
מניות קטנות מול מניות גדולות: מה חשוב לדעת לפני שבוחרים את אפיק ההשקעה?
מה מניב לאורך זמן תשואה גבוהה יותר - מניות של חברות קטנות או מניות של חברות גדולות? יתרונות וחסרונות של מניות גדולות לעומת מניות קטנות וכלל הברזל של השקעות - סיכון הולך יחד עם סיכוי
אחת השאלות הבסיסיות בהשקעות היא האם לשים את עיקר המשקל על חברות גדולות, מוכרות ומבוססות, או שמא דווקא ללכת על חברות קטנות יותר. לבחירה הזו יש השלכות על הסיכון, הפוטנציאל והרכב התיק כולו. נתחיל במה זה בכלל מניה קטנה - חברה קטנה. מה מגדיר חברה גדולה או קטנה?
שווי שוק הוא המדד המרכזי: חברות עם שווי שוק של מעל 10 מיליארד דולר בארה"ב נחשבות ל"מניות גדולות". לעומת זאת, מניות של חברות ששווי השוק שלהן נע בטווח שבין 300 מיליון ל-2 מיליארד דולר ייחשבו "מניות קטנות". בין לבין נמצאות חברות בינוניות. מניות בשווי נמוך יותר הן בכלל "קטנטנות" בראייה של משקיעים בוול סטריט. בבורסה המקומית, זה כמובן שונה, מניות של מתחת ל-100 מיליון שקל הן קטנטנות. מניות של 300 מיליון ומטה הן קטנות, מניות בשווי של 300 עד מיליארד הן בינוניות, מעל 1 מיליארד הן כבר גדולות, אבל יש את הבאמת גדולות שהן כבר בשווי של מעל 5 מיליארד שקלים.
זיו סגל על ההעדפה כעת בשווקים - האם זה חכם להשקיע עכשיו במניות קטנות?
החברות הגדולות נהנות לרוב מיציבות תפעולית, מותגים מוכרים, נגישות למקורות מימון ונזילות גבוהה במסחר. הן פועלות לרוב בשווקים מגוונים, בעלות שווקים בינלאומיים או שהן מאוד דומיננטיות בשוק המקומי ולעיתים גם מחלקות דיבידנדים קבועים. מדובר בחברות שמספקות ביטחון יחסי לעומת המניות הקטנות יותר, בתקופות של תנודתיות או משברים כלכליים, והן מתאימות יותר למשקיעים שמעדיפים חשיפה סולידית יותר.
לעומת זאת, מניות של חברות קטנות נחשבות מסוכנות יותר אך עשויות להניב תשואות גבוהות משמעותית. הן במקרים רבים בשלבים מוקדמים של צמיחה, עם פוטנציאל גדול כשגם שינוי קטן בשוק או בפעילות העסקית עשוי לתרגם לקפיצה חדה בשווי המניה. מנגד, שינוי לרעה יכול להפיל אותן. הן גם חשופות יותר לשינויים רגולטוריים, תחרות ולהאטות כלכליות.
מה מראים הנתונים?
מבט היסטורי על נתוני התשואה בארה"ב לאורך כ-90 שנה מראה כי מניות של חברות קטנות הניבו בממוצע שנתי כ-12%-13%, לעומת כ-9%-10% במניות של חברות גדולות. המבחן הזה הוא גם ל-90 שנה וגם לתקופות ביניים לאורך כל התקופה הארוכה שבוחנים טווח השקעה של 10 שנים ומעלה. נמצא כי המניות הקטנות מספקות באופן מובהק תשואה גבוהה יותר.
זה לא מפתיע. הבסיס של שוק ההון מושתת על היחס בין סיכוי לסיכוי. ככל שהסיכון גדול יותר הסיכוי התיאורטי לתשואה עולה. אנחנו כמשקיעים-צרכנים נהיה מוכנים לקחת סיכון גדול יותר רק אם נקבל תשואה טובה יותר. התשואה היא פיצוי על הסיכון. על זה מושתתת תעשיית ניהול הכספים - אתם או הגופים שמשקיעים בשבילכם, בוחרים להשקיע במניות על פני אג"ח כי מול הסיכון הגדול יותר ביחס לאג"ח, יש סיכוי גבוה יותר לתשואה.
- 3.להפך! 11/07/2025 13:16הגב לתגובה זובדוק! 5 שנים אחרונות ככל שיותר גדלות הרוויחו יותר!
- 2.אנונימי 11/07/2025 12:15הגב לתגובה זולקחת בחשבון במניות הקטנות את אלה שהתנדפו ל0 לקחת בחשבון דיבידנדיםהנושא מעניין אבל הכתבה מאוד שיטחית
- 1.באמריקה חברות הביטוח מתרסקות ובהחלט שוות קניה ופה טיסת חלל בלי הגיון (ל"ת)הפינקס מול CNC 11/07/2025 11:10הגב לתגובה זו
- קלונימוס 11/07/2025 14:22הגב לתגובה זולהשוות את הפניקס בישראל או כל חברות הביטוח כאן שנהנות לאחרונה מבוננזה לCNC או דומות לה שליבת העסקים שלהן היא ביטוח רפואי. הפניקס כלל ביטוח מנורה איידיאיי וכדומה יש להשוות לחברות ביטוח בארהב כמו AIG Sun Life ובעולם לAllianz הגרמנית.