קבינט הדיור אישר בנייה למגורים באזורי תעשייה ומסחר - וארנונה חריגה לדירות רפאים

שורה של החלטות התקבלו היום במסגרת קבינט הדיור, ביניהן ארנונה חריגה לדירות רפאים, בנייה באזורי תעשייה ומסחר וכן נחשפו נתוני מספר העובדים הזרים בענף 

ענת דניאלי |

קבינט הדיור התכנס היום (ב׳) ואישר שורה של החלטות שנועדו לנסות ולהגדיל את היצע הדירות. במסגרת ההחלטות אושרה הצעתו של שר האוצר, משה כחלון לקדם בנייה למגורים באזורים המיועדים לתעשייה המסחר בהם התוכניות לא יצאו לפועל. סמכות זו תינתן לרשות המקומית ובלבד שהבנייה תיעשה תוך עירוב שימושים וששטח הבנייה למגורים לא יעלה על 20%. 

הצעה נוספת שאושרה היום במסגרת הקבינט היא תיקון תקנות הארנונה שמאפשר לקבוע שיעור חריג על מבנה מגורים שאינו בשימוש (דירות רפאים) בשונה מן התעריף הקיים בדירות מגורים סמוכות המצויות בשימוש. ההחלטות המפורטות שהתקבלו היום: 

קידום בנייה למגורים באזורי תעשייה ומסחר התיקון לחוק התכנון והבניה הינו במטרה להבטיח את איתנות הרשויות המקומיות והצורך לאפשר להן לפתח את מתחמי התעסוקה המאושרים והלא ממומשים או מיושנים בתחומן. תיקוני החקיקה המוצעים עולים בקנה אחד עם מדיניות השר ופעולותיו להגדיל את היצע הדיור ולטפל בחסמים בתחום הדיור. 

מהאוצר נמסר כי בבחינה שנערכה מול הוועדות לתכנון ובניה עלה, כי קיים עודף תכנוני משמעותי לא ממומש בשטחי תעשיה ומסחר. עודף זה נשען על תכניות גדולות למסחר ותעסוקה ברשויות המקומיות באזור המרכז מקשה על הגדלת היצע הדיור, מונע עירוב שימושים ומקטין את היכולת לקדם הגדלה של היצע שטחי תעסוקה ומסחר בפריפריה. 

לאור האמור מוצע כי וועדות מקומיות עצמאיות יוסמכו לבצע שינוי ייעוד מתעסוקה למגורים, באופן שייצור עירוב שימושים ויגדיל את היצע הדיור ובהתאם להוראות הבאות; זכויות הבנייה שיינתנו למגורים לא יעלו על 20% מהשטח שניתן לבנייה בתכנית המקורית. על מנת לשמור על כך שמרבית השימוש במגרש יהיה לתעסוקה מוצע להתנות את מימוש הבנייה למגורים במימוש לפחות מ-80% מהזכויות בייעוד תעסוקה. כחלק מאישור התכנית על הוועדה למצוא כי מתן הזכויות הנוספות נותן מענה מספק לצרכי ציבור לאזור. 

חשיפת נתוני העובדים הזרים בענף והתקווה שיגיעו עוד כיום עובדים בישראל 50,280 עובדים זרים בענף הבנייה, כך עולה מדיון קבינט הדיור שהתקיים היום ואף עודכן כי עד חודש ספטמבר יצטרפו 8,000 עובדים זרים נוספים לענף.

בשבועות הקרובים צפויים להגיע 7,000 עובדים פלסטינים נוספים ובחודש ספטמבר יצטרפו 1,000 עובדים נוספים ממולדובה, כך שמצבת העובדים הזרים בענף הבנייה תעמוד על כ-60,000 עובדים. 

קיראו עוד ב"נדל"ן"

כאמור, מהנתונים עולה כי כמות העובדים הזרים גדלה בעשרות אחוזים ביחס לשנה שעברה, כאשר בין חודש יוני 2014 לחודש יוני 2015 גדל מספר העובדים ב-1,354, ומיולי 2015 ועד היום גדל המספר כבר ב-2,165 ( יש לסייג ולומר כי הנתון מתייחס לעובדים שאינם פלסטינים).

כמו כן,  משרד האוצר עדכן כי לאחרונה נחתם הסכם בילטרלי בין ישראל לאוקראינה. צוות של רשות ההגירה כבר יצא למדינה בכדי להיערך לתהליך מיוני העובדים שיגיעו לישראל. רמת האבטלה בענף הבניין באוקראינה עומדת על כ-40%, מה שיאפשר את הבאת אלפי עובדים לישראל במסגרת התהליך. 

עוד נמסר כי מדיניות שר האוצר היא להמשיך במגמה ולאפשר לעובדים רבים, ככל שניתן ובהתאם לחוק, להגיע לישראל ולסייע במאמץ הלאומי לפתרון משבר הדיור. מחסור בגורמי ייצור בכלל ובידיים עובדות בפרט, הן הבעיות המרכזיות מהם סובל ענף הבנייה. במקביל, פועלים שר האוצר ושר הבינוי והשיכון על מנת להביא חברות בנייה זרות שיגיעו עם העובדים שלהן לישראל וישמשו כקבלניות משנה.

ארנונה חריגה לדירות הרפאים  החלטה נוספת שאושרה בקבינט הדיור היא הצעת שר האוצר, משה כחלון, ושר הפנים, אריה דרעי, באישור ועדת הכספים של הכנסת, לתיקון תקנות הארנונה הכללית ברשויות המקומיות.

התיקון קובע כי בהינתן אישור של שר האוצר ושר הפנים או מוסמך מטעמם, מועצה מקומית תהיה רשאית לקבוע שיעור ארנונה חריג על מבנה מגורים שאינו בשימוש בשונה מהתעריף הקיים בתחומן למגורים.

הקמת ישוב בדואי חדש דרומית לשגב שלום ופינוי התיישבות לא חוקית החלטה נוספת שהתקבלה היום בקבינט הדיור נוגעת להצעתו של השר אורי אריאל, להקמת יישוב בדואי חדש דרומית לשגב שלום.

היישוב החדש שיוקם ישתרע על שטח של כ 6,000 דונם, במגרשים שהמדינה תפתח עבור כ-9,000 התושבים שכאמור, התיישבו באופן לא חוקי, על כ-70,000 דונם של אדמות מדינה באזור רמת חובב. הקמת היישוב תספק פתרון התיישבותי כולל עבור מטה אל עזזמה ונספחיו מאחר וישנן גם מגבלות של הגנת סביבה הקובעות כי יש להרחיק את פזורת ואדי אל נעם מאזור רמת חובב.

מגורים לקהילה החרדית  קבינט הדיור אישר הבוקר את הצעתו של שר הבינוי והשיכו,ן יואב גלנט, שתוביל לכך שיוגשו לוועדות התכנון כ-20,000 יח"ד וישווקו כ- 15,000 יח"ד - במהלך השלוש שנים הקרובות, לפתרון מצוקת הדיור במגזר החרדי.

התכנון והשיווק הייעודי יעשה באופן שמצהיר מפורשות על התכנון, כדי לאותת לשוק בצורה ברורה על כוונת הממשלה לייעד את המתחם המדובר לאוכלוסייה חרדית.  עם זאת, המכרז יהיה פתוח ללא אפליה לכל גורם המעוניין להשתתף בו הן כיזם, והן כרוכש יחידת דיור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה