולת למכירות מקוונות צפוי להוות תנאי הכרחי להישרדותן בתחרות בשוק, כיום ובעתיד.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה