
מכסים או הקלות מס? ענקיות התרופות בארה"ב מבולבלות
חוסר הוודאות משגע את תעשיית התרופות - בורלה מפייזר מביע אופטימיות לגבי המכסים בעוד ריקס מאלי לילי קורא להפחתת מיסים כחלופה
שוק התרופות האמריקאי עומד בפני תקופה של חוסר ודאות. בעוד השעון מתקתק לקראת המכסים על תרופות מיובאות, ענקיות הפארמה מנסות להבין כיצד ישפיע הצעד של ממשל טראמפ על פעילותן, אך נתקלות במסרים מעורבים ובלתי עקביים.
במהלך השבוע האחרון התגלו פערים משמעותיים בהתבטאויות של מנהלי חברות התרופות המובילות. אלברט בורלה, מנכ"ל פייזר Pfizer Inc 1.13% ויו"ר איגוד לוביסטים של תעשיית התרופות PhRMA, הביע אופטימיות זהירה לאחר שיחות שקיים עם בכירים בממשל. "נאמר לי מפיהם של פקידים בדרגים הגבוהים ביותר כי המכסים יתמקדו באיומים על הביטחון הלאומי," טען בורלה, רומז כי הצעד יהיה ממוקד בתרופות מיובאות מ"מדינות יריבות".
לעומתו, דיוויד ריקס, מנכ"ל אלי לילי Eli Lilly and Co 3.72% , התבטא באופן שונה לחלוטין. הוא טען כי האופטימיות של בורלה מוקדמת מדי. "אולי הוא יודע משהו שאני לא יודע," אמר ריקס. "התהליך הבירוקרטי שהממשל משתמש בו לתכנון המכסים אמנם נועד לטפל בסוגיות ביטחוניות, אך זה לא אומר בהכרח שהמכסים יישארו בגבולות אלה. הם עלולים ללכת למקומות אחרים עם זה. אני לא חושב שאפשרויות אחרות נשללו."
חוסר הוודאות מוזן במידה רבה מהתבטאויותיו המשתנות של טראמפ עצמו. בתחילת אפריל, טראמפ איים ב"מכס משמעותי על תרופות" ורמז כי שיעורי המכס עשויים להגיע לגובה של 200%. אולם, בנאום שנשא בסוף אפריל, הנשיא ריכך את הטון באופן משמעותי ורמז על דחייה אפשרית של הטלת המכסים. "אנחנו הולכים לתת להם הרבה זמן לעשות את זה, אבל אחרי תקופה מסוימת תוקם חומת מכס, והם לא יהיו מרוצים מזה," אמר טראמפ, בהתייחסו ליצרני התרופות שמעבירים ייצור לארה"ב. "כרגע זה יהיה 'לבנות', ואחרי תקופה מסוימת זה יהיה קשה יותר ויותר, ואז יהיה קשה מאוד לעשות עסקים במדינה הזו."
- 51 מיליארד דולר בשנה - המכסים על תרופות יפגעו בכיס של החולים
- עם השקעה של 50 מיליארד דולר - רוש מנסה להתחמק מהמכסים
השקעות של מיליארדים
חברות התרופות הגדולות אינן יושבות בחיבוק ידיים. בשבועות האחרונים, ענקיות כמו ג'ונסון & ג'ונסון, אבווי, נוברטיס, לילי, רוש ומרק הכריזו על תוכניות להשקיע מיליארדי דולרים בהגדלת מערך הייצור שלהן בארה"ב, בניסיון ברור לפייס את הנשיא ולמנוע את הטלת המכסים.
טראמפ אף הזכיר רבות מחברות הפארמה בנאומו בסוף אפריל, והתלוצץ עם מנכ"ל לילי, דיוויד ריקס, על הלחץ שהפעיל עליו בנושא מתווכי התרופות. "בכל פעם שאני מדבר איתו על מחירי תרופות הוא מתחנף אליי, הוא מספר לי על המתווכים," אמר טראמפ.
למרות ההשקעות המוצהרות, השיח על המכסים לא נעצר. כעת, התעשייה מציגה טיעון חדש ומאוחד: הפחתת מסי החברות בארה"ב תביא לייצור בארה"ב ביעילות רבה יותר מאשר הטלת מכסים חדשים. "אם מה שאתה רוצה הוא לבנות יכולת ייצור בארה"ב, הן בטכנולוגיה רפואית והן בתרופות, התשובה היעילה ביותר אינה מכסים אלא מדיניות מס," אמר חואקין דואטו, מנכ"ל ג'ונסון & ג'ונסון, בשיחת משקיעים באפריל.
- ג'נסן הואנג מזהיר: "סין ממש לא מפגרת במירוץ ה-AI"
- הודות לבינה מלאכותית - דואלינגו מזנקת ב-19%
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
מנכ"ל פייזר הצביע על שיעור מס מינימלי גלובלי של 15% על תאגידים רב-לאומיים גדולים שנכנס לתוקף בשנה שעברה, שנקבע באמצעות ארגון ה-OECD. שיעור מס החברות בארה"ב גבוה יותר, ועומד על 21%. "זה לא טוב כמו בארה"ב," אמר בורלה.
דיוויד ריקס מלילי הדגיש את הקשר הישיר בין מיסוי נמוך למיקום מפעלי הייצור: "אם נסתכל לטווח ארוך על מה שקרה בצד החדשני, מבחינת המקומות שאליהם הועתק הייצור, זה היה בעיקר למדינות עם מיסוי נמוך - פוארטו ריקו, אירלנד, סינגפור, שווייץ. זה לא בגלל שהיה שם בסיס משאבים טבעיים מדהים או סיבה אחרת, נכון?"
רוב חברות הפארמה לא משלמות מס חברות
טראמפ הציע בנאומו בסוף אפריל להפחית את שיעור מס החברות ל-15% "אם אתה מייצר את המוצר שלך בארה"ב". לפי דיווחים, שר האוצר סקוט בסנט קידם את רעיון שיעור מס החברות של 15% בפגישה עם סנאטורים רפובליקנים. ריקס אישר כי הוא תומך במדיניות זו.
דו"ח ממרץ, המבוסס על דיווחים שנתיים של ניירות ערך משנת 2024, קבע כי רוב חברות הפארמה האמריקאיות הגדולות אינן משלמות מסי חברות בארה"ב כלל. לילי הייתה יוצאת דופן. ריקס הדגיש כי הפחתת מסי החברות תחזיר את הייצור לארה"ב באופן טבעי. "אני חושב שאם עושים את זה, הבעיה תיעלם די מהר," אמר ריקס. "אנחנו לא צריכים מכסים."
ההשלכות של מכסים על תרופות מיובאות עלולות להיות משמעותיות עבור תעשייה המסתמכת על שרשראות אספקה גלובליות. חוסר הוודאות באשר לתוכניות הממשל מקשה על חברות לתכנן את צעדיהן העתידיים, ומעמיד בסימן שאלה את יציבות האספקה ואת מחירי התרופות לצרכן האמריקאי.
התקופה הקרובה תהיה קריטית עבור תעשיית התרופות. ההכרזה הצפויה על מכסים, היקפם ומועד החלתם, תקבע במידה רבה את עתיד שרשרת האספקה העולמית של תרופות ואת היקף ההשקעות בייצור מקומי בארה"ב.