התנגדות בוועדת הכספים למיזוג מזרחי-טפחות עם אגוד

ו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני: לא ניתן יד ולא נאפשר את הדבר הזה, שאפילו עובד אחד יילך הביתה בכפייה. אם תהיה כפייה לא יהיה מיזוג". 
נועם בראל | (3)
נושאים בכתבה מזרחי טפחות

כמעט 3 חודשים מאז פורסם לראשונה על כך שמתהווה הסכם עקרוני לרכישת בנק אגוד ע"י בנק מזרחי טפחות, הרוחות סביב המהלך עדיין סוערות. מדיון שהתקיים היום בוועדת הכספים עולה כי חברי הוועדה, מהקואליציה ומהאופוזיציה, מביעים חשש ממשי לפגיעה בתחרות בענף הבנקאות ועקב כך בלקוחות הבנקים, זאת עם הרכישה תאושר.

מזרחי טפחות 0.22% אגוד

המפקחת על הבנקים בבנק ישראל דחתה את עמדת אגף התקציבים באוצר ואמרה שמיזוג של בנק איגוד בבנק מזרחי-טפחות לא ייפגע בתחרות. לדבריה, ההחלטה למכור את בנק איגוד היא החלטה של הבעלים, חלקם חייבים לפי חוק. אין סחירות במנייה של איגוד, אין ביקוש בשוק. אנחנו רואים את כל השוק ולמה מגיבים הבנקים האחרים. איגוד לא נתפס כתחרותי ע"י אף אחד מהם. מיזוג יחזק את מזרחי טפחות כבנק בינוני גדול שיוכל לתת 'פייט' ללאומי והפועלים. אגף התקציבים לא רואה את התמונה המלאה כמו בנק ישראל. יש חומרים מסווגים שלא חשופים לכלל הציבור ולכן לאחר שקילת כל השיקולים אין כאן פוטנציאל לפגיעה בתחרות. אנחנו רוצים לעודד שיהיה פה בנק חדש ועושים מאמצים לכך."

חברי הכנסת מצידם טוענים שהדבר עומד בניגוד לדיוני הכנסת, בין השאר בוועדת הכספים, שתכליתם היתה – הגברת התחרות וצמצום הריכוזיות במשק וכי מהלך מעין זה יהיה בבחינת צעד לאחור בהיבט הזה.

רכז הקואליציה בוועדת הכספים ומי שיזם את הדיון, ח"כ מיקי זוהר (הליכוד): "לא ראיתי בשנים האחרונות שום שינוי לטובת לקוחות הבנקים, לא בעמלות ולא בתחרות בשוק המשכנתאות. עליית הריבית בלתי נסבלת ואין תחרות. בנוסף, כיום לקוח כמעט לא יכול להיכנס לסניף בנק, הכל הרבה פחות אישי. ואז כשיש בנק איגוד שמוכיח במעשים צמיחה, גם בכמות הלקוחות, גם במשכנתאות וגם נכנס חזק לתחומים מסוימים, פתאום שומעים שעומד להתמזג עם המזרחי עם היחס המחפיר שלו לעובדים. מי שישלם על-כך זה אנחנו אזרחי ישראל, בשירות יותר גרוע ופחות תחרות. בסוף גופים עסקיים מסתכלים על אקסל, כמה הרוויחו בסוף שנה. בסוף נרגיש את זה כולנו בכיס. בנק איגוד יכול להימכר לכל המעוניין אך לא להתמזג".

ח"כ חיים ילין (יש עתיד): "אני מתנגד למיזוג. אין מצב שתהיה יותר יעילות ויותר זול לאזרח מבלי יעילות ופיטורי עובדים, לכן שלא יאמרו שאם יהיה מיזוג העובדים לא ייפגעו. לעצם העניין, הורדנו מאוד את רף ההון העצמי על-מנת שיהיו בנקים חדשים ויהיו גם אגודות אשראי וכד'. אך תחרות לא נבנית ביום אחד. וכאן מיזוג יהרוג את התחרות. מדאיג אותי כשאומרים שיהיה בנק שלישי להגברת התחרות כי זה אנטי תזה למה שפעלנו למענו – שיהיו הרבה שחקנים קטנים להגברת התחרות. בשורה התחתונה – לא מאמין במיזוג ככלי לתחרות".

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני התבטא בחריפות במהלך הדיון ואמר: "בעניין העובדים, עובדי בנק איגוד, לא תהיה פשרה בוועדת הכספים. לא נוותר בעניין הזה ולא נרפה ממנו. מדובר ב-1,200 עובדים, שחלקם ילכו הביתה ושמענו את זה בין השורות. לא ניתן לזה יד. אם ידובר בפיטורין בכפייה, זה יהיה מבחינתנו דבר נורא ואיום והנהלות הבנקים יודעים שבסוף בשלב כזה או אחר, צריכים להגיע לוועדת הכספים. לא ניתן יד ולא נאפשר את הדבר הזה, שאפילו עובד אחד יילך הביתה בכפייה. אם תהיה כפייה לא יהיה מיזוג!"

קיראו עוד ב"שוק ההון"

אז האם נראה בקרוב בנק חדש בישראל? מוקדם להגיד, אך נראה שמיזוג שכזה בהחלט מטריד את ועדת הכספים ואת חברי הכנסת, שצפויים להתערב במהלך שכזה, כאשר טובת עובדי הבנק תהיה מול עיניהם לפני טובת הבנקים.  

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    א. ד. גורדון 25/10/2017 10:24
    הגב לתגובה זו
    טוב שמיקי זוהר (ליכוד) ומיקי רוזנטל (עבודה) דואגים לעובדים בעלי השכר הכי גבוה במשק, בעלי פנסיות מפוצצות ופיצויים של מיליוני שקלים. זה סוציאליזם במיטבו.
  • 2.
    כלכלן 25/10/2017 10:16
    הגב לתגובה זו
    הפופוליזם מטריף את חברי הכנסת. מתנגדים לייעול בנק זניח ושולי עם הביצועים החלשים בענף ואוסף עובדים מיותרים שהשיגו תנאים חלומיים בסיבוב הפופוליזם בו הופרדו מבנק לאומי. הקשקוש הזה אמור להכניס תחרות בבנקאות? קודם שבנק אגוד יקנה מחשב משלו.
  • 1.
    דיי לטייקוניזציה 24/10/2017 16:57
    הגב לתגובה זו
    להלאים שוב את הבטלנים הגדולים