D&B: באוגוסט חל שיפור במוסר התשלומים במשק
מדד מוסר התשלומים של דן אנד ברדסטריט ישראל מראה החודש על שיפור במוסר התשלומים במשק. בחודש אוגוסט עומד המדד על 14% מהעסקים בישראל המפגרים בתשלומים לספקיהם שלושה חודשים ויותר, לעומת 14.9% בחודש יולי. השיפור במדד באוגוסט נרשם לאחר שבחודשיים האחרונים, יוני ויולי נרשמה הרעה במוסר התשלומים.
עם זאת, בענף חנויות המזון חלה הרעה במוסר התשלומים כאשר באוגוסט 11.3% מהעסקים והחברות בענף פיגרו בתשלומים לספקיהם שלושה חודשים ויותר לעומת 9.7% ביולי. גם בענף יצור מוצרי המזון חלה הרעה במוסר התשלומים, ובאוגוסט 13.3% מיצרני המזון פיגרו בתשלומים לספקיהם לעומת 12.5% ביולי.
מנכ"ל חברת דן אנד ברדסטריט, ראובן קובנט, מציין כי קריסת הקלאב מרקט ממשיכה להשפיע על הענף כאפקט הדומינו, ספקי הרשת שלא קיבלו כספם מהרשת כמו גם יצרני המזון, מגלגלים את הפיגור בתשלומים על ספקיהם הם, ולכן נוצרת מגמת הרעה במוסר התשלומים בכל הענף. להערכת קובנט, מגמה זו תימשך בחודשים הקרובים והיא צפויה להשתקף במדדים בחודשים הקרובים, לרבות במדד מוסר התשלומים.
קובנט מתייחס גם לקריסתה של חברת מי ערד ומסביר כי החודש טרם נרשמה השפעה על ענף קבלנות הבנייה ואף נרשם שיפור במוסר התשלומים כאשר שיעור החברות המפגרות בתשלומים לספקיהן ירד מ-32.2% ביולי ל-30.7% באוגוסט. אך להערכת כלכלני החברה, את ההשפעה נרגיש בחודשים הקרובים כאשר קבלני משנה וספקים של החברה יתחילו לגלגל את החובות על ספקיהם.
מלבד ענף חנויות המזון וענף ייצור המזון, בכל ענפי המשק נמדד באוגוסט שיפור במוסר התשלומים לעומת חודש יולי.
בענף בתי מלון והארחה ירד ערך המדד מ-16.4% ל-16% באוגוסט. כלכלני דן אנד ברדסטריט מציינים כי השיפור שנרשם בחודשים האחרונים בענף התיירות המתבטא בגידול בכניסת תיירים לישראל ובגידול במספר הלינות בבתי המלון, נותן אותותיו על מוסר התשלומים בענף הנמצא במגמת שיפור כבר מספר חודשים. לשם השוואה בחודש אוגוסט 2004 עמד ערך המדד בענף על 26.9% עסקים וחברות שפיגרו בתשלומים לספקיהם.
בענף השירותים עיסקיים ירד ערך המדד מ-11.8% ל-10.9%. בענף העץ הנייר והדפוס ירד ערך המדד מ-15.5% ל-14.2% באוגוסט. בענף המתכת והמכונות ירד ערך המדד מ-12.5% ביולי ל-11.6% באוגוסט. בענף הטקסטיל ירד ערך המדד מ-8.7% ביולי ל-8.1 באוגוסט.
בענף המוצרים ברי קיימא ירד ערך המדד מ-10.9% ביולי ל-10.1% ובענף המוצרים שאינם ברי קיימא ירד מ-12% ביולי ל- 10.6% באוגוסט. בענף הציוד האלקטרוני ירד ערך המדד מ-10.7% ל-10.4%.
ענף הכימיה והדלק ממשיך להיות הענף שבו מוסר התשלומים הוא הטוב ביותר כאשר באוגוסט 8.3% בלבד מהחברות פיגרו בתשלומים לספקיהם לעומת 9.7% ביולי.