הבורסה: אחרי דמעות המפונים הגיע תורם של המשקיעים

זה היה שבוע של מימושי רווחים. לאחר חודש וחצי בו התמידה במגמה של עליות שערים, באה העת למכור. המדדים ניסו להתרומם אך לשווא, באה פקיעת האופציות וחתמה את השבוע באדום
דרור איטח |

לפני כחודש וחצי עמד מדד תל אביב 25 על רמת 634 נקודות, בתקופה זו גימגמו מדדי הבורסה כשהחשש מתוצאות הליך ההתנתקות מעיבות על האווירה בשוק המקומי. אך אז חל המפנה כשמהשקיעים הזרים מהעריכו כי ההערכות הפסימיות באשר להתנתקות לא צפויות להתממש. במהלך ששת השבועות שהחלו מהשליש הראשון של חודש יולי, החלו הזרים להציף את הבורסה המקומית בביקושים שהרימו אותה מידי שבוע, וקבעו שיאים חדשים.

בשבוע האחרון שוב התהפכה המגמה. ביום שלישי האחרון התממשו כל ההערכות ותהליך ההתנתקות הסתיים ללא ארועים חריגים ובשקט יחסי. מתחילת השבוע לאחר שתוצאות ההתנתקות היו חיביות, החלו המשקיעים לממש את רווחיהם ומשכו את המדדים כלפי מטה, זאת כשברקע התבצעה היום (ה') פקיעת האופציות על מדד המעו"ף לחודש אוגוסט.

בסיכום שבועי ירד מדד ת"א 25 בשעור של 1.5% והתמקם ברמת 701.53 הנקודות, מדד ת"א 100 איבד ב-1.62% לרמת 707.56 נקודות, מדד התל טק 15 השיל 1.71%, מדד הבנקים ירד ב-0.73% ומדד ת"א 75 השיל 1.88%.

עונת הדיווחים

עונת הדיווחים בעיצומה, עד כה פרסמו מעל ל-300 חברות את תוצאותיהם לרבעון השני של 2005. מסיכומם עד כה, עולה כי מרבית החברות הציגו שיפור בתוצאותיהם לעומת הרבעון המקביל אשתקד. בשבוע החולף דיווחו כחמש חברות מדד המעו"ף על תוצאותיהם. קבוצת אי.די.בי. דיווחה על ירידה חדה ברווחי אי.די.בי פיתוח ואחזקות. חברה נוספת בקבוצה - כלל תעשיות, דיווחה אף היא על ירידה ברווח הנקי. מנגד, החברות כור וכימיקלים לישראל הציגו ביצועים מרשימים שכללו רווחי שיא. בשבוע הבא צפויות לפרסם שאר חברות המעו"ף את הדוחות לרבעון השני.

ריבית

ביום שלישי הקרוב צפוי לפרסם בנק ישראל את גובה הריבית הבסיסית במשק לחודש ספטמבר. על פי הערכות בשוק, יותיר נגיד הבנק, סטנלי פישר את הריבית על כנה בשעור של 3.5% בפעם השמינית ברציפות. במידה והערכות יתממשו, יכול להיווצר בקרוב, לראשונה מעולם פער שלילי בין הריבית השקלית לריבית הדולרית. על פי הערכות בעולם, צפוי נגיד הפדרל ריזרב בארה"ב, אלן גרינספאן, להמשיך במגמת העלאת הריבית בארה"ב. כיום הריבית על הדולר עומדת על רמת 3.5% בדומה לריבית השקלית.

דולר

בהתאם לשוק המניות המקומי, הדולר החל לאבד גובה למול השקל הישראלי מאז הגאות שהחלה בתחילת יולי. במשך תקופה זו איבד המסחר בדולר-שקל את המתאם עם שווקי העולם, כשהדולר מפגין עוצמה למול העיקריים בעולם, אך נחלש למול המטבע המקומי. זאת למרות אירועים לדוגמת פיטורי שר האוצר והערכה לפער ריביות שלילי בין הדולר לשקל. הסיבה לחוזקו של השקל בתקופה זו תמונה בכסף הזר שהוזרם לבורסה המקומית. אך במבט לעתיד, נשאלת השאלה כיצד יתמודד השקל עם מימושים בבורסה לצד פער ריביות שלילי?. בסיכום שבועי חתם הדולר בעליה מזערית למול השקל.

השוק הסולדי

בניגוד לירידות השערים שאפיינו את שוק המניות על רקע המימושים בעיקר, אופיין המסחר בשוק הסולידי במגמה חיובית תוך עליות שערים בכל האפיקים השונים, אם כי במחזורים נמוכים יותר ביחס לשבוע המסחר הקודם. את עיקר העליות רשמו אגרות החוב הצמודות מט"ח שעלו בשיעור ממוצע של 0.67%. אגרות החוב צמודות מדד עלו בסיכום שבועי של 0.5% כאמור על רקע עליות השערים במחירי הנפט שחצו את רף 67 דולרים לחבית עפ"י החוזים למסירה בחודש אוקטובר.

בקרב אגרות החוב השקליות מסוג שחר נרשמו אף שם ירידה בתשואות כאשר השחר הארוך חצה שוב השבוע את רמת 6% אולם תיקן כלפי מעלה בהמשך וחתם בתשואה של 6.1%, ופער התשואות לעומת האג"ח האמריקאי ל – 10 שנים הולך ומצטמצם ונע סביב רמה של 1.8% בלבד. בסיכום שבועי קוזזו מרבית העליות בקרבם וסיימו את השבוע בירידות קלות, כאשר ארוכי הטווח רשמו בסיום השבוע ירידות של 0.14%. אגרות החוב להמרה ירדו כאמור על רקע המימושים בנכסי הבסיס בשיעור של 0.5% לערך.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה